Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 4 februarie 2016

REGULI DE COMPORTARE, ACŢIUNE ŞI EVACUARE ÎN CAZUL INUNDAŢIILOR

    

   În perioada următoare se aşteaptă precipitaţii sub formă de ploaie, ceea ce poate duce la creşterea   semnificativă a cotelor apelor, existând riscul inundării unor zone ale judeţului.
      Pentru a preveni efectele negative ale acestora,  cetăţenii trebuie să reţină:
      În cazul în care inundaţia vă surprinde acasă, respectaţi următoarele reguli:
Ø  Dacă aveţi timp luaţi măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:

·         încuiaţi uşile casei şi ferestrele după ce închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice;
·         blocaţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte;
·         evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite;
Ø  Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:
·         mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele electrice şi împreună cu întreaga  familie părăsiţi locuinţa şi deplasaţi-vă spre un loc de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperişuri, înălţimi sau alte locuri) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor);
   În cazul în care sunteţi surprins de inundaţie în afara locuinţei, pe străzi, în şcoli, în parcuri, săli de spectacole, gări, magazine sau alte locuri, este necesar să respectaţi cu stricteţe comunicările primite şi să vă îndreptaţi spre locurile de refugiu cele mai apropiate.
   În cazul în care se ordonă evacuarea, respectaţi următoarele reguli:
-          respectaţi ordinea de evacuare stabilită: în primul rând copii, bătrâni, bolnavi, din zonele cele mai periclitate;
-          înainte de părăsirea locuinţei întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică şi închideţi ferestrele;
-          scoateţi animalele din gospodărie şi dirijaţi-le către locuri care oferă protecţie;
-          la părăsirea locuinţei luaţi documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio iar pe timp friguros şi îmbrăcăminte mai groasă;
-          după sosirea la locul de refugiu, comportaţi-vă cu calm, ocupaţi locurile stabilite, protejaţi şi supravegheaţi copiii, respectaţi măsurile stabilite.

La întoarcerea acasă respectaţi următoarele:
      - nu intraţi în locuinţă în cazul  în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;
      - nu atingeţi firele electrice;
      - nu consumaţi apă direct de la sursă decât după ce a fost fiartă;
      - consumaţi alimente după ce au fost curăţate , fierte şi după caz, controlate de unităţile sanitare;
      - acordaţi ajutor victimelor surprinse de inundaţii;
      - executaţi lucrări de înlăturare a urmărilor inundaţiei, precum degajarea mâlului, curăţirea locuinţei şi mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor,etc;
     - sprijiniţi moral şi material oamenii afectaţi de inundaţii prin găzduire, donare de bunuri materiale, alimente şi medicamente.
Vă recomandăm să luaţi toate măsurile de prevenire  în scopul evitării producerii de pagube umane, materiale şi/sau financiare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu