Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 25 mai 2024

SACI 2024, manifestare științifică de anvergură internațională la UPT, cu invitați de pe 4 continente

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 23 mai 2024, deschiderea oficială a celei de-a XVIII-a ediții a simpozionului internațional SACI (Symposium on Applied Computational

Intelligence), un eveniment științific de anvergură organizat în comun de Universitatea Politehnica Timișoara și Obuda University, Budapesta, Ungaria, ce a reunit specialiști de pe 4 continente, din Statele Unite și Mexic până în China și Japonia, sau din Canada până în Australia și Noua Zeelandă.

Ediția din acest an, prezidată de Levente Kovacs, de la Óbuda University, și Radu-Emil Precup, de la Universitatea Politehnica Timișoara, a avut și un caracter special, fiind dedicată profesorului Imre Rudas, de la Obuda University, Budapesta, inițiatorul Conferinței, care recent a împlinit 75 de ani.

În deschiderea evenimentului, rectorii celor două instituții de învățământ superior organizatoare, Florin Drăgan, de la UPT, și Levente Kovacs, de la Obuda University, ambii absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara, au subliniat excelenta relație de colaborare dintre cele două universități, care a și făcut posibilă, de altfel, și organizarea simpozionului.

Tot în cadrul deschiderii, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan i-a înmânat profesorului Imre Rudas o plachetă de onoare din partea Alianței Române a Universităţilor de Știință și Tehnologie - ARUST.

SACI 2024 este inclus în programul de manifestări științifice al prestigiosului  Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), SUA , fiind susținut de un grup important de companii și asociații, printre care IEEE Systems, Man and Cybernetics Society (SMC) și două capitole SMC în România și Ungaria.

Conferința SACI 2024 se concentrează pe teorie și aplicații în domeniul inteligenței computaționale și al informaticii. Scopul este de a oferi o platformă de colaborare pentru oameni de știință, profesori, cercetători și studenți. Lucrările prezentate în cadrul simpozionului sunt indexate în bazele de date internaţionale IEEE Xplore şi INSPEC.

În cadrul simpozionului au fost prezentate peste 100 de lucrări științifice, iar speakerii în plen au abordat teme de actualitate: Hamido Fujita (Japonia) - Opinii asupra inteligenței artificiale și perspectivelor învățării automate; Haibin Zhu (Canada) - E-CARGO și colaborare bazată pe roluri; Nikos Mastorakis (Bulgaria) - Spread Spectrum Modulation Combined with AI in for Jamming Resistant Communication; Mihai Udrescu (UPT) - Turning the Tables in Hybrid Classical-Quantum Systems—Classical Optimization of Quantum Algorithms.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu