Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 11 februarie 2016

Măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor locale

 Alegerile locale din acest an vor avea loc în data de 5 iunie, potrivit unei Hotărâri incluse în pachetul legislativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor autorităților administrației publice locale, adoptat astăzi de Guvern.
Stabilirea datei de 5 iunie a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora data alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern cu cel puțin 75 de zile înaintea votării și permite consilierilor locali, județeni și primarilor aleși în scrutinul electoral anterior să își încheie mandatele obținute pentru o perioadă de patru ani. În cazurile de balotaj și situațiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică 19 iunie.
Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale din 2016, sunt prevăzute peste 350 de milioane de lei (suma exactă este 350,663 mii lei), fonduri asigurate de la bugetul de stat.

 În suma alocată de la bugetul de stat, sunt  incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale.
Mai mult, sunt previzionate şi costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secțiile de votare ale căror indemnizații sunt asigurate de la bugetul de stat.
Tot astăzi, Executivul a adoptat calendarul acțiunilor din perioada electorală a alegerilor locale din acest an. Astfel, până la 26 martie vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până la 27 martie să fie ales președintele BEC și locțiitorul acestuia. Începând cu 11 aprilie 2016 până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile județene și primari. După perioada în care pot fi depuse contestațiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor. Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, și se va încheia pe 4 iunie, ora 7.00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00.
Printr-o altă Hotărâre, Guvernul a aprobat numerotarea circumscripțiilor electorale județene, respectiv a municipiului București. Numerotare se face în mod similar cu numerotarea circumscripțiilor stabilită pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților, respectiv în ordinea alfabetică a județelor (ex. Circumscripția electorală nr. 1 – Alba, Circumscripția electorală nr. 2 – Arad etc), ultima, Circumscripția electorală nr. 42 fiind cea a Municipiului București.
Un alt act normativ din pachetul adoptat astăzi stabilește modelul și condițiile de tipărire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegătorilor la opțiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conține denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorți a ordinii pe buletinul de vot, precum și paginile din buletinul de vot în care aceștia au fost înscriși.
De asemenea, printr-o altă Hotărâre, Guvernul a adoptat o serie de măsuri tehnice în vederea bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale. Pentru coordonarea și urmărirea îndeplinirii sarcinilor, se constituie Comisia tehnică centrală condusă de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice cu atribuții în organizarea alegerilor, precum și ai Agerpres, Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice, Electrica - S.A, Societății Române de Televiziune, Societății Române de Radiodifuziune.

Întreg pachetul legislativ privind organizarea și desfășurarea alegerilor va intra în vigoare începând cu 22 martie 2016, data începerii perioadei electorale.
Proiectele de Hotărâre de Guvern privind pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor locale din 2016 au fost postate spre consultare publică la adresa: http://www.roaep.ro/legislatie/in-dezbatere-publica/

 Biroul de Presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu