Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 9 mai 2024

Un nou pas pentru extinderea proiectului de digitalizare a actelor de stare civilă


 Începând de ieri, 8 mai 2024, cetăţenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanţa, Slobozia, Iaşi, Deva, Sibiu, Timişoara şi judeţul Ilfov vor putea obţine în format digital, dar şi fizic, la cerere, certificate de naştere şi deces.

Astfel, activitatea de înregistrare a evenimentelor de viaţă, naştere şi deces, desfăşurată de către ofiţerul de stare civilă, se va realiza în format digital.

În luna aprilie, punerea în funcţiune a "Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă - SIIEASC", a fost iniţiată la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale ale judeţului Ilfov, prin înregistrarea în format digital a deceselor şi naşterilor şi, având în vedere rezultatele obţinute, astăzi, 8 mai 2024, Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, cu sprijinul Direcţiilor Judeţene de Evidenţă a Persoanelor din judeţele Cluj, Constanţa, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Sibiu şi Timiş, precum şi al direcţiilor locale de evidenţă a persoanelor implicate, a realizat operaţionalizarea S.I.I.E.A.S.C. la nivelul celor 7 municipii reşedinţă de judeţ.

O nouă etapă privind extinderea S.I.I.E.A.S.C. este preconizată a se realiza la data de 10 mai 2024, prin includerea anumitor unităţi administrativ-teritoriale de la nivelul judeţelor Cluj, Constanţa, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Sibiu şi Timiş.

Punerea în funcţiune, la nivel naţional, a Sistemului Informatic se va realiza etapizat, urmând a se finaliza la data de 24 septembrie 2024.

Informaţii de background

Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei au implementat "Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă - SIIEASC", cod SMIS 2014+ 120025, cofinanţat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

În implementarea proiectului, un rol important l-a avut sprijinul acordat de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate.

Valoarea proiectului a fost de 184.920.864,06 lei cu TVA, din care 155.964.263,64 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Competitivitate (POC), 28.952.894,61 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din bugetul naţional şi 3.705,81 lei cofinanţare eligibilă a beneficiarului.

Obiectivul general a fost acela de a sprijini digitalizarea de la nivelul administraţiei publice, prin informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea şi eliberarea documentelor de stare civilă, precum şi implementarea suportului necesar dezvoltării şi accesării serviciilor electronice ce au la bază informaţii de stare civilă pentru cele 4 evenimente primare de viaţă: naştere, căsătorie, divorţ şi deces, prevăzute în Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată.

Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă este alcătuit din 5 platforme interoperabile având ca scop furnizarea de servicii digitale circumscrise înregistrării sau, după caz, atestării evenimentelor de viaţă: naştere, căsătorie, divorţ şi deces.

Infrastructura S.I.I.E.A.S.C., integrează o platformă dedicată desfăşurării activităţii tuturor ofiţerilor de stare civilă din România, o platformă dedicată cetăţeanului, platforma instituţiilor publice partenere - prin intermediul căreia va fi asigurată interoperabilitatea cu administraţia publică, şi o componentă în care se regăseşte o arhivă electronică în care sunt stocate peste 68,5 milioane de acte de stare civilă digitizate, cuprinzând informaţii din ultimii 100 de ani, mai exact, începând cu luna ianuarie 1921.

Direcţia Informare şi Relaţii Publice
Ministerul Afacerilor Interne

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu