Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 22 noiembrie 2022

SĂPTĂMÂNA INTERNAŢIONALĂ A TESTĂRII HIV

Asociaţia Română Anti-SIDA organizează în România a treia ediţie a acestui eveniment internaţional

Între 21 şi 28 noiembrie 2022, în întreaga lume, are loc Săptămâna Internaţională a Testării, în care ARAS, împreună cu alte 60 de organizaţii din domeniul SIDA şi al hepatitelor virale, din 43 de ţări, organizează evenimente dedicate publicului larg.

În cadrul acestui eveniment anual de mobilizare internaţională, iniţiat de Coaliţia PLUS în 2020, ARAS îşi va intensifica eforturile de informare, sensibilizare, testare şi consiliere (pentru HIV şi hepatită C), dar şi de advocacy pentru acces la servicii medicale şi sociale.

Prin participarea la SIT, ARAS contribuie la rezolvarea problemelor cauzate de criza sanitară Covid-19 în ceea ce priveşte testarea şi accesul la servicii şi subliniază, încă o dată, importanţa recunoaşterii rolului indispensabil jucat de organizaţiile comunitare în asigurarea sănătăţii cetăţenilor.

ARAS atrage atenţia asupra faptului că această a treia ediţie a Săptămânii Internaţionale a Testării se desfăşoară într-un context alarmant, de scădere a numărului de teste, dar de creştere a numărului de cazuri noi de infecţie cu HIV în multe regiuni ale lumii, provocate de diminuarea finanţărilor publice şi de lipsa de recunoaştere a actorilor comunitari. În plus, războiul din Ucraina şi alte crize umanitare de actualitate au scăzut şi mai mult interesul factorilor de decizie pentru sănătate şi servicii conexe.

Amintim încă o dată că testarea este o etapă esenţială în lupta împotriva infecţiei cu HIV şi că testarea comunitară este cea mai eficientă soluţie pentru stoparea epidemiei.

În condiţiile în care, în România, serviciile medicale şi sociale suferă de lipsa cronică de finanţare, cerem factorilor de decizie naţionali şi internaţionali:

* să pună prevenirea şi testarea în centrul priorităţilor sanitare, pentru a scădea rapid numărul noilor infectări

* să recunoască rolul educatorilor între egali în oferta de servicii de îngrijire, prevenire şi testare, pentru a creşte calitatea vieţii persoanelor afectate

* să integreze persoanele vulnerabile (în special tinerii, femeile, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, lucrătoarele sexual, persoanele transgender) în crearea şi implementarea activităţilor naţionale din domeniu, oferindu-le resursele necesare

* să intensifice testarea pentru HIV şi hepatite virale, pentru a acoperi întârzierea din ultimii 2 ani

* să promoveze şi să generalizeze accesul la autotestare, prin stabilirea unor preţuri accesibile pentru autoteste atât pentru publicul larg, cât şi pentru persoanele vulnerabile

* să promoveze şi să susţină prevenirea combinată

* să asigure şi să propună profilaxia pre-expunere (PrEP) persoanelor care nu sunt infectate cu HIV şi să îi îndrume pe cei care trăiesc cu HIV către servicii de îngrijire complexe şi constante

* să stimuleze inovaţia în prevenire, testare şi tratament şi să stimuleze capitalizarea bunelor practici din cele 3 domenii.

În 2021, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Testării, 39.202 persoane din întreaga lume au beneficiat de 42.083 teste (HIV, hepatită B, hepatită C, sifilis, diverse tipuri de cancer produse de virusul papiloma uman), în 37 de ţări.

ARAS a asigurat anul trecut accesul la testare HIV pentru 650 persoane din România, prin trimiterea gratuită de teste rapide la domiciliu.

În perioada 21-24 noiembrie 2022, vă puteţi testa gratuit şi anonim, pentru HIV şi Hepatită C, în centrele ARAS:

Checkpoint ARAS Bucureşti 0751 01 05 39, Checkpoint ARAS Cluj 0751 11 10 17, Checkpoint ARAS Iaşi 0751 12 07 08, Centrul de Sănătate ARAS - 0740.303.744 (https://arasnet.ro/sit-testare-centre/) sau puteţi comanda gratuit unul din cele 800 de kituri de testare gratuită (HIV şi Hepatită C) pe care ARAS le oferă în cadrul campaniei.

Despre ARAS: Înfiinţată la data de 10 aprilie 1992, ARAS este una dintre primele asociaţii anti-SIDA din România şi una din primele asociaţii non-guvernamentale româneşti apărute după 1989.

Ca o încununare a contribuţiei la răspunsul naţional la epidemia HIV, în cadrul şedinţei Guvernului României din 14 septembrie 2022 a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind recunoaşterea Asociaţiei Române Anti-SIDA ca fiind de utilitate publică.

ARAS este membră a Coaliţiei Internaţionale PLUS şi membra Comitetului Român de Coordonare a Programelor HIV/SIDA şi de Control al Tuberculozei, a Coaliţiei ONGurilor pentru Fondurile Structurale Europene şi a Reţelei Române de Reducere a Riscurilor Asociate Consumului de Droguri Injectabile (Romanian Harm Reduction Network - RHRN), având un rol activ în advocacy, schimbări legislative şi reprezentarea persoanelor vulnerabile. Face parte din mai multe organisme internaţionale din domeniu: Civil Society on HIV/AIDS Forum, Civil Society Forum on Drugs, Eurasian Harm Reduction Network (EHRN). https://arasnet.ro/

Despre Coaliţia PLUS: Fondată în 2008, Coaliţia PLUS este o uniune internaţională de organizaţii neguvernamentale comunitare din domeniul SIDA şi al hepatitelor virale. În prezent, desfăşoară activităţi în 52 de ţări, cu peste 100 de organizaţii ale societăţi civile, are 16 membri cu drepturi depline (printre care şi ARAS) şi luptă pentru transformarea socială prin implicarea comunităţilor. https://www.coalitionplus.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu