Astfel, în perioada amintită, activitatea gripală a fost sporadică (s-au înregistrat cazuri izolate de gripă confirmată cu laboratorul), de intensitate medie, morbiditatea prin infecții respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul așteptat.
La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică neconfirmată, IACRS și pneumonii) a fost de 89.591, cu 14% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (104.248) și cu 13.4% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (78945).
“Deși numărul cazurilor de gripă a fost într-o creștere ușoară în săptămâna precedentă, acesta rămâne mai scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut. În această perioadă nu ne confruntăm cu o epidemie de viroze respiratorii și gripă”, au declarat specialiștii epidemiologi.
A fost raportat un deces cauzat de infecția cu virusul gripei sezoniere, confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09. Este vorba de un bărbat în vârstă de 38 ani, domicilat în București, care avea boli severe asociate, nevaccinat anti-gripal.
De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI și până la data de 02.02.2016 au fost confirmate cu laboratorul 95 cazuri de gripă: 72 cazuri tip A, subtip H1 pdm09 , 4 cazuri tip A, subtip H3 , 19 cazuri tip A, nesubtipat.
Până la data de 31.01.2016 au fost vaccinate antigripal 563.105 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor.
Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este necesar să se folosească mijloacele de protecție adecvate.
Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esenţială pentru menţinerea unui corp sănătos.
De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Comunicat de presă
Situația evoluției infecțiilor respiratorii acute și a gripei în săptămâna 25-31.01.2016.
Situația evoluției infecțiilor respiratorii acute și a gripei în săptămâna 25-31.01.2016.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu