Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 20 noiembrie 2022

Fiecare dintre noi poate face un pas pentru a pune STOP BULLYING-ului

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au desfășurat activități informativ-preventive în școlile reșițene, în cadrul proiectului "Stop Bullying", demarat în colaborare cu TMK ARTROM Slatina, proiect care își propune să prevină delicvența juvenilă și victimizarea minorilor, consumul de droguri și violența în familie.

Peste 500 de elevi și cadre didactice de la Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiul Național "Mircea Eliade", Colegiul Național "Traian Lalescu", Centrul Școlar de Educație Incluzivă "Aurora" și Colegiul Tehnic Reșița, care au participat la aceste întâlniri, au aflat de ce e important să cunoaștem ce presupun bullying-ul și cyber -bullying-ul și cum să evităm astfel de situații.

Comportamentele ostile, de excludere, de luare în derâdere și umilire a celorlalți pot lăsa urme adânci pentru cei care devin victime ale unor astfel de atitudini.

Tinerilor li s-au explicat și faptul că bullying-ul include și simple etichetări, tachinări și batjocură în cercul de colegi sau de cunoștințe. Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli și pot degenera în atacuri fizice.

Specialiștii prezenți au încercat să îi facă pe adolescenți să înțeleagă faptul că astfel de cuvinte și comportamente dor și îi afectează foarte mult pe cei vizați, schimbându-le percepția despre sine și despre ceilalți, putând fi afectate siguranța fizică și emoțională a tinerilor.

În prevenirea acestor comportamente negative, părinții și profesorii au un rol foarte important, aceștia îi pot ajuta pe copii să înțeleagă mai bine aceste fenomene, pot comunica cu ei, îi pot încuraja să facă ceea ce le place și totodată, le pot oferi modele pozitive și constructive de comportament.

Printre sfaturile transmise tinerilor de care este important să țină cont în interacțiunea cu ceilalți, se numără:

-Încercați să îi ajutați pe cei agresați.
-Fiți toleranți și înțelegători!
-Încercați să îi includeți în grupurile de colegi/prieteni și pe cei excluși.
-Dacă știți că cineva este agresat, anunțați un părinte, un adult din școală sau un polițist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu