Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 23 mai 2024

Universitatea Politehnica Timișoara, parteneră cu importante universități din China, în domeniul educației și al cercetării



La invitația Ministerului de Comerț al Republicii Populare Chineze, reprezentat în România de Ambasada Chinei din București, o delegație de la Universitatea Politehnica Timisoara (UPT) a participat recent la Seminarul „On the Application of FY Meteorological Satellites Products for Belt and Road Countries”, organizat la Nanjing University of Information Science & Technology (NUIST) de WMO RTC Nanjing. În cadrul acestei vizite delegația UPT, compusă din prof.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector, și prof.dr.ing. Sorin Herban, prodecanul Facultății de Construcții, au avut mai multe discuții cu conducerea NUIST și a centrului WMO Regional Training Center (RTC) de la NUIST.
S-au purtat discuții cu președintele NUIST, prof. Beiwun Li, și cu prof. Fang Cheng, directorul executiv al WMO RTC Nanjing cu privire la posibilitatea de cooperare atât în domeniul educational prin schimburi de studenți și cadre didactice, dar și colaborări în cercetare identificând principalele domenii cum ar fi geodezie, geoinformatică și aplicațiile teledetecției în studiile de mediu, calculatoare și tehnologia informației, inteligență artificială, electronică și telecomunicații. Ca urmare a experienței și a interacțiunii cu colegii de la NUIST, în perioada următoare, în cadrul laboratoarelor de geodezie și geoinformatică din UPT se vor pune la dispoziția studenților, cu titlu gratuit, mai multe aplicații care utilizează datele satelitare pentru dezvoltarea de abilități noi în domeniul protejării mediului înconjurător și înțelegerii științifice a proceselor privind prognozele fenomenelor extreme. Tot în această perioadă, împreună cu NUIST, Universitatea Politehnica Timișoara a avut access la China Meteorological Administration National Centre for Space Weather, World Meteorological Center in Beijing, având access la date de la satelitii FengYun.
Delegația română a vizitat, de asemenea, School of Mechanical Engineering de la Nanjing University of Science and Technology (NJUST) discutând despre oportunitățile de colaborare prin schimb de studenți și ceretători, sprijinirea reciprocă a manifestărilor științifice, identificându-se câteva domenii de colaborare ca fabricație aditivă, caracterizarea materialelor compozite și a metamaterialelor, răspunsul dinamic al structurilor tip sandwich. Din partea NJUST au participat prof. Zhiwei Zhu, decanul Scolii de Inginerie Mecanică de la NJUST, dr. Xueqin Zhu, șefa biroului de parteneriate globale de la NJUST, prof. Huiliang Wei, editor asociat la revista Additive Manufacturing, prof. Xin Li, editor asociat la revista International Journal of Impact Engineering și prof. Zhen Wang.
De menționat că ambele universități tehnice din Nanjing vizitate se află între primele 400 de universitați din lume conform clasamentului Shanghai Ranking.
Reprezentanții Politehnicii au avut la Beijing o întâlnire cu distinsul profesor Qingyan Meng, conducator de doctorat și echipe de cercetare la Aerospace Information Research Institute, Chinese Academy of Sciences, o instituție etalon în domeniul cercetării internaționale. Grupul de cercetători condus de profesorul Meng se focusează pe teoria aplicațiilor și a metodelor de teledetecție pentru mediul urban, care include spațiul verde urban (Urban green space), zonele fierbinti ale orașelor (Urban heat island), umiditatea în zonele urbane (Urban humidity), etc. În domeniul cercetării a condus peste 40 de proiecte internaționale dintre cere 2 au avut partener UPT, peste 190 lucrări științifice, multe premii și distincții academice.
Tot în Beijing, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții companiei PIESAT, delegație condusă de Daisy Liu, PIESAT International Division, International Project Manager. Au fost reiterate parteneriatul pe care UPT îl are cu PIESAT și s-au pus jaloanele cooperării în vederea stabilirii unui Geospatial hub în UPT, legătura între potențialul academic al UPT și promovarea soluțiilor PIESAT atât pentru UPT cât și Europa de Est, cooperarea în domeniul R&D și alte proiecte internaționale.



Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu