Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 14 noiembrie 2022

ANCOM propune actualizarea reglementarilor dedicate persoanelor cu dizabilitati

 ANCOM supune consultarii publice un proiect de decizie care actualizeaza masurile de reglementare adresate persoanelor cu dizabilitati, avand in vedere atat schimbarile legislative preconizate prin proiectele de transpunere a Codului european al comunicatiilor electronice si a Directivei (UE) 2019/882 privind cerintele de accesibilitate aplicabile produselor si serviciilor, cat si volatilitatea ofertelor privind serviciile de comunicatii electronice ca urmare a schimbarii comportamentului de consum al utilizatorilor si, implicit, a cererii.

Modificari propuse

Proiectul de decizie propune o serie de masuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilitati in scopul asigurarii unui nivel optim de acces al acestora la serviciile de comunicatii electronice, precum si a unui nivel ridicat de informare prin modalitati concrete care sa raspunda nevoilor acestora.

Luand in considerare necesitatea adaptarii pachetelor tarifare existente pe piata la specificul de consum al persoanelor cu dizabilitati vizuale, respectiv auditive si/sau de vorbire, Autoritatea propune doua configuratii de pachete de servicii ce contin un nivel minim de unitati de consum, la tarife maxime recomandate a fi percepute de catre furnizori.

Astfel, pentru utilizatorii finali cu dizabilitati auditive si/sau de vorbire, ANCOM propune punerea la dispozitie a pachetelor de servicii mobile care sa contina un numar nelimitat de SMS-uri utilizabile in reteaua proprie si 300 de SMS-uri utilizabile in retelele nationale, la un tarif recomandat de 4 euro/luna, inclusiv TVA, si, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/luna, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 6 euro/luna, inclusiv TVA.

Pentru utilizatorii finali cu dizabilitati vizuale, se propune configurarea pachetelor de servicii mobile care sa contina 2.000 de minute utilizabile in reteaua proprie si 500 de minute utilizabile in retelele nationale, la un tarif recomandat de 2 euro/luna, inclusiv TVA, si, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/luna, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 4 euro/luna, inclusiv TVA.

Alte masuri in sprijinul persoanelor cu dizabilitati

Totodata, proiectul de decizie urmareste cresterea gradului de informare a persoanelor cu dizabilitati, precum si oferirea de suport in accesarea echipamentelor de comunicatii electronice care sa raspunda nevoilor acestora.

Astfel, la solicitarea utilizatorilor finali cu dizabilitati, furnizorii sunt obligati sa puna la dispozitia acestora materiale informative intr-un format accesibil si relevant pentru persoanele cu dizabilitati, in care sunt prezentate, in mod clar, functiile si modul in care echipamentele terminale pot raspunde nevoilor acestuia.

Pentru a maximiza posibilitatea utilizatorilor finali cu dizabilitati de a utiliza serviciile de comunicatii electronice destinate publicului, furnizorii vor trebui sa puna la dispozitia acestora o serie de informatii minimale referitoare la serviciile oferite, prin intermediul unor modalitati specifice, adaptate nevoilor acestor utilizatori.

Procesul de consultare publica

Proiectul de decizie poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 30.06.2022, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu