Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 22 mai 2024

UPT formează manageri de protecţie a climei

 
Asociația pentru Dezvoltare Durabilă din Witzenhausen (Gesellschaft für nachhaltige Entwicklung (GNE)), în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) și ONG-ul ceh People in Need (PIN), derulează un program de consolidare a capacităților în domeniul managementului protecției climatice. Acest program vizează membrii comunității, reprezentanți ai autorităților locale, regionale și ai organizațiilor neguvernamentale implicați în gestionarea durabilă a resurselor. Cursurile acoperă diverse aspecte ale dezvoltării durabile, inclusiv practici de management responsabil al resurselor, strategii de reducere a impactului schimbărilor climatice și analiza datelor pentru monitorizarea progresului diverselor proiecte de mediu. Durata programului este de 6 luni și se desfășoară online. În luna octombrie este planificată o excursie de studiu de o săptămână în Germania, unde participanții vor avea oportunitatea de a vedea soluții practice aplicate pentru protecția climatică în landul Hessa.
Programul se derulează prin proiectul Empowering Local Climate Action (ELCA), finanţat de către GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH) prin Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI), lansată în 2017 de Ministerul Federal German al Economiei și Protecției Climatice (BMWK) cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a promova cooperarea în domeniul protecției climatice în Europa.
„Scopul nostru prin acest program de formare, împreună cu alte inițiative din cadrul proiectului, este să formăm o echipă de profesioniști, dedicați să dezvolte proiecte semnificative care să ofere soluții practice pentru problemele actuale legate de schimbările climatice. În același timp, ne propunem să sensibilizăm comunitățile din România și Cehia cu privire la impactul schimbărilor climatice și la necesitatea unor acțiuni responsabile pentru diminuarea acestora. Astfel, chiar în cadrul evenimentului de lansare a proiectului a fost inclusă și o acțiune de plantare de copaci în Moravia, o regiune cehă afectată de o tornadă în 2021. Regiunea este sensibilă și la fenomene precum eroziunea solului și a secetelor prelungite din ultimele decenii, făcând-o așadar extrem de vulnerabilă la schimbările climatice. Acea acţiune s-a derulat cu participarea unui număr semnificativ de cetăţeni din zonă, comunitatea locală fiind una activă în implemetarea proiectelor cu impact pozitiv asupra mediului", a declarat lect.dr.ing. Rareș Hălbac Cotoară Zamfir, directorul proiectului.
Proiectul va fi finalizat în 31 martie 2026. Bugetul alocat UPT în cadrul acestuia este de 161600,46 euro.






Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu