Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 23 februarie 2016

28 februarie - ZIUA PROTECŢIEI CIVILE ÎN ROMÂNIA


 Protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.
Primul document de legiferare a protecţiei civile în România a fost Înaltul Decret Regal nr. 468 semnat de Regele Carol al II-lea la data de 28 februarie 1930. În anul 1933 decretul este publicat în Monitorul Oficial ca Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene. Apăreau astfel şi primele structuri organizatorice de sine stătătoare care funcţionau în cadrul Ministerului de Interne.
După ce de-a lungul timpului, structurile de protecţie civilă au suferit o serie de modificări de natură organizatorică, începând cu data de 15 decembrie 2004, activitatea acestora se desfăşoară la nivel naţional în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivel judeţean, prin inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă.
Pentru aniversarea a 86 de ani de protecţie civilă în România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin va desfăşura o serie de activităţi pentru aducerea la cunoştinţa cetăţenilor a istoricului, tradiţiilor şi misiunilor protecţiei civile:

Joi, 25.02.2016
  • începând cu ora 11:00, în „Sala Lira” a Liceului de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa, cadre ale inspectoratului vor ţine o lecţie deschisă cu elevii din ciclul primar şi cadrele didactice ale unităţii de învăţământ;
  • în intervalul orar 12:00-15:00 se vor organiza puncte mobile de informare preventivă în locuri cu aglomerări de persoane din Reşiţa, şi se vor distribui cetăţenilor materiale de informare şi educaţie preventivă;
Vineri, 26.02.2016
·         de la ora 10:00, la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa, va avea loc simpozionul „86 de ani de Protecţie Civilă în România. Protecţia civilă în contextul legislaţiei actuale”;
·         între orele 09:00 şi 13:00, porţi deschise la sediile subunităţilor de intervenţie, exerciţii demonstrative şi prezentarea tehnicii de intervenţie. La aceste activităţi persoanele interesate pot participa atât individual, cât şi în grup organizat.    
Cu prilejul aniversării protecţie civile, a fost demarat, la nivel judeţean, şi concursul de pictură cu tematică de protecţie civilă „Învăţăm să ne salvăm” cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, dedicat elevilor din ciclul gimnazial, liceal şi a celor din învăţământul special. Premierea câştigătorilor va avea loc în luna martie. 

Menţionăm că pe plan internaţional Ziua Protecţiei Civile, este aniversată la data de 01 martie.
   
Compartimentul Informare si Relaţii Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu