Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 30 mai 2024

Tendințe și practici actuale în digitalizarea vămii române, promovate de experți în domeniu

Experții Autorității Vamale Române au prezentat cele mai recente reglementări vamale în ceea ce privește noile schimbări în export și tranzit, originea mărfurilor și sancțiunile internaționale la prima conferința organizată de către Asociația comisionarilor în vamă și reprezentanților din România (ROUBROKER).  Evenimentul, cu tema „Vama în Era Digitală: tendințe și practici actuale”, a avut loc în perioada 23-24 mai 2024 la Eforie Nord și a înregistrat un număr de peste 40 de participanți.

În perioada

23-24 mai 2024, la Eforie Nord, experți din cadrul Autorității Vamale Române au participat la prima conferință organizată de către Asociația comisionarilor în vamă și reprezentanților din România (ROUBROKER) cu tema „Vama în Era Digitală: tendințe și practici actuale”.  La eveniment au fost prezenți peste 40 de operatori economici, exportatori/importatori și reprezentanți în vamă.

 

Principalele subiecte abordate s-au axat pe prezentarea reglementărilor vamale relevante în domeniul noilor schimbări în export și tranzit, originii mărfurilor și sancțiunilor internaționale.

 

În cadrul discuțiilor privind noile schimbări în domeniul exportului și cel al tranzitului, reprezentanții autorității vamale au informat cu privire la lansarea sistemului automat de export AES-RO în data de 16 martie 2024 și lansarea noului sistem de tranzit computerizat NCTS – faza 5 la data de 17 mai 2024. În cuprinsul prezentărilor au fost introduse informații referitoare la sesiunile de informare organizate de AVR și testele care au fost efectuate cu operatorii economici. Totodată, au fost subliniate aspecte privind accesul operatorilor la noile aplicații și principalele schimbări aduse de acestea în ceea ce privește completarea declarațiilor de export și de tranzit, utilizarea semnăturii electronice calificate în fluxurile de vămuire și autorizarea electronică a operatorilor economici pentru conectare.

Un alt subiect de interes a fost cel legat de originea mărfurilor, unde reprezentanții autorității vamale au promovat ghidul privind originea preferențială, noile prevederi ale Conventiei Regionale pan-euro-mediteraneene revizuite care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, precum si instrumentul elaborat de Direcția Generală Comerț din cadrul Comisiei Europene - ROSA, pentru auto-evaluarea originii produselor exportate/importate în contextul acordurilor comerciale de liber schimb încheiate de Uniunea Europeană cu țări terțe.

 

Detectarea si prevenirea eludării sancțiunilor internaționale a constituit o altă temă de interes pentru mediului de afaceri. Experții din cadrul autorității vamale au prezentat cu precădere sancțiunile impuse de UE în plan internațional împotriva Federației Ruse, abordând măsurile restrictive atât sub aspect legislativ cât și practic. În plus, au fost propuse operatorilor economici elemente pentru evaluarea strategică a riscurilor în vederea eliminării eludării sancțiunilor internaționale. A fost făcută, de asemenea, o sinteză a ultimelor modificări legislative în materia sancțiunilor internaționale și a fost adusă în atenție clauza de interzicere prin contract a reexportului în Rusia și a interzicerii reexportului în vederea utilizării în Rusia.

 

„Participarea experților din cadrul autorității vamale la astfel de evenimente cu reprezentați ai mediului de afaceri este extrem de benefică pentru ambele părți. Pe de o parte, operatorii economici primesc informații actualizate direct de la sursă, iar pe de altă parte noi putem să le clarificăm în timp real diverse aspecte legate de reglementările vamale actuale. Faptul că participanții s-au arătat interesați și au adresat o serie de întrebări privind, în special, partea practică a utilizării noilor sisteme de declarare la export și tranzit, inclusiv cu privire la modul de completare a declarațiilor vamale în noile condiții este o dovadă în acest sens.”, a declarat președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu.

 

 

 

Biroul comunicare, relații publice și mass-media


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu