Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 11 mai 2024

Precizări în ceea ce priveşte generarea codului numeric personal


Odată cu operaţionalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, un element de noutate îl reprezintă generarea codului numeric personal, sens în care comunicăm următoarele aspecte de interes:

Codul numeric personal este alcătuit din 13 cifre, structurate în trei părţi: semnificativă, secvenţială şi o cifră de control.

Partea semnificativă este alcătuită din 7 cifre, care exprimă sexul, secolul şi data naşterii, sub forma SAALLZZ.
-S reprezintă sexul şi secolul în care s-a născut persoana şi poate fi:
a) 1 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1900-1999;
b) 2 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1900-1999;
c) 3 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1800-1899;
d) 4 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1800-1899;
e) 5 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 2000-2099;
f) 6 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 2000-2099.

- AALLZZ reprezintă data naşterii şi cuprinde ultimele două cifre ale anului naşterii (AA), luna naşterii, cu valori între 01 şi 12 (LL), şi ziua naşterii, cu valori între 01 şi 28, 29, 30 sau 31, după caz (ZZ).

Partea secvenţială este formată din 5 cifre sub forma JJNNN, cu următoarea semnificaţie:
a) JJ reprezintă secvenţa atribuită judeţului sau sectorului în care s-a născut persoana ori în care avea domiciliul sau reşedinţa în momentul acordării C.N.P.;
b) NNN reprezintă un număr de secvenţă (între 001 şi 999), repartizat pe puncte de atribuire, prin care se diferenţiază persoanele de acelaşi sex, născute în acelaşi loc şi cu aceeaşi dată de naştere (an, lună, zi).

Cifra de control (C) este atribuită de calculator şi permite depistarea eventualelor erori de înlocuire sau inversare a cifrelor din componenţa C.N.P.

DE REŢINUT

În ceea ce priveşte partea secvenţială JJ ("cifra de judeţ"), codurile numerice personale generate automat de către Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, conţin codul unic 70 pentru orice înregistrare, indiferent de judeţul/locul unde a avut loc naşterea.

Informaţii de background

Având în vedere activităţile de comunicare publică în ceea ce priveşte Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă - SIIEASC, facem următoarele precizări:

Activitatea de extindere la nivel naţional a Sistemului Informatic se realizează etapizat, context în care la data de 8 mai 2024 a devenit, parţial, funcţională platforma digitală în care ofiţerii de stare civilă îndeplinesc anumite proceduri, în aceste condiţii fiind necesară, în continuare, prezenţa cetăţeanului la oficiul de stare civilă.

Activitatea de înregistrare a evenimentelor de viaţă naştere şi deces, desfăşurată în cele 7 municipii şi în toate unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului Ilfov se realizează doar în sistem digital.

Pentru a obţine un certificat de naştere sau deces, cetăţeanul se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare, respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofiţerului de stare civilă o adresă de poştă electronică, dar şi în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcţie de opţiunea cetăţeanului.

Infrastructura S.I.I.E.A.S.C. integrează şi o platformă dedicată cetăţenilor, acesta fiind complet interoperabilă, platformă care va fi accesibilă într-o etapă ulterioară.

Infrastructura S.I.I.E.A.S.C. integrează 3188 de unităţi administrativ-teritoriale, iar la momentul actual, aproximativ 50 dintre acestea sunt interconectate la Sistemul Informatic.

Punerea în funcţiune a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, la nivel naţional, se va realiza în etape succesive până la data de 24 septembrie 2024.

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu