Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 13 februarie 2016

Lansarea primei sesiuni de informare privind votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a efectuat o vizită la Viena în data de 11 februarie.  Cu această ocazie, oficialul român a susţinut, alături de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, o sesiune de informare cu privire la votul prin corespondență, precum şi modalităţile disponibile pentru exercitarea dreptului de vot pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, ca urmare a noilor modificări legislative în domeniul electoral. Aceasta este prima sesiune de informare din calendarul comun MAE-DPRRP şi AEP, destinată comunităților românești de peste hotare.

Programul vizitei la Viena a inclus o întrevedere cu Peter Wittman, Friedrich Ofenauer, Walter Rauch și Eva Muckstein, membri ai Grupului Parlamentar de prietenie Austria – România, precum şi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor româneşti.
În discuţiile cu parlamentarii austrieci, ministrul delegat a apreciat cooperarea bilaterală strânsă dintre România şi Austria din perspectiva relaţiilor economice, culturale şi educaţionale şi a exprimat deschiderea pentru dezvoltarea unor proiecte şi în alte domenii de interes comun pentru ambele state. Acesta a subliniat interesul părţii române pentru deschiderea unui al doilea lectorat de limba română, în cadrul Universităţii din Graz. Totodată, demnitarul român a transmis un mesaj de mulţumire din partea statului român şi a exprimat gratitudine pentru asistența medicală acordată victimelor incendiului de la clubul Colectiv.
În contextul întâlnirii cu membrii comunităţii româneşti, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni a subliniat importanţa educaţiei în păstrarea identităţii culturale şi lingvistice în rândul comunităţii româneşti din Austria, în special în rândul tinerelor generaţii. În acest sens, oficialul a susţinut necesitatea extinderii cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească la nivelul asociaţiilor şi parohiilor româneşti din Austria.
Ministrul delegat Dan Stoenescu a reliefat importanţa înfiinţării de reţele profesionale româneşti, acestea având un rol esenţial în stimularea contactelor între profesioniştii din ţara de adopţie şi cea de origine. A încurajat o implicare activă și de substanţă a românilor din Austria în viața socială a comunităţilor locale.
Sursa :Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de:Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu