Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 10 mai 2024

Peste 45.700 de elemente centralizate în Baza de date cu prețuri de referință

Baza de date cu prețuri de referință, realizată și gestionată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, este disponibilă beneficiarilor fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală inclusiv pe durata implementării Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027). Astfel, fermierii și antreprenorii din mediul rural care solicită finanțare prin intermediul AFIR pot utiliza Baza de date pentru realizarea achizițiilor aferente investițiilor finanțate în cadrul sesiunilor în derulare sau a celor care urmează să fie lansate în perioada următoare.   

Baza de date este actualizată în mod constant și completată cu noi elemente, astfel că în acest moment cuprinde prețuri de referință pentru mai mult de 45.700 de mașini, utilaje, echipamente specializate, silozuri, sere, hale, grajduri și mobilier care pot fi achiziționate prin proiecte finanțate cu fonduri europene nerambursabile. Dintre acestea, mai mult de 10.000 de elemente sunt echipamente pentru pregătirea terenului (pluguri, grape cu discuri, combinatoare, scarificatoare etc), peste 2.000 remorci, peste 1.000 mașini sau echipamente de erbicidat, peste 1.000 semănători, peste 870 tractoare (din peste 30 de mărci diferite, cu puteri de la 20 CP până la peste 650 CP), peste 650 echipamente de irigat, peste 500 încărcătoare, peste 200 combine (inclusiv combine pentru recoltat cartofi, varză, nucifere, fasole, furaje etc.). Baza de date conține și alte tipuri de echipamente: pentru grajduri de animale (peste 1.000), excavatoare (88) și accesorii pentru acestea (peste 700), silozuri (peste 250), abatoare (peste 100), sere (peste 100).

Dat fiind interesul crescut constatat în ultima perioada pentru sistemele fotovoltaice, acum exista online în Baza de date a AFIR peste 800 de elemente din aceasta categorie. Și pentru drone agricole s-a diversificat oferta – aproximativ 50 de modele sunt afișate online.

În Baza de date a AFIR există și echipamente specializate pentru vinificație, industrie alimentară, echipamente profesionale pentru HORECA, echipamente din categoria mașinilor carosate pentru transport specializat (frigorific, panificație, ambulanțe veterinare etc.), echipamente pentru service-uri auto, cabinete medicale, croitorii, saloane de înfrumusețare, mobilier etc.

Reamintim că, începând cu 2023, în acord cu noile angajamente asumate pentru implementarea Planului Strategic, AFIR acceptă includerea în BDPR doar a elementelor care au norma de poluare de minim Etapa V, normele de mediu fiind stabilite în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/ 1628.

Baza de date cu prețuri de referință este un instrument de lucru unic la nivel național, prin care AFIR facilitează și simplifică în mod concret accesul fermierilor și antreprenorilor la fondurile europene acordate pentru investiții în agricultură și pentru dezvoltarea mediului rural. Simplificarea realizată de AFIR constă în faptul că prin această Baza de date se permite beneficiarilor să achiziționeze produsul pe care îl doresc, în mod direct fără a mai trece prin procedura de achiziții, conform prevederilor procedurale în vigoare. Această modalitate de lucru reduce considerabil timpul de achiziționare și îi dă posibilitatea fermierului să își aleagă exact echipamentul de care are nevoie pentru eficientizarea investiției.

Modalitatea de actualizare și de completare a Bazei de date a AFIR se realizează în conformitate cu versiunea actualizată a Ghidului Bazei de date cu prețuri de referință, disponibilă pe site-ul AFIR, accesând următorul link BDPR AFIR - NOUL Portal AFIR - informații PS PAC, depunere Online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu