Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 27 noiembrie 2022

55.000 EUR, valoarea cumulată a Burselor ANIS acordate în anul 2022

Bursele ANIS 2022: 11 proiecte educaţionale moderne primesc sponsorizări de la industria ITC din România

55.000 EUR, valoarea cumulată a Burselor ANIS acordate în anul 2022

Bucureşti, 25 noiembrie 2022 - ANIS, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, marchează cea de-a cincea ediţie a programului Bursele ANIS. Anul acesta, au primit sponsorizări din partea industriei ITC locale 11 cursuri tech inovatoare, care au fost concepute de către profesori tineri din universităţi de prestigiu din ţară. Temele cursurilor acoperă domeniile Artificial Intelligence/Machine Learning, Big Data, Blockchain, Cybersecurity, IoT, Virtual Reality si Tech for All (introducerea tehnologiei in universităţi non-IT).

Valoarea cumulată a Burselor ANIS oferite de către companiile ITC locale în 2022 este de 55.000 de euro.

"Programul Bursele ANIS se bucură de la an la an de un succes în creştere. Bine primit încă de la prima ediţie, acest mod de susţinere şi stimulare a profesorilor care doresc să-şi pregătească studenţii pentru cele mai noi provocări din piaţa muncii atrage din ce în ce mai multe aplicaţii din partea mediului academic. Devine astfel tot mai clar că prin această iniţiativă am reuşit să creăm o punte reală de colaborare şi susţinere reciprocă între mediul universitar si companiile de tehnologie. Ne bucură, în aceeaşi măsură, că sponsorii sunt foarte implicaţi în proiectul Bursele ANIS, unii dintre aceştia fiind alături de noi încă de la prima ediţie a programului. Industria ITC este conştientă de potenţialul parteneriatului cu sfera academică, ca sursă principală a formării unor generaţii adaptate transformărilor din era digitală", a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS România.

Pentru ediţia din 2022 a programului Bursele ANIS au existat 30 de înscrieri, fiind vorba despre cadre didactice tinere care predau la cele mai importante universităţi din România. Pentru a fi eligibili, candidaţii trebuie să deţină titlul de lector sau asistent universitar, să aibă vârsta de cel mult 40 de ani şi să introducă sau să actualizeze un curs/ laborator cu metode inovative de predare, în unul dintre domeniile tehnologice propuse. Proiectele depuse au fost evaluate după mai multe criterii: caracterul inovativ al cursului/laboratorului şi sustenabilitatea lui, structura, obiectivele şi materia cursului/laboratorului, respectiv profilul candidatului şi metodele inovative de predare.

Proiectele eligibile de anul acesta au fost evaluate de către un comitet format din 12 reprezentanţi ai mediului academic şi ai industriei ITC, respectiv: Prof. Dr. Lenuţa Alboaie (Prodecan FI, Universitatea AI. I. Cuza Iaşi), Dr. Răzvan Bologa (Cibernetică, Academia de Studii Economice Bucureşti), Prof. Dr. Cosmin Bonchiş (Prodecan FMI, Universitatea de Vest Timisoara), Cătălina Dodu (Atos IT Solutions and Services), Dr. Radu Gramatovici (Prorector, Universitatea din Bucureşti), Daniel Ilinca (Softbinator Technologies), Vasile Manta (Decan ACS, Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iaşi), Ion Moldoveanu (Deutsche Bank Global Technology), Dr. Simona Motonga (Vicepreşedinte Senat, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj), Prof. Dr. Răzvan Rughiniş (Prodecan ACS, Univ. Politehnica Bucureşti), Dr. Honoriu Valean (Universitatea Tehnică Cluj), Prof. Dr. Radu Vasiu (Preşedinte Senat, Universitatea Politehnică Timişoara).

Proiectele sponsorizate în 2022 se încadrează în următoarele tehnologii de ultimă generaţie: AI/ML (două cursuri), Big Data (un curs), Blockchain (un curs), Cybersecurity (două cursuri), IoT (două cursuri), Tech for All (două cursuri) şi Virtual Reality (un curs). Ediţia Burselor ANIS din acest an a fost susţinută de companii importante cu prezenţă pe piaţa locală, respectiv: Adobe Systems România, Atos IT Solutions and Services, DB Global Technology, Endava România, eMAG, Microsoft România, Softbinator Technologies, Wipro Technologies şi Zitec.

La cele 5 ediţii de la lansarea proiectului Bursele ANIS au aplicat cu proiecte 151 de cadre didactice universitare, de la 51 de facultăţi din întreaga ţară, au fost acordate 58 de burse în total, în valoare de 280.000 de euro.

Bursele ANIS 2022 - proiecte sponsorizate

Dintre cele 11 proiecte alese pentru sponsorizare în 2022, două se regăsesc în categoria AI/ML. Unul dintre ele, Prelucrarea imaginilor, a fost propus de către Otilia Zvorişteanu şi Ştefan Achirei (Universitatea Tehnică Grigore Asachi din Iaşi), primind sponsorizarea Microsoft România. Cel de-al doilea, Sisteme inteligente de suport decizional, a fost propus de către Laura-Nicoleta Ivanciu (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), şi a fost sponsorizat de către Endava România.

În categoria Big Data se află proiectul Ingineria sistemelor de programe, propus de către Bogdan-Costel Mocanu (Universitatea Politehnică din Bucureşti). Acest curs a primit sponsorizarea Adobe Systems România.

Un alt curs, din categoria Blockchain, a primit sponsorizarea Softbinator Technologies. Este vorba despre proiectul propus de Costin Carabaş (Universitatea Politehnică din Bucureşti), Foundations of Blockchain.

Două proiecte sponsorizate în 2022 provin din zona Cybersecurity. Unul este susţinut de Eduard-Constantin Stăniloiu (Universitatea Politehnică din Bucureşti): Programarea calculatoarelor si limbaje de programare 4 - cursul a primit sponsorizarea DB Global Technology). Al doilea proiect de acest fel aparţine lui Alexandru-Gabriel Tudorache (Universitatea Tehnică Grigore Asachi din Iaşi), fiind intitulat Criptografie şi securitatea datelor; acest curs se bucură de sponsorizarea Atos IT Solutions and Services.

Două alte proiecte selectate pentru sponsorizare vin din categoria IoT. Unul dintre acestea a fost realizat de către Mădălina-Georgiana Berceanu (Universitatea Politehnica din Bucureşti). Cursul Sisteme de senzori inteligenţi a primit sponsorizarea companiei Wipro Technologies. De asemenea, cursul Internet of Things, pregătit de către Nicolae-Alexandru Botezatu (Universitatea Tehnică Grigore Asachi din Iaşi) este sponsorizat de eMAG.

În categoria Tech for All se regăsesc alte două cursuri sponsorizate prin Bursele ANIS 2022. Primul este Media Innovation and Technology, propus de către Bogdan Oprea (Universitatea din Bucureşti), şi care a primit o bursă din partea Zitec. Cel de-al doilea este realizat de Şerban-Andrei Zanfirescu (Universitatea din Bucureşti, fiind vorba despre cursul Informatică aplicată în psihologie şi ştiinţe cognitive. Compania Atos IT Solutions and Services a oferit această sponsorizare.

Categoria Virtual Reality cuprinde în acest an cursul Tehnologii multimedia şi medii virtuale, propus de către Aurelia Ciupe (Universitatea din Cluj). Această bursă a fost oferită cu sprijinul Endava România.

Despre ANIS
24 ani de activitate în România. Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

Peste 175 de membri. În cadrul ANIS sunt reunite atât companii mici, cât şi multinaţionale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din ţară, ceea ce asigură asociaţiei reprezentativitate la nivel naţional.

Peste 47.000 de angajaţi. Membrii ANIS generează un număr semnificativ de locuri de muncă înalt calificată în societate.

Peste 3,87 miliarde de euro cifra de afaceri. Veniturile anuale cumulate ale membrilor plasează ANIS în zona actorilor cheie în ceea ce priveşte amprenta economică pe plan local. Cumulat, membrii ANIS au o cifră de afaceri de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel naţional.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi pagina Asociaţiei - www.anis.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu