Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 19 mai 2024

Final de Tech Talks by UPT - "AI for Humanity" şi o provocare şi mai mare pentru anul 2025

Tech Talks by UPT, conferinţa de tehnologie organizată de Universitatea Politehnica Timişoara, care creşte de la an la an, a devenit un eveniment emblematic pentru instituţia de învăţământ superior, consfinţind poziţia acesteia în avangarda ştiinţei şi tehnologiei, nu doar pe plan local sau regional, ci naţional şi internaţional. Cele 500 de bilete gratuite puse la dispoziţie s-au epuizat încă din prima zi, ar lunga listă de aşteptare dovedeşte interesul timişorenilor pentru tehnologie, mai ales că şi tema aleasă pentru acest an a fost una provocatoare - "AI for Humanity".

Nouă speakeri de talie mondială, experţi de top din industria AI, lideri de opinie şi pionieri în domeniu au urcat vineri, 17 mai 2024, pe scena cinematografului Timiş pentru a prezenta perspectivele proprii şi a explora impactul inteligenţei artificiale asupra societăţii şi modul în care tehnologia poate fi folosită pentru a îmbunătăţi vieţile oamenilor, cap de afiş fiind celebrul Garry Kasparov care, după retragerea din şah, a devenit pasionat de inteligenţa artificială şi de impactul acesteia asupra umanităţii.

În deschiderea conferinţei, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat impactul puternic pe care noile tehnologii îl aduc în viaţa noastră de zi cu zi, amintind şi rolul pe care cele 100 de generaţii de absolvenţi ai UPT, unele reprezentate chiar la actuala ediţie Tech Talks by UPT, l-au avut şi în au în continuare în dezvoltarea tehnologică, în cercetare şi în învăţământul superior, în ţară şi în străinătate.

De asemenea, rectorul UPT a menţionat importanţa pe care trebuie să o acordăm comunicării progresului, cunoaşterii şi tehnologiei.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a mulţumit UPT pentru organizarea conferinţelor de acest gen, precizând că progresul tehnologic este util pentru comunitate doar dacă reuşim să ne păstrăm trăsăturile specifice umanităţii, cum sunt empatia, creativitatea şi gândirea critică.

Tot în deschidere, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, i-a invitat pe participanţi să-şi imagineze cum s-ar fi desfăşurat conferinţa online, să reflecteze la modul în care mediul online ne-a modificat stilul de viaţă, subliniind că, prin Tech Talks by UPT, Timişoara dă tonul în domeniul tehnologiei, dar şi al comunicării acesteia.

Au urmat prezentările propriu zise ale speakerilor invitaţi, moderate de Cătălin Ştefănescu, care au umplut toată ziua:

Andras Ferenczi - AI în domeniul bancar: de la modele tradiţionale la modele generative şi calculul cuantic

Andras Ferenczi, absolvent al Universităţii Politehnica Timişoara, este un nume bine-cunoscut în industria FinTech, unde activitatea sa inovatoare în domeniul inteligenţei artificiale şi al tehnologiei blockchain stabileşte noi standarde. Cu o carieră impresionantă, de peste 25 de ani, Ferenczi a fost constant implicat în sectorul FinTech, pe care l-a şi influenţat semnificativ. O mare parte a parcursului său profesional se leagă de American Express, unde se află şi în prezent. Aici, timp de peste 17 ani, a condus proiecte şi iniţiative în automatizarea inteligentă, transformând serviciile financiare şi îmbunătăţind experienţele clienţilor. Leadership-ul său în dezvoltarea soluţiilor blockchain subliniază rolul său esenţial în pionieratul tehnologiilor care protejează tranzacţiile, eficientizează procesele şi promovează încrederea în finanţele digitale. Prezentarea a evidenţiat diverse aplicaţii ale AI în finanţe, inclusiv investiţii şi tranzacţionare, servicii pentru clienţi, managementul riscurilor, conformitatea cu reglementările şi eficienţa operaţională.

Cornel Amariei - Ochelari AI pentru nevăzători

Prin proiectul dotLumen, Cornel Amariei dezvoltă ochelari revoluţionari pentru mobilitatea nevăzătorilor, o alternativă tehnologică inovatoare şi un progres major în crearea unui mediu mai accesibile pentru cei cu deficienţe de vedere. În cadrul conferinţei, a prezentat cea mai avansată tehnologie de asistenţă din lume şi povestea din spatele creării acesteia în România. Proiectul său de dezvoltare a tehnologiilor de amplificare a capacităţilor umane, care promovează incluziunea şi autonomia persoanelor cu dizabilităţi, beneficiază de un grant de la Consiliul European pentru Inovare, în valoare de peste 9 milioane de euro. Aceste realizări i-au adus recunoaşteri prestigioase, inclusiv prima nominalizare a unui român în Forbes Europa "30 sub 30", Global Business Hall of Fame şi JCI's Ten Outstanding Young Persons of the World. Aceste distincţii, care premiază contribuţiile sale semnificative în tehnologie şi societate, au fost anterior acordate unor personalităţi globale, precum Elvis Presley şi John F. Kennedy.

Corina Apachiţe - Cum transformă AI industria auto?

Doctor în informatică, cu specializare în verificarea sistemelor hibride, ceea ce oferă şi un fundament academic solid al activităţii sale în IA, Corina Apachiţe conduce programul pentru Inteligenţă artificială şi date în cadrul Software şi tehnologii centrale, parte din Continental Automotive Technologies. În această funcţie, este responsabilă pentru strategia tehnică şi implementarea operaţională, colaborând îndeaproape cu domeniile de afaceri şi funcţiile centrale. Echipa sa contribuie semnificativ la viziunea companiei privind o "mobilitate bazată pe IA" şi un "angajat asistat de IA", făcând paşi semnificativi către integrarea IA în sectorul mobilităţii. Având în vedere resursele limitate şi cererea în creştere pentru soluţii de mobilitate, singura şansă de a le oferi este dezvoltarea şi implementarea tehnologiilor inovatoare, AI promiţând să fie un factor de bază al soluţiilor viitoare de mobilitate sigure, durabile, confortabile şi convenabile.

George Roth - Trecerea de la Revoluţia Industrială la Revoluţia Inteligenţei

George Roth, în prezent AI and Document Understanding Evangelist at UiPath, aduce un impact profund în lumea inteligenţei artificiale şi automatizării. Originar din Cluj-Napoca şi stabilit acum în Silicon Valley (Los Gatos, California, SUA), Roth îmbină un spirit antreprenorial unic cu experienţa şi cunoaşterea tehnologică. În mai 2018, UiPath a recunoscut valoarea platformei sale de procesare inteligentă a documentelor şi a achiziţionat-o, iar Roth a pus bazele platformei de înţelegere a documentelor la UiPath. Prezentarea a abordat conceptul de "AI invizibil", evidenţiind tendinţele actuale şi previziunile viitoare în revoluţia AI, încercând să răspundă la o serie de întrebări: Va înlocui AI factorul uman? Cum putem preveni utilizarea rău intenţionată a AI? Poate "IA constituţională" să asigure autoreglementarea? Este necesară o reformă educaţională pentru a ţine pasul cu progresele AI? Vor înăbuşi reglementările guvernamentale inovaţia AI? Ar trebui giganţii tehnologiei să aibă reprezentare la ONU? Cum putem combate monopolul gigantului tehnologic asupra modelelor fundamentale?

Andreas Ekstrom - Inteligenţa organică

Andreas Ekstrom, jurnalist, autor şi speaker din Suedia, a împărtăşit perspective inedite despre lumea online, media şi egalitatea digitală la Tech Talks 2024 by UPT. Autor a nouă cărţi, Ekstrom este un nume bine-cunoscut în Suedia, participând activ în dezbaterile publice pe teme ale intersecţiei între tehnologie şi societate. În lucrarea sa emblematică, "The Google Code", Ekstrom explorează impactul colosal al gigantului digital asupra societăţii. Prezentarea sa "Seven Ways to Own the World" a câştigat apreciere la nivel mondial, iar cel mai recent discurs al său, "Organic Intelligence ", explorează bătăliile revoluţiei digitale şi este un apel pentru democraţie digitală în era inteligenţei artificiale. Prezentarea s-a concentrat pe lumea online, mass-media şi egalitatea digitală fiind, în acelaşi timp, o expunere a bătăliilor revoluţiei digitale şi un apel către lume pentru democraţia digitală în era inteligenţei artificiale.

Sonya Barlow - Este Inteligenţa Artificială etică?

Sonya Barlow, fondatoarea LMF Network, a explorat, la Tech Talks by UPT 2024, implicaţiile etice ale inteligenţei artificiale (AI). AI imită gândirea umană şi luarea deciziilor învăţând din mediul său. Barlow şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul AI, punând la îndoială etica, potenţialele părtiniri, transparenţa şi implicaţiile pentru înlocuirea locurilor de muncă şi drepturile personale. Ea subliniază adoptarea rapidă şi needucată a IA şi dilema etică a sistemelor AI autonome, inclusiv utilizarea lor în armament. Un studiu de caz privind interdicţia TikTok din SUA subliniază importanţa proprietăţii datelor şi a transparenţei algoritmului. Barlow a prezentat paşii care ar face AI benefică, cum ar fi îmbunătăţirea diversităţii, incluziunii, reglementărilor, educaţiei şi finanţării, asigurându-se că AI funcţionează pozitiv pentru umanitate.

Mihai Drăghici - Oameni inteligenţi cu instrumente inteligente

Mihai Drăghici este antreprenor IT şi vizionar, cu peste două decenii de experienţă în transformarea ideilor inovatoare în produse scalabile pe pieţe globale diverse, incluzând România, Bulgaria, Olanda, Emiratele Arabe Unite, SUA, Canada, Africa de Sud, Mexic şi India. Expertiza sa în FinTech a remodelat fundamental peisajul plăţilor digitale, accentuând securitatea îmbunătăţită şi eficienţa operaţională. Fondator şi CEO al PayByFace, Drăghici este unul dintre pionierii dezvoltării soluţiilor de plată biometrică, o alternativă rapidă şi sigură a metodelor tradiţionale de plată. Tehnologia inovatoare pe care o dezvoltă permite tranzacţii fără efort prin recunoaştere facială, eliminând necesitatea instrumentelor de plată fizice şi reducând semnificativ riscul de expunere a datelor sensibile. PayByFace s-a extins considerabil, integrând sisteme de plată cu recunoaştere facială care se potrivesc perfect cu sistemele POS existente la nivel global. Această tehnologie avansată îmbunătăţeşte experienţa de cumpărături prin oferirea unui nivel ridicat de securitate şi comoditate pentru utilizatori, schimbând fundamental modul în care sunt efectuate tranzacţiile în retail. La Tech Talks a subliniat că a gândi că într-o zi "AI va face treaba pentru noi" nu mai este doar un vis şi se întâmplă deja în societatea noastră de zi cu zi. Pur şi simplu nu putem omite şi deconecta cerinţa fundamentală obligatorie conform căreia propriul nostru creier trebuie să rămână conectat la aceste instrumente AI uimitoare pe care le-am construit deja, astfel încât rezultatele pe care le generează să fie universal acceptate ca adevăruri care în cele din urmă vor ajuta la progresul umanităţii.

Elias BAREINBOIM - Inteligenţa artificială cauzală

Profesorul Elias Bareinboim de la Columbia University este o personalitate marcantă în revoluţia inteligenţei artificiale, cercetările sale inovatoare redefinind viitorul luării deciziilor. Lucrările sale de pionierat în domeniu, în special în inferenţa cauzală, oferă perspective profunde asupra modului în care IA poate influenţa şi îmbunătăţi procesele decizionale umane. Contribuţiile profesorului Bareinboim la cercetare în domeniului IA nu sunt doar academice, ci au implicaţii practice ample în diverse sectoare, de la sănătate la finanţe, unde luarea deciziilor strategice este esenţială. Eforturile sale de a înţelege şi aplica inferenţa cauzală în IA permit sistemelor să prezică rezultate şi să facă alegeri informate, revoluţionând industriile prin furnizarea unor instrumente pentru o mai bună luare a deciziilor. La Tech Talks a susţinut, online, un dialog despre cele mai recente progrese în inferenţa cauzală şi inteligenţa artificială.

Garry KASPAROV - Facem lumea noastră mai umană cu inteligenţa maşinilor

După dialogul cu publicul timişorean, susţinut cu o seară înainte la Teatrul Naţional Timişoara, Garry Kasparov e de părere că Inteligenţa Artificială devine din ce în ce mai puternică şi omniprezentă în fiecare zi şi nimeni nu ştie mai bine decât el cum ne poate provoca în moduri surprinzătoare. Cheia, spune Kasparov, este să ne amintim că AI este un instrument, nu un agent al utopiei sau al distopiei. Folosit bine, măreşte abilităţile umane, devenind un telescop al minţii. Atâta timp cât menţinem responsabilitatea umană şi bunul simţ, AI ne va ajuta să fim gânditori mai buni şi mai creativi. Acest lucru ne oferă mai mult timp să ne concentrăm asupra a ceea ce contează cu adevărat - folosirea tehnologiei pentru a ne îndeplini cele mai măreţe vise umane.

După o zi întreagă de discuţii la cel mai înalt nivel şi cu cei mai potriviţi speakeri, se desprind şi câteva concluzii: nu trebuie să concurăm cu maşinile, ci să lucrăm împreună; nu trebuie să ne temem de tehnologie; Inteligenţa Artificială devine tot mai mult parte din viaţa noastră de zi cu zi; nu maşinile ne decid viitorul, oamenii îl decid; educaţia trebuie adusă la nivelul vremurilor pe care le trăim.

În încheiere a fost lansată şi tematica Tech Talks by UPT 2025, la fel de provocatoare: Supremaţia Quantum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu