Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 21 mai 2024

Noaptea Europeană a Muzeelor 2024

 

 

Tururi ghidate și sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT 

Peste 500 de persoane, 21 tururi ghidate și tot atâtea minți captivate de trecut, istorie și tehnologie au descoperit Muzeul Tehnic UPT la cea de-a XX-a ediție a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor!

Pe 18 mai 2024, Universitatea Politehnica Timișoara, alături de Departamentul ID/IFR și Educație digitală, Centrul Multimedia și împreună cu proiectul cultural Spotlight Heritage Timișoara au făcut parte din programul Noaptea Muzeelor 2024!

Cu programul de tururi plin, dar și vizitați de trecătorii curioși, Muzeul Tehnic UPT a prins viață pe timpul nopții și a invitat publicul larg să afle mai multe despre istoria tehnologiei informaționale. Peste 500 de vizitatori au trecut pragul muzeului, descoperind MECIPT-1 – primul calculator din mediul universitar din România (1961), dar și aplicații de realitate virtuală și realitate mixtă.

Adulți și copii, toți participanții s-au putut bucura de aplicații interactive de edutainment dezvoltate de studenții și profesorii UPT în cadrul proiectului Patrimoniul sub reflectoare. O altă atracție au fost reprezentată de ultimele aplicații de Realitate Virtuală (VR) și Realitate Mixtă (AR/MR) Spotlight Heritage Timișoara, în care publicul a putut interacționa cu o lume real-virtuală complexă, prin utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generație care prezintă repere ale Timișoarei,  cu obiecte de patrimoniu național din galeriile Muzeului Național al Banatului, partener în proiect.

Curioșii au avut ocazia de a descoperi și alte instalații digitale unice, ce combină arta și tehnologia, precum:

       Tipare ale Poeziei: descoperă Timișoara prin poezie și culoare (artist: Marius Jurca, 13m10j). Această instalație este un proiect interactiv care are la bază poezii create de scriitorul Robert Șerban, sub titlul „Poeme despre Domnișoara Timișoara", parte din proiectul Patrimoniul sub reflectoare;

       AI Garden: o grădină virtuală dinamică cu plante și ciuperci virtuale care cresc și interacționează unele cu altele (artiști: Anna Dumitriu & Alex May, în colaborare cu CAPABLE Project și BioArt Revolution, organizat în cadrul Romanian Science Festival);

       Jocuri în Realitate Augmentată (AR), prin care au putut interacționa cu obiecte din patrimoniul cultural al orașului, dezvoltate de studenții politehniști de la specializarea de master Tehnologii Multimedia https://cm.upt.ro/ ;

 

Cei care nu au avut ocazia de a vizita Muzeul Tehnic UPT cu prilejul Nopții Muzeelor 2024, publicul timișorean, școlile, turiștii și toți cei curioși de tehnologie, artă și istorie sunt așteptați la Zilele Porților Deschise: de la MECIPT la Realitatea virtuală, în fiecare joi și vineri, între orele 11:00 – 13:00, până pe 21 iunie 2024! Intrarea este gratuită! Rezervarea locului și programarea unui tur ghidat se face completând formularul următor: https://form.123formbuilder.com/6650682  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu