Într-un moment în care atenția societății pare a fi focalizată pe viața din penitenciare, APADOR-CH atrage atenția că activitatea în spațiile de detenție este guvernată de doi ani de o lege modernă, dar aplicată românește. Facem apel la Guvern să adopte de urgență regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, privind executarea pedepselor și altor măsuri privative de libertate.
Deși s-a dorit a fi una modernă, amintita lege guvernează de doi ani activitatea din spațiile de detenție, însă numai parțial, întrucât lipsa regulamentului face imposibilă aplicarea acelor prevederi din lege care contravin vechii legi. Concret, de doi ani de zile aresturile și penitenciarele din România își desfășoară activitatea zilnică teoretic după noua lege, adoptată în 2013, însă de fapt continuă să aplice regulamente anterioare. În penitenciare se aplică regulamentul de aferent Legii nr. 275/2006 pe când în aresturi, după știința noastră, se aplică un regulament care datează din anul 2005.
Această stare de fapt, care creează cel puțin disfuncționalități iar uneori situații absurde, durează de doi ani și afectează deopotrivă munca personalului din spațiile de deținere, cât și pe deținuți.
Pentru a vă da numai câteva exemple, amintim că la nivelul centrelor de arest preventiv continuă practica încătușării cvasi-automate a deținuților pe timpul cât aceștia sunt transportați, deși în Legea nr. 254/2013 utilizarea mijloacelor de imobilizare este prevăzută ca o excepție și nu ca regulă. De asemenea, lipsa regulamentului de aplicare a legii afectează activitatea în centrele pentru tineri și minori, în condițiile în care acestea au suferit, cel puțin scriptic, transformări radicale la intrarea în vigoare a Legii 254/2013.
APADOR-CH, organizație care monitorizează respectarea drepturilor omului în penitenciare și aresturi încă din 1990, a atras atenția asupra acestei stări de fapt în toate rapoartele întocmite în urma vizitelor din 2014 încoace. Apreciem că adoptarea regulamentului de funcționare a Legii 254/2013 este o urgență cel puțin la fel de acută ca suspendarea prevederii care permite liberarea condiționată mai devreme a persoanelor private de libertate care scriu lucrări științifice în penitenciar.
Faptul că Guvernul nu a adoptat nici până acum regulamentul este de neînțeles mai ales deoarece un proiect de hotărâre de guvern în acest sens a fost întocmit și publicat în vederea dezbaterii publice pe pagina de Internet a Ministerul Justiției încă din februarie 2014.
Facem apel pe această cale la Guvern pentru a adopta cât mai rapid regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu