Prezintă: Direcţia Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin
Informare privind concluziile rezultate în
urma controalelor efectuate privind condiţiile din unităţile de procesare,
depozitare şi comercializare a produselor de origine animală
În cursul anului 2015, Direcţia
Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin a efectuat controale
oficiale în toate tipurile de unităţi care produc, prepară, procesează,
depozitează, distribuie alimente de
origine animală, în baza prevederilor Art. 45 din Regulamentul (CE) nr.882/2004
privind privind organizarea controalelor oficiale în scopul verificarii
conformitatii cu legislatia privind hrana pentru animale si respectiv
legislatia privind alimentele şi cu regulile de sănătate animală şi de bunăstare
a animalelor , în conformitate cu
prevederile Ordinului ANSVSA nr.29/2014, precum şi cu ocazia tematicilor
transmise de ANSVSA.
1. În unităţile autorizate sanitar
veterinar pentru schimburi intracomunitare
au fost efectuate un număr de 24 audituri în conformitate cu grupa de
risc în care sunt încadrate unităţile şi 9 inspecţii cu tematică lansată de
ANSVSA ( în luna februarie s-a făcut
evaluarea modului de implementare a programului naţional pentru monitorizarea ,
controlul şi eradicarea pestei porcine clasice, precum şi a modului de marcare
şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a
produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc, în conformitate cu
prevederile Deciziei Comisiei 2013/764/UE ; în luna martie controale oficiale
cu privire la respectarea condiţiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea, procesarea şi
comercializarea laptelui crud şi a produselor din lapte către consumatorul
final.
Neconformităţi constatate: nerespectarea în
totalitate a programului de autocontrol referitor la frecvenţa de recoltare a
probelor în vederea stabilirii criteriilor microbiologice a alimentelor conform
cerinţelor Regulamentului (CE) nr.2073/2005, discontinuităţi ale pavimentului ,
efectuare de transporturi de lapte crud materie primă fără ca mijlocul de
transport să deţină autorizaţie sanitară veterinară, manipulare
necorespunzătoare ( navete în contact cu pavimentul), etichetare necorespunzătoare
a produselor. În urma acestor controale au fost
aplicate un număr de 2 amenzi în valoare totală de 8000 lei şi 1 avertisment.
2. Au fost organizate controale sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în unităţile înregistrate sanitar veterinar şi
pentru siguranţa alimentelor .
Cu această ocazie
au fost urmărite în principal aspecte legate de:
- existenţa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor în conformitate cu prevederile Ordinului Preşedintelui
ANSVSA nr.111/2008;
- starea
de întreţinere şi igienă a obiectivului, a echipamentelor şi ustensilelor de
lucru ;
-
asigurarea sursei de apă potabilă, necesară pentru prepararea alimentelor, cât
şi pentru menţinerea stării de igienă, în obiectiv (controlul potabilităţii
apei, buletine de analiza, etc);
-
respectarea condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează
şi serveşte alimentele (igienizarea frecventă a mâinilor în timpul lucrului,
existenţa halatelor şi bonetelor de culoare deschisă, existenţa carnetelor de
sănătate sau a fişelor de aptitudine, etc), existenţa spălătoarelor de mâini
dotate corespunzător;
- existenţa programului de autocontrol, precum şi a programului de
dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare şi a modului în care sunt îndeplinite şi
consemnate acţiunile DDD;
-
originea şi eligibilitatea produselor alimentare (materiile prime) ce urmează a
fi preparate, expuse şi servite, respectarea condiţiilor privind temperatura de
păstrare a acestora, precum şi existenţa documentelor care să ateste faptul că
au fost achiziţionate din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi
pentru siguranţa alimentelor;
-
evacuarea rapidă a deşeurilor şi subproduselor rezultate, precum şi depozitarea
acestora astfel încât să nu constituie o sursă de contaminare;
-
aplicarea prevederilor legislaţiei în vigoare privind marcarea şi etichetarea
alimentelor, încadrarea în termenele de valabilitate, precum şi a modul de
ambalare sau preambalare a alimentelor;
-
respectarea modului în care se efectuează servirea alimentelor, în recipienţi
igienizaţi corespunzător sau în recipienţi de unică folosinţă;
-
întocmirea evidenţelor şi înregistrărilor privind intrările/ieşirile de produse
alimentare de origine animală şi nonanimală, în scopul stabilirii
trasabilităţii, (evidenţe privind furnizorii, categorii de produse, data
recepţionării, cantitatea, termenul de valabilitate şi alte date de
identificare a produselor);
-
asigurarea igienei şi protecţiei pe timpul transportului sau distribuţiei la
alte adrese pe bază de comandă, cu mijloace de transport dotate corespunzator;
-
existenţa procedurilor bazate pe principiile HACCP şi aplicarea acestora,
proporţional cu natura şi dimensiunile unităţilor în obiectivele controlate
(art.5 Regulamentul CE nr. 852/2004).
3. În perioada Sărbătorilor
Pascale 2015, personalul sanitar veterinar a asigurat supravegherea în cele 6
centre de tăiere miei autorizate temporar . Au fost
controlate un număr 48 de unităţi înregistrate
sanitar veterinar , din care 7 controale au fost efectuate împreună cu
Inspectoratul Judeţean de Poliţie – Serviciul de Investigare Criminalitate
Economică în domeniul peştelui şi produselor de pescuit.
Principalele neconformităţi identificate cu
ocazia acestor controale au fost cu privire la manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor
alimentare , neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare a spaţiilor, mijloace
de transport produse neautorizate sanitar veterinar, echipament incomplet la
personalul lucrător.
Cu ocazia
acestor controale au fost reţinute oficial 462,8 kg produse de
origine animală , au fost aplicate un număr de 10 amenzi în valoare totală de
47720 lei şi 10 avertismente.
4. Au fost efectuate controale
oficiale cu ocazia zilei de 1 Mai.
Au fost verificate un
număr de 33 unităţi de comercializare şi alimentaţie publică înregistrate
sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Neconformităţi constatate cu ocazia acestor controale au fost cu privire la manipularea
şi depozitarea necorespunzătoare a
produselor alimentare ,neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare a spaţiilor
sau funcţionarea în spaţiu neaprobat sanitar veterinar şi pentru siguranţa
alimentelor . Au fost aplicată 1
amendă în valoare totală de 600 lei şi 8 avertismente.
5. În perioada sărbătorilor de
iarnă au fost verificate un număr de 95 de unităţi de vânzare cu amănuntul (22
magazine mixte, 38 unităţi de alimentaţie pulică, 11 supermarket-uri, 5
carmangerii, 7 depozite alimentare, 6măcelării şi 1 laborator de
cofetărie-patiserie).
Principalele
neconformităţi identificate cu ocazia acestor controale au fost cu privire la manipularea
şi depozitarea necorespunzătoare a
produselor alimentare , neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare a spaţiilor,
echipament incomplet la personalul lucrător, carne de vită fără documente,
etichetare necorespunzătoare a produselor.
Cu
ocazia acestor controale au fost
aplicate un număr de 14 amenzi în valoare totală de 38400 lei şi 29
avertismente.
Conform Protocolului de colaborare încheiat între
D.S.V.S.A. Caraş-Severin şi I.P.J. Caraş-Severin au fost organizate în
perioada 26.11.2015 până la data de 04.01.2016 controale comune având ca
subiect verificarea trasabilităţii produselor alimentare de origine animală
precum şi mişcarea animalelor. Au fost efectuate un număr de 16 controale,
aplicându-se pentru neconformităţile constatate 12 sancţiuni contravenţionale în
valoare de 54800 lei şi s-a dispus reţinere oficială pentru cantitatea de 746,93 kg carne şi
produse din carne.
6. În urma celor 12 alerte prin
sistemul rapid de alertă iniţiate de alte judeţe, au fost retrase de la
comercializare şi reţinute oficial în vederea neutralizării 19,682 kg produse din carne .
7. Au fost emise 6 ordonanţe de suspendare a activităţii pentru 4
unităţi de vânzare cu amănuntul tip măcelărie şi 2 unităţi de vânzare cu
amănuntul tip carmangerie.
8. Informarea consumatorilor prin mass-media.
Pentru
a creşte eficienţa acţiunilor de control dispuse, au fost dispuse şi măsuri cu
privire la informare prin mass-media (reportaje Radio-TV, comunicate de presă,
etc) asupra riscurilor la care se supun consumatorii în cazul în care sunt
consumate alimente ce au fost cumpărate din locuri neînregistrate sanitar
veterinar, nesupuse controlului sanitar veterinar.
De
asemenea, au fost informaţi consumatorii şi asupra
posibilităţii de a formula petiţii/reclamaţii privind abaterile din domeniul
siguranţei alimentelor (accesând numărul de telefon TEL VERDE: 0800.826.787 -
linie telefonică cu apelare gratuită).
În
anul 2015 au fost înregistrate la sediul D.S.V.S.A. Caraş-Severin un număr de 15 petiţii şi sesizări privind nerespectarea
legislaţiei sanitare veterinare în domeniul siguranţei alimentare, soluţionate
în termen legal.
D.S.V.S.A.
Caraş-Severin ca urmare a controalelor
efectuate în anul 2015 în domeniul siguranţei
alimentelor a aplicat un număr de 39
sancţiuni contravenţionale conform HG. 984/2005 cu modificările ulterioare , în
valoare totală de 149520 lei.
DIRECTOR EXECUTIV
DORIN LAZĂR IMBREA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu