Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 9 februarie 2016

Primul indiciu al sosirii primăverii – incendiile de mirişti şi vegetaţie uscată

 Peste 10 incendii de vegetaţie uscată şi mirişte au izbucnit ieri pe teritoriul judeţului nostru. Pompierii militari au acţionat, în cooperare cu serviciile voluntare locale, pe raza localităţilor Soceni, Lupac, Caraşova, Caransebeş, Constantin Daicoviciu, Moldova Nouă, Pojejena şi Bozovici pentru lichidarea acestui gen de incendii. Au fost afectate aproximativ 83 ha teren, atât din domeniul public al statului, cât şi terenuri ale cetăţenilor. Cauza probabilă de producerii a fost a fost focul deschis în spaţii deschise.

Incendiul produs pe raza localităţii Soceni a distrus o claie de fân şi ameninţa să cuprindă un sălaş din apropiere, iar în cazul incendiului de pe raza localităţii Bozovici, doar intervenţia pompierilor a oprit propagarea la pădurea învecinată.
Incendierea miriştilor şi resturilor vegetale este practica cea mai des folosită pentru igienizarea terenurilor, motiv pentru care aducem aminte că, înaintea demarării procedeului sunt obligatorii solicitarea şi obţinerea Acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a Permisului de lucru cu focul, de la Primărie.
Menţionăm că arderea miriştilor provoacă o serie de efecte negative solului printre care  distrugerea microfaunei folositoare şi evaporarea apei de la suprafaţa solului, iar nerespectarea măsurilor specifice desfăşurării lucrărilor de igienizare poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderea de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
Pentru că suntem totuşi încă în sezonul rece, ne confruntăm în continuare şi cu incendii cauzate de sisteme de încălzit. Un astfel de eveniment s-a produs ieri, în jurul orei 23:00 în Băile Herculane. Jarul căzut din cazanul de încălzire a aprins materiale combustibile depozitate necorespunzător, existând pericolul extinderii incendiului la întreaga gospodărie. Prin intervenţia pompierilor militari şi voluntari au fost salvate bunuri în valoare estimată de 600.000 lei.
Un alt incendiu a fost cauzat, se pare, de o lumânare lăsată nesupravegheată într-o cameră a blocului administrativ al schitului Sf. Nectarie din localitatea Feneş. Pentru stingerea incendiului anunţat azi dimineaţă, în jurul orei 03:40, au acţionat două echipaje ale Detaşamentului de Pompieri Caransebeş şi patru membrii ai serviciului voluntar Armeniş. Au ars mobilier, haine şi cărţi religioase, dar au fost salvate bunuri în valoare estimată de 250.000 lei.

             
Compartimentul Informare si Relaţii Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu