Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 6 noiembrie 2019

Universitatea Politehnica Timișoara în sărbătoare: Gala aniversară „Politehnica™ 100% performanță”




Încă de la deschiderea anului de învățământ 2019 - 2020, Universitatea Politehnica Timișoara a intrat în „febra” aniversărilor. Atunci am sărbătorit deschiderea de an cu numărul 100. Un secol de tradiție, de performanță, de prestigiu, un secol de învățământ academic în Timișoara.

La 11 noiembrie 2019, Politehnica timișoreană intră în anul 100 al existenței sale, iar cu această ocazie va sărbători performanța, una dintre valorile care au stat mereu la baza activității sale și care au dus-o la prestigiul de care se bucură astăzi pe plan local, național și internațional.
Centrul de Conferințe al UPT va găzdui, în 11 noiembrie 2019, începând cu ora 11:00, Gala aniversară „Politehnica™ 100% performanță” (100 de politehniști de succes pentru 100 de liceeni merituoși), un proiect demarat încă din primăvara acestui an, care acum a ajuns la punctul culminant.
Proiectul urmărește susținerea performanței încă de la nivel de liceu, prin crearea unui sistem de identificare, stimulare și motivare a elevilor capabili de performanță, nu doar ca rezultate la învățătură, ci și ca urmare a aptitudinilor intelectuale, creative, artistice ori sportive deosebite.
În acest scop, au fost identificați 100 de tineri cu capacități deosebite din liceele din regiune, și nu numai, și sprijiniți pentru a-și pune în aplicare pasiunea și a o transforma într-o profesie și carieră strălucitoare.
Totodată au fost desemnați 100 dintre cei mai de succes absolvenți ai UPT, absolvenți care fac cinste școlii prin rezultatele personale și profesionale obținute - antreprenori, edili, personalități culturale, sportivi de performanță, specialiști în poziții cheie în cadrul multinaționalelor, care, alături de prieteni apropiați ai Politehnicii, să constituie o rețea de mentoring pentru sprijinirea celor 100 de liceeni valoroși. Elevii selectați pot să cunoască, astfel, lupta, provocările, motivația celor 100 de personalități, astfel încât aceștia să poată deveni modele de urmat pentru tineri.
Elevii selectați au fost invitați la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a înțelege istoria și performanța UPT, pentru a fi puși în legătură cu cei 100 de mentori din rândul absolvenților de succes, pentru a participa la workshop-uri de autocunoaștere și planificare educațională și a carierei și pentru acordarea a 100 de premii de excelență, în valoare de 1000 de euro fiecare. Și asta nu e tot. Traseul profesional al celor 100 de elevi merituoși va fi monitorizat și susținut de Universitatea Politehnica Timișoara și după acordarea premiilor.
Seria evenimentelor aniversare continuă, în 12 noiembrie 2019, cu o altă tradiție instituită în Universitatea Politehnica Timișoara.
Pentru a reflecta importanța pe care UPT a acordat-o întotdeauna sportului, încă de la înființare, în urmă cu câțiva ani a fost demarată, în cadrul manifestărilor dedicate aniversării instituției, o cursă în care studenții, cadrele didactice și toți cei care sunt alături de UPT aleargă un număr de tururi de pistă egal cu numărul anilor de existență ai universității.
Evenimentul, organizat în parteneriat cu Clubul Sportiv Asociaţia Alergotura, s-a bucurat de un real succes încă de la prima ediție, a devenit o tradiție, iar anul acesta, în 12 noiembrie, sub titlul „100 pentru Poli”, se vor parcurge 99 de tururi de pistă, câte unul pentru fiecare an de existență al Politehnicii, plus un tur suplimentar pentru celebrarea intrării în anul 100.
Fiecare tur de pistă va avea un lider care va alerga cu steagul Politehnicii. Potrivit tradiţiei, primul lider de tur va fi chiar rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban, urmând ca ultimul tur să fie asigurat de unul dintre prorectorii instituţiei. De asemenea, fiecare facultate, fiecare departament și fiecare ligă studențească din cadrul UPT va avea cel puțin un reprezentant în cursa de alergare.
Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu