Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 12 noiembrie 2022

Se lansează Oficial Ghidul Controlează-ţi Diabetul, Ediţia a IV-a Controlează-ţi Diabetul - Ghid Pentru Persoanele cu Diabet

Asociaţia Română de Educaţie în Diabet (ARED) lansează cea de-a patra ediţie a ghidului "Controlează-ţi diabetul". Publicaţia este structurată pe 23 de capitole, ce oferă informaţii relevante cu privire la fiecare aspect al diabetului, începând de la descrierea şi mecanismele acestei afecţiuni, până la îngrijirea şi tratarea complicaţiilor pe care le poate cauza.

Ghidul este destinat publicului larg, iar informaţiile aflate în cuprinsul acestuia sunt uşor de înţeles, cu termeni medicali explicaţi amănunţit.

De asemenea, ediţia actuală (Ediţia a IV-a, 2022) este actualizată cu date noi, apărute pe parcursul anilor scurşi de la lansarea ultimei ediţii, oferind pacienţilor, astfel, informaţii de ultimă oră.

Ghidul este realizat de prof. univ. dr. Cornelia Bala, preşedinte ARED, asistent principal Anca Minea, preşedinte de onoare ARED şi prof. univ. dr. Maria Moţa, fost preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi fost preşedinte ARED, alături de un colectiv de medici şi asistenţi medicali specializaţi în îngrijirea şi tratarea persoanelor cu diabet.

Persoana cu Diabet: Parte a Echipei de Îngrijire a Diabetului

Acest ghid oferă persoanelor cu diabet infomaţii utile pentru a-şi cunoaşte şi a şti cum să îşi gestioneze afecţiunea, deoarece persoana cu diabet trebuie să fie parte integrantă a echipei care se ocupă de îngrijirea afecţiunii, pe lângă medicul diabetolog, asistentul medical specializat în diabet, nutriţionist, psiholog etc.

Diabetul în Societate

Importanţa publicării unui astfel de ghid nu este doar pentru persoanele cu diabet, ci şi pt familiile acestora şi aparţinători, având în vedere incidenţa crescută a diabetului: 1 din 10 români suferă de diabet zaharat . De asemenea, acest ghid este destinat şi persoanelor cu predispoziţie la diabet, 3 din 10 români având prediabet.

Reprezentanţii ARED spun că acest ghid reprezintă o sursă credibilă de informare, care este uşor de citit şi înţeles de către persoanele care suferă de diabet zaharat, pentru a încuraja autocontrolul şi respectarea informaţiilor medicale.

"Diabetul zaharat este o afecţiune cu implicaţii importante atât la nivelul persoanei cu diabet şi a familiei sale, cât şi la nivelul societăţii. Asociaţia Română de Educaţie în Diabet a fost înfiinţată din necesitatea educării şi formării continue a personalului implicat în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet, de la asistente medicale, chiropodişti, psihologi, până la medici specialişti sau medici cu competenţă în diabet, nutriţie şi boli metabolice. Asociaţia dezvoltă şi implementează permanent programe de educare a celor care îngrijesc persoana cu această afecţiune, promovează rolul educatorilor în diabet din România, creând punţi de colaborare cu medicii din toată ţara, cu autorităţile dar şi cu asociaţiile de pacienţi. Un punct important pe agenda asociaţiei este informarea publicului larg asupra acestei patologii, întreaga activitate a membrilor asociaţiei fiind centrată pe nevoile persoanei cu diabet, iar obiectivul central al asociaţiei este oferirea de standarde acceptabile şi echitabile de îngrijire a persoanelor cu diabet din toată ţara" , declară prof. univ. dr. Cornelia Bala, preşedintele ARED.

Aşadar, recomandăm acest ghid tuturor pacienţilor care suferă de diabet şi doresc să înţeleagă mai bine cum trebuie să se îngrijească - de la tratamentele propriu-zise, atât pentru evitarea complicaţiilor dar şi pentru tratarea acestora, până la elemente de rutină zilnică, precum anumite aspecte ale igienei sau ale exerciţiului fizic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu