Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 20 februarie 2016

Festivalul Folcloric „Velişcu Boldea“ Ediţia IX-a 26 februarie 2016


Consiliul Judeţean Caraş-Severin
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin
Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu” – Reşiţa
Teatrul de Vest Reșița
Asociația Culturală Reșița Română
Consiliul Local și Primăria Reșița

Organizează

Festivalul Folcloric

„Velişcu Boldea“
Ediţia IX-a
26  februarie 2016


26  februarie – Reșița
Spectacol folcloric susţinut la Palatul Cultural din Reșița, începând cu orele 17.00.

Ansamblurile folclorice participante:
Ansamblul „Laza Nancici“ din Vârșeț - Serbia,
Ansamblul Folcloric „Maria Lătărețu“ al Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu,
Ansamblul „Reșițeana“ al Școlii Populare de Arte și Meserii „Ion Românu“ din Reșița,
Ansamblul „Semenicul“ al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.
Consiliul Judeţean Caraş-Severin
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin
Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu” – Reşiţa
Teatrul de Vest Reșița
Asociația Culturală Reșița Română
Consiliul Local și Primăria Reșița

Organizează

Festivalul Folcloric

„Velişcu Boldea“
ediţia a IX-a
26  februarie 2016
Reşiţa

 Simpozion „Banatul Montan, Velişcu Boldea - o viață de om

Simpozionul se desfăşoară la Palatul Cultural din Reșița, începând cu orele 11.00.

Invitaţi simpozion:
    


        LIUBIŢA RAICHICI
        DOINA BOLDEA
        IACOB ROMAN
        DANA BĂLĂNESCU
        GHEORGHE JURMA
        DUMITRU ŢEICU
        VASILE ZABERCA
        OCTAVIAN DOCLIN
        ADA CRUCEANU CHISĂLIŢĂ
        NISTOR GHIMBOAŞĂ
        OCTAVIAN PEPTENAR
        CECILIA PETRICA
        VASILE PETRICA
        HORAŢIU VORNICA
        MIHAI TODOR
        ŞTEFAN ISAC
        DUMITRU JOMPAN
        AURELIA JOMPAN
        MIRCEA TABAN
        SIMION DRĂGĂLINA
        DUMITRU DRAGOMIR
        PAVEL PANDURU
        AVRAM BOŢA
        FLORICA FRANZ
        TRAIAN BARBU
        DAN IOAN LIUŢ
        PETRU BERBENTEA
        DUMITRU VLĂDULESCU
        CLARA CONSTANTIN
        VELA FLOAREA
        VELA ION
        MARCU MIHAIL DELEANU
        GHIAUR IOAN
        ADRIAN ARDEŢ
        COJOCARIU IOAN
        CODRUŢ ANCA
        TUDOR DIACONU
        TITUS CRISCIU
        NICOLETA MARCU
        GAȘPĂR IOAN
        IONAȘCU LILIANA
        IONAȘCU IOAN
        BOGDANA NEGRI

        SILVIU ARDEȚ



   Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin organizează în cinstea şi memoria celui care a fost neobositul coregraf Velişcu Boldea, originar din Valea Miracolelor (de la Prilipeţ) Festivalul Flocloric Velişcu Boldea.
  Velişcu Boldea a fost director din anul 1968, anul înfiinţării Casei Creaţiei (denumirea de atunci a actualului Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin ) până în anul 2000.
  Venit la Reşiţa de la Casa de Cultură Raională Bozovici unde a fost metodist, Velişcu Boldea aduce în oraşul de pe Bârzava dragostea şi dăruirea pentru lumea satului tradiţional.
  Prin urmare, bun cunoscător al tradiţiilor şi obiceiurilor, Velişcu Boldea înfiinţează mai multe Ansambluri în judeţ pentru a promova cântecul şi jocul specific zonei folclorice respective: Ansamblul Semenicul, Ansamblul Balada Cernei din Băile Herculane, Ansamblul Petniceana din Petnic, Ansamblul Ciobănaşul din Băuţar, etc.
  Pe lângă aceste „naşteri” culturale, regizează o serie de spectacole folclorice tematice transpunând în scenă vechi obiceiuri populare: Măsuratul oilor, Nunta în Valea Bistrei, Mâtcălăul, Strigatul peste sat, etc.
  Toate acestea din dorinţa de a arăta lumii că Banatul de munte are frumuseţi şi valori nebănuite ce merită a fi promovate şi conservate.
  Munca şi strădania celui care a fost Velişcu Boldea o răsplătim printr-un gest uman în primul rând - Festivalul ce-i poartă numele.
  Acest Festival a fost organizat în diferite locaţii pentru că Velişcu Boldea a colindat cu jocul şi cântecul întreg judeţul şi nu numai. Astfel că prima ediţie are loc la Reşiţa în 2007 sub formă doar de spectacol In Memoriam Velişcu Boldea, a doua ediţie se derulează tot la Reşiţa însă cu statut de Festival Folcloric. Tot de la cea de-a doua ediţie iniţiatorul Festivalului, prof. Gheorghe Ţunea consideră necesar ca programul Festivalului să cuprindă şi un Simpozion unde cei care l-au cunoscut şi preţuit se întâlnesc şi deapănă amintiri cu şi despre Velişcu Boldea şi în acelaşi timp discută şi fenomenul coregrafic din Banatul de munte cu precădere cel pe care regretatul Velişcu Boldea l-a respectat şi la purtat cu măreţie impunându-l naţional şi internaţional. Celelealte ediţii au fost organizate la Caransebeş, Oraviţa, Oţelu Roşu, Armeniş, Bocşa şi Reşiţa.

 VELIŞCU BOLDEA – născut în data de 2 noiembrie 1937, Prilipeţ - decedat în data de 22 februarie 2006, Reşiţa


* de fapt, s-a născut în 1 noiemb. 1937 dar a fost trecut în 2, în acte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu