Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!miercuri, 29 mai 2024

Transplantul de celule stem hematopoietice salvează vieţi!Donează celule stem hematopoietice şi oferă-le persoanelor care se luptă cu un cancer de sânge soluţia vitală pentru supravieţuire

În fiecare an, trei din 100.000 de români primesc diagnosticul înfricoşător de leucemie, limfom, mielom simplu sau aplazia medulară iar, pentru unii, singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil genetic.

28 mai, Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge, este evidenţiată în fiecare an, pentru a sprijini persoanele care suferă de cancer de sânge şi pentru a încuraja donarea de celule stem hematopoietice cu ajutorul cărora este posibil transplantul salvator, iar anul acesta mesajul internaţional al campaniei este "Salvează o viaţă!"

Celule stem hematopoietice sunt capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar şi se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical.

Procedura de transplant de celule stem hematopoietice înlocuieşte măduva osoasă bolnavă cu una sănătoasă, care poate produce celule sanguine normale.

"Transplantul de celule stem hematopoietice înseamnă viaţă. Sunt tot mai mulţi bolnavi cu cancere de sânge pentru care salvarea poate fi transplantul medular de celule stem hematopoietice. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, cu o stare de sănătate generală bună care vor să ajute la salvarea unei vieţi, se pot înscrie în Registru pentru a deveni donator voluntar", spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Transplantul este indicat ca tratament pentru o serie de boli:

- leucemie acută

- mielom multiplu

- anemie aplastică severă

- siclemie

- talasemie majoră

- boli imunodeficitare

- anemia Fanconi, etc.

"În prezent, pacientul cu hemopatie malignă din România poate avea acces la terapiile necesare, deoarece sunt disponibile testele necesare atât diagnosticului modern, cât şi terapiile personalizate." prof. dr. Horia Bumbea, medic primar hematolog.

Pot fi donatori şi persoanele care nu sunt înrudite cu pacienţii. Studiile arata că, în general, doar în 25% dintre cazuri există compatibilitate între fraţii/surorile pacientului, aşadar, pentru a găsi, în timp util, un donator compatibil, se va apela la Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) pentru a iniţia o căutare în baza de date naţională şi/sau internaţională.

Numărul donatorilor este insuficient. Şansa de a găsi un donator genetic pereche este în medie de 1 la 200 000 până la 500 000, astfel încât, chiar dacă, în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrise peste 100.000 de persoane, acest număr este încă mic şi duce la liste lungi de aşteptare şi mai puţine şanse pentru pacienţii care au nevoie rapid de transplant. În acest moment, 47 bolnavi aşteaptă disperaţi donatorul compatibil!

"Astăzi, de Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge, Registrul îşi îndreptă gândurile către toţi pacienţii care se luptă cu aceste afecţiuni. În această zi, observăm în mod deosebit curajul şi rezilienţa de care dau dovadă zilnic. Lupta lor este o inspiraţie pentru noi ca instituţie şi ne motivează să creştem eforturile necesare pentru a găsi donatori, mobilizând toate resursele şi întreaga noastră expertiză! Cei 483 de pacienţi transplantaţi cu celule stem hematopoietice de la donator neînrudit şi care au primit o astfel, o nouă şansă la viaţă dovedesc determinarea noastră în acest sens. Celor tineri, sănătoşi şi empatici, un îndemn scurt şi uman: "Donaţi o şansă la viaţă, înscrieţi-vă în Registru!", ne transmite Traian Laurian Arghişan, Medic Primar Sănătate Publică şi Management, Director General Interimar RNDVCSH

Transplantul de celule stem hematopoietice poate fi de două tipuri: autotransplant (transplantul propriilor celule stem) şi alotransplant (transplantul de la donator).

Metoda presupune ca celulele stem să fie administrate pacientului sub forma unei transfuzii, indiferent de metoda prin care au fost donate.

Autotransplantul de celule stem hematopoietice (sau transplantul autolog) este o procedură terapeutică ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la pacient, păstrarea lor în condiţii speciale şi reinfuzarea lor după un tratament cu doze mari de chimioterapie sau radioterapie. Scopul autotransplantului este de a distruge celulele tumorale reziduale şi de a restabili funcţia măduvei osoase, care este afectată de tratamentele agresive. Autotransplantul se foloseşte în special pentru tratarea unor boli maligne hematologice (mielom multiplu, limfoame maligne etc.) însă nu toţi pacienţii sunt eligibili pentru această procedură.

Alotransplantul de celule stem hematopoietice este o procedură terapeutică ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil şi transfuzarea lor la un pacient care are nevoie de înlocuirea măduvei osoase bolnave sau distruse. Scopul alotransplantului este de a restabili producţia normală de celule sanguine şi de a induce un efect grefă-contra-tumoră, adică o reacţie imună a celulelor donatorului împotriva celulelor tumorale. Alotransplantul se foloseşte în special pentru tratarea unor boli maligne hematologice, dar şi pentru tratarea unor boli non-maligne, cum ar fi anemia aplastică severă.

Salvează o viaţă: înscrie-te în Registru!

Înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se poate face cu o vizită la un Centru al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (Centrele de Transfuzii Sanguine din oraşele mari) sau, cel mai rapid, prin înscrierea ONLINE.

Mai multe detalii găsiţi pe site: https://registru-celule-stem.ro/implica-te/

Campania pentru Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cu sprijinul Bristol Myers-Squibb, Pfizer, Novartis, Johnson&Johnson în parteneriat cu Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu