Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 22 august 2024

A început Electronics Summer University la UPT. Elevi din toată țara învață și se pregătesc pentru viitor

 

Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul unei noi ediții a Electronics Summer University (ESU),un eveniment anual dedicat elevilor de clasa a XI-a din întreaga țară. Cea de-a IX-a ediție a școlii de vară, organizată de Liga Studenților din Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, se va desfășura în

perioada 21 august – 3 septembrie 2024 și are ca scop principal familiarizarea tinerilor cu viața de student și mediul universitar, în vederea reducerii ratei abandonului școlar.

Pe parcursul celor două săptămâni, 72 de elevi din diverse regiuni ale României, inclusiv sportivi de performanță și tineri din medii defavorizate, vor avea oportunitatea de a trăi experiența vieții de student la UPT. Aceștia vor participa la cursuri și laboratoare simulate, susținute de profesori și specialiști din domeniul electronicii și telecomunicațiilor, vor vizita companii partenere ale UPT din Timișoara și vor locui în căminele universității.

„Este cea mai veche școală de vară din Universitatea Politehnica Timișoara, cu cele mai multe ediții. Vă felicit pe voi, tinerii liceeni, pentru că ați avut curajul să veniți în Timișoara și la Politehnică. O să descoperiți, în aceste două săptămâni ouniversitate pregătită să răspundă aspirațiilor voastre, o să luați contact cu viața de student așa cum este ea”, a transmis elevilor prezenți conf. univ. dr. Liviu Cădariu-Brăiloiu, Președintele Senatului UPT, în cadrul ceremoniei de deschidere.

„Școala de vară este un prilej excelent pentru elevi de a experimenta viața universitară și de a-și clarifica direcția educațională. Electronica este un domeniu fascinant care poate fi învățat cu ușurință prin metode interactive și practice, iar noi ne propunem să îi atragem pe tineri spre acest tărâm minunat”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Lascu, cadru didactic al Facultății de Electronică, Telecomunicațiiși Tehnologii InformaționaledinUPT.

Coordonatorul proiectului, Andrei-Emil Muntean, a adăugat: „Anul acesta avem elevi din diverse medii sociale și zone geografice, care vor avea ocazia să dobândească noi cunoștințe, să aprofundeze ceea ce au învățat în liceu și să se dezvolte atât pe plan personal, cât și profesional”.

Deschiderea oficială a avut loc azi, 21 august 2024, în cadrul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, în prezența reprezentanților UPT, ai companiilor partenere și ai elevilor participanți.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu