Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 20 mai 2024

O soluție pentru protejarea cetățenilor care dau statul în judecată

 
O inițiativă legislativă pentru modificarea Codului de procedură civilă, depusă la Senat de un grup de parlamentari ai mai multor partide, ar putea salva de la faliment organizațiile neguvernamentale care se luptă în instanță pentru binele public.

Salutăm această inițiativă, care are la bază propunerea APADOR-CH în acest sens, făcută fără succes Ministerului justiției la începutul acestui an.

Transmitem în același timp senatorilor și o sugestie de completare a proiectului, care să acopere și cazurile în care simplii cetățeni ar iniția procese de interes public și ar putea fi obligați la plata unor cheltuieli de judecată disproporționate.

Conform propunerii înregistrată la Senat, articolul 453 din Legea nr. 134/2010, privind Codul de procedură civilă, ar urma să fie completat cu alte două alineate, în care se prevede că judecătorii vor stabili dacă o acțiune în instanță, deschisă de un ONG, promovează cauze de interes public, și în acest caz vor decide că fiecare parte din proces își va suporta singură cheltuielile de judecată.

APADOR-CH sugerează completarea alineatelor respective prin introducerea între aceste cazuri derogatorii și a simplilor cetățeni, nu numai a ONG-urilor, întrucât și cetățenii pot să deschidă procese împotriva autorităților, în cauze de interes public, cum ar fi cele de urbanism, mediu sau pentru simpla obținere a unor informații publice, conform Legii 544/2001.

Lupta este întotdeauna disproporționată între un cetățean cu resurse financiare limitate și o instituție sau companie care pot dispune de resurse importante pentru apărare. Nu este normal ca, dacă aceşti cetăţeni pierd procesul iniţiat pentru un interes public, să fie supuşi riscului de a fi obligaţi la plata unor cheltuieli de judecată exorbitante, angajate de pârât.

Prin urmare, și pentru a nu exista suspiciunea că noul proiect de modificare a Codului de procedură civilă discriminează, favorizând numai ONG-urile în aceste procese de interes public, APADOR-CH recomandă completarea noului alineat propus prin prezenta iniţiativă legislativă, respectiv completarea alin. 3 al art. 453 din Codul de procedură civilă, cu sintagma „sau persoanele fizice", astfel că textul rezultat va avea următorul conţinut:



(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) şi (2), în procesele în care organizaţiile neguvernamentale sau persoanele fizice au calitate procesuală activă, judecătorul stabileşte dacă acţiunea vizează promovarea unor cauze de interes public, caz în care părţile îşi suportă propriile cheltuieli de judecată. În toate cazurile, judecătorii se asigură că organizaţiile neguvernamentale sau persoanele fizice nu vor suporta cheltuieli de judecată disproporţionate, de natură să afecteze activitatea acestora."



Amintim că soluția propusă de APADOR-CH Ministerului justiției, la începutul acestui an, a fost semnată de peste 20.000 de cetățeni, printr-o petiție Declic, și susținută de mai multe organizații ale societății civile, dar cu toate astea reprezentații executivului au refuzat-o, considerând că o astfel de prevedere ar da puteri prea mari cetățenilor în relația cu instituțiile statului, plătite să lucreze în interes public.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu