Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 4 februarie 2016

Apel pentru aprobarea regulamentului de aplicare a legii executării pedepselor

Într-un moment în care atenția societății pare a fi focalizată pe viața din penitenciare, APADOR-CH atrage atenția că activitatea în spațiile de detenție este guvernată de doi ani de o lege modernă, dar aplicată românește. Facem apel la Guvern să adopte de urgență regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, privind executarea pedepselor și altor măsuri privative de libertate.

Domnule prim ministru Dacian Cioloș,
Doamnă ministru de justiție Raluca Prună,
Domnule ministru de interne Petre Tobă,
 
Cu ocazia adoptării de către guvern a Ordonanței de urgență pentru suspendarea art.96 alin.(1) lit. f) din Legea nr.254/2013, APADOR-CH vă amintește că în privința executării pedepselor și a altor măsuri privative de libertate o problemă majoră și extrem de urgentă este inexistența regulamentului de aplicare a legii. Regulamentul ar fi trebuit adoptat, prin hotărâre de guvern, în scurt timp după intrarea în vigoare, pe 1 februarie 2014, a noilor coduri în materie penală și a legislației execuțional-penale aferente.

Deși s-a dorit a fi una modernă, amintita lege guvernează de doi ani activitatea din spațiile de detenție, însă numai parțial, întrucât lipsa regulamentului face imposibilă aplicarea acelor prevederi din lege care contravin vechii legi. Concret, de doi ani de zile aresturile și penitenciarele din România își desfășoară activitatea zilnică teoretic după noua lege, adoptată în 2013, însă de fapt continuă să aplice regulamente anterioare. În penitenciare se aplică regulamentul de aferent Legii nr. 275/2006 pe când în aresturi, după știința noastră, se aplică un regulament care datează din anul 2005.

Această stare de fapt, care creează cel puțin disfuncționalități iar uneori situații absurde, durează de doi ani și afectează deopotrivă munca personalului din spațiile de deținere, cât și pe deținuți.

Pentru a vă da numai câteva exemple, amintim că la nivelul centrelor de arest preventiv continuă practica încătușării cvasi-automate  a deținuților pe timpul cât aceștia sunt transportați, deși în Legea nr. 254/2013 utilizarea mijloacelor de imobilizare este prevăzută ca o excepție și nu ca regulă. De asemenea, lipsa regulamentului de aplicare a legii afectează activitatea în centrele pentru tineri și minori, în condițiile în care acestea au suferit, cel puțin scriptic, transformări radicale la intrarea în vigoare a Legii 254/2013.

APADOR-CH, organizație care monitorizează respectarea drepturilor omului în penitenciare și aresturi încă din 1990, a atras atenția asupra acestei stări de fapt în toate rapoartele întocmite în urma vizitelor din 2014 încoace. Apreciem că adoptarea regulamentului de funcționare a Legii 254/2013 este o urgență cel puțin la fel de acută ca suspendarea prevederii care permite liberarea condiționată mai devreme a persoanelor private de libertate care scriu lucrări științifice în penitenciar.

Faptul că Guvernul nu a adoptat nici până acum regulamentul este de neînțeles mai ales deoarece un proiect de hotărâre de guvern în acest sens a fost întocmit și publicat în vederea dezbaterii publice pe pagina de Internet a Ministerul Justiției încă din februarie 2014.

Facem apel pe această cale la Guvern pentru a adopta cât mai rapid regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu