Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 6 mai 2024

Primele proiecte contractate prin Programul Regional Vest pentru modernizarea drumurilor județene, în Arad și Hunedoara: fonduri nerambursabile de 62,7 milioane euro

Primele proiecte contractate în Regiunea Vest prin Programul Regional Vest 2021-2027, componenta de Drumuri Județene: două contracte de finanțare, cu o valoare nerambursabilă de 62,7 milioane euro, pentru modernizarea rețelei rutiere din zona de Nord a județului Arad și a drumului care leagă

municipiul Orăștie de Costești și Sarmizegetusa Regia, în județul Hunedoara. Aceste investiții europene vor însemna modernizarea a 84,3 kilometri de drum în cele două județe.

PR Vest înseamnă timpi mai scurți în implementarea investițiilor: documentațiile au fost deja realizate la nivel de proiect tehnic, la Arad urmează lansarea licitației pentru stabilirea constructorului, iar la Hunedoara a fost lansată inclusiv licitația pentru execuție.

 

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest, și Consiliul Județean Arad, în calitate de beneficiar, au semnat, astăzi, 30 aprilie 2024, contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare rețea rutieră în zona de Nord a Județului Arad”.

Vor fi modernizate următoarele tronsoane de drum, totalizând 67,3 kilometri: 

  • Șicula-Gurba-Cermei, 14,4 km (DJ709 km 45+500 – 60+000); 
  • Cermei-limită județ Bihor, 15,9 km (DJ709 km 60+000 – 75+942); 
  • Mișca-Apateu-Berechiu, 20 km (DJ794 km 4+200 - 21+400 şi 23+100 - 25+800, DN 79); 
  • Cermei-Beliu, 10 km (DJ793 km 22+500 - 32+500);
  • Șepreuș – Cermei, 6,9 km (DJ793 km 14+300 - 21+300).

În plus, vor fi amenajate intersecțiile cu drumurile laterale, 12 stații de transport public și o stație de încărcare pentru vehicule electrice, se vor realiza piste de biciclete (3.793m), se vor amenaja 492 de locuri de parcare și accese la proprietăți pe traseul drumurilor județene modernizate, 423 de poduri și podețe noi, vor fi implementate măsuri de siguranță rutieră șamd.

Valoarea finanțării nerambursabile a proiectului este de 48.925.611,48 euro, care reprezintă contribuția din partea Uniunii Europene și de la bugetul de stat, iar valoarea totală a investiției este de 84.438.363,50 euro. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Tot astăzi, ADR Vest a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare DJ 705A: Orăștie – Costești – Sarmizegetusa Regia, Km 2+200 – 19+465”, având ca beneficiar parteneriatul format din Consiliul Județean Hunedoara și comunele Beriu și Orăștioara de Sus.

Peste 17 kilometri de drum vor fi reconstruiți sau modernizați în cadrul proiectului. Adiacent, va fi realizat accesul la proprietăți, pe o suprafață de 7.300 mp; vor fi amenajate și iluminate 10 treceri de pietoni, iar 38 de podețe vor fi înlocuite sau completate.

Pe lângă turiștii care vor vizita vechile cetăți dacice, de proiect va beneficia în mod direct populația din cele opt localități străbătute de drumul județean - Municipiul Orăștie, Căstău, Beriu, Orăștioara de Jos, Bucium, Orăștioara de Sus, Ludeștii de Sus, Costești, precum și cei din alte patru localități care au acces direct la DJ705 A: Sereca, Ludeștii de Jos, Ocolișu Mic, Văleni, cumulând aproape 28.000 de locuitori.

Valoarea totală a investiției este de 13.842.345,29 euro, din care finanțare nerambursabilă 13.495.059,92 euro, reprezentând contribuție din partea Uniunii Europene și de la bugetul de stat. Perioada de implementare este de 32 de luni în acest caz.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu