Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 28 noiembrie 2022

INFORMARE privind dobândirea calității de asigurat a persoanelor fizice care nu realizează venituri

Numărul cetățenilor care optează pentru plata voluntară a asigurărilor de sănătate (așa-numită plată „din mână“) se păstrează în continuare ridicat. La începutul lunii noiembrie a.c., circa 6.000 de cărășeni optaseră pentru plata voluntară pentru a deveni asigurați în sistemul național. Pentru că luna decembrie și cele de la începutul anului sunt aglomerate pe acest segment de activitate, vă reamintim condițiile pentru plata voluntară.
Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora să datoreze contribuții de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă se adresează Administrației Fiscale (în a cărei rază teritorială se află domiciliul) și depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212).

Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice.  Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației, iar cota contribuției de asigurări de sănătate este 10%. Așadar, la data actuală contribuția anuală este de 1.530 lei.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, declarația D212 se poate depune:
•    prin intermediul serviciului "Spațiul privat virtual", disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
•    prin intermediul serviciului "Depunere declarații", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
•    în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Informații suplimentare sunt disponibile pe website-ul ANAF (www.anaf.ro).

După depunerea declarației D212 persoana se va adresa Casei de Asigurări de Sănătate cu următoarele documente*:
           - copie chitanţa de la Fisc;
           -  copie a declaraţiei D212;
- copie carte de identitate

„Având în vedere legislația aflată în vigoare, persoanele care realizează venituri asupra cărora se datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, nu se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România în calitate de persoane fără venit. Aceste persoane sunt asigurații statului unde realizează venit și nu pot fi asigurați concomitent în două state membre UE. Aceștia pot solicita în țara în care sunt asigurați cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care conferă titularului asigurat, dreptul la prestații medicale de urgență necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. În cazul în care o persoană dorește să-și extindă asigurarea în România trebuie să se adreseze casei de asigurări de sănătate din țara unde realizeză venituri sau casei de asigurări de sănătate din România unde își are reședința“, a precizat ec. Ionuț Mihai Popovici, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.
         Documentele pot fi depuse la sediul instituției sau transmise prin mijloace de comunicare alternative (fax la nr. 0255/212643, e-mail la adresa : evidenta@cjas-cs.ro).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu