Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 11 noiembrie 2022

PROIECTUL "DROGURI SUB CONTROL - CREŞTEREA CAPACITĂŢII EUROPENE DE APLICARE A LEGII ÎMPOTRIVA INFRACŢIUNILOR DE TRAFIC DE DROGURI"

În septembrie 2021, Inspectoratul General al Poliţiei Regionale din Lublin a semnat cu Comisia Europeană Acordul de grant nr. 101039050, pentru realizarea proiectului "Droguri sub control - creşterea capacităţii de aplicare a legii europene împotriva criminalităţii în trafic de droguri"- în cadrul fondului de securitate internă- Poliţie.

Principalul obiectiv al proiectului este consolidarea capacităţii de aplicare a legii a partenerilor din proiect: Inspectoratul General al Poliţiei Regionale din Lublin, Unitatea de Grăniceri Nadbuzanski, Poliţia din Berlin, Poliţia Naţională din Bulgaria, Poliţia Naţională Spaniolă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Poliţia Estonă şi Poliţia de Frontieră şi Poliţia Naţională a Regatului Ţărilor de Jos, în domeniul ţintirii traficului ilicit de droguri, în special al cocainei şi al noilor substanţe psihoactive şi să dezvolte schimbul de informaţii existent între agenţiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană, prin colectarea de informaţii operaţionale şi o mai bună înţelegere a tendinţelor în criminalitatea legată de droguri.

Experţii din Poliţie din ţările partenere ale proiectului îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele privind reglementările legale, canalele existente de trafic de droguri, procedurile şi metodele aplicate în timpul dezasamblării laboratoarelor de droguri ilegale.

Proiectul va contribui la dezvoltarea mecanismelor internaţionale de cooperare şi coordonare, prin participarea la vizite de studiu şi ateliere de formare, precum şi la schimbul de bune practici.

În cadrul proiectului, sunt planificate următoarele activităţi:

* întâlnire de management de proiect;

* vizită de studiu la Interpol - scopul: familiarizarea cu problema traficului de droguri la nivel mondial, din perspectiva Interpolului, cu noile tendinţe în criminalitatea drogurilor, precum şi canalele traficului de droguri în Europa şi în lume, cu informaţii despre baza de date inovatoare high-tech Relief, dezvoltată pentru INTERPOL, care permite identificarea legăturilor necunoscute anterior şi serveşte, de asemenea, la facilitarea perturbării grupurilor de criminalitate organizată care se ocupă de trafic de droguri;

* vizite de studiu în Bulgaria, Estonia, Germania, România, Spania şi Ţările de Jos - scopul: obţinerea cunoştinţelor despre traficul de droguri, în principal cocaină şi noi substanţe psihoactive, în ţara parteneră a proiectului, despre activităţile întreprinse pentru combaterea problemei criminalităţii legate de droguri, cu privire la reglementările şi procedurile legale aplicate la dezmembrarea laboratoarelor de droguri ilegale, precum şi strategiile privind Poliţia antidrog, în fiecare ţară parteneră a proiectului;

* două ateliere combinate cu vizitele de studiu la Institutul Naţional de Medicină din Varşovia şi la Institutul de Medicină a Muncii din Lodz - scopul: obţinerea de cunoştinţe despre noile substanţe psihoactive, în special despre posibilităţile de a le crea din substanţe accesibile, precum şi despre tehnica şi capacitatea laboratoarelor de cercetare a acestor substanţe.

Valoarea totală a proiectului este de 284.984,87 euro. Realizarea proiectului a început la data de 1 februarie 2022 şi se va derula până la data de 31 decembrie 2023.

Acest proiect este finanţat prin Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene - Poliţie.

Conţinutul acestui material reprezintă exclusiv opinia I.G.P.R., responsabilitatea exclusivă revenind I.G.P.R.

Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate cu privire la o eventuală folosire a informaţiilor conţinute de acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu