În ultima perioadă, în contextul mai larg al migraţiei forţei de muncă din România, Ministerul Afacerilor Externe se confruntă cu o serie de situaţii în care este nevoit să intervină pe canale diplomatice pentru asistarea cetăţenilor români care desfăşoară activităţi lucrative în străinătate. Creşterea gradului de libertate a circulaţiei cetăţenilor români a dus la o creştere a vulnerabilităţii acestora în faţa unor oferte de muncă aparent mai avantajoase, în spatele cărora, de multe ori, se ascund reţele de trafic de persoane. În aceste condiţii devine imperativă diseminarea de informaţii utile către grupurile vulnerabile.
În acest sens se înscrie o campanie publică a Ministerului Afacerilor Externe în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, vizând informarea cetăţenilor români care doresc să muncească în străinătate asupra pericolului exploatării prin muncă forţată.
Proiectul comun urmăreşte să vină în sprijinul cetăţenilor români care intenţionează să îşi găsească un loc de muncă în străinătate, prin prezentarea unor informaţii minime pe care aceştia trebuie să le cunoască înainte să se deplaseze într-un stat UE sau stat terţ pentru încheierea unui contract de muncă.
De cele mai multe ori, cetăţenii români care se deplasează în străinătate în scopul de a se angaja, necunoscând dispoziţiile legale din zonele respective, acceptă promisiuni verbale sau condiţii defavorabile de muncă impuse de către angajatori.
Sursa:Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de:Irina M.C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu