Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 12 noiembrie 2019

Mai multe persoane cercetate pentru conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, în acest sfârșit de săptămână


Polițiștii cărășeni efectuează cercetări în cadrul unor dosare penale, sub aspectul săvârșirii, în acest sfârșit de săptămână, a mai multor infracțiuni la regimul rutier.
Vizate sunt 6 persoane, bănuite că ar fi încălcat normele legale, în special pe cele cu privire la conducerea unui vehicul sub influența alcoolului .


Astfel, la data de 10 noiembrie, în jurul orei 00.32, polițiști din cadrul Poliției orașului Anina au oprit pentru control, pe raza localității, un autoturism în care se aflau conducătorul auto împreună cu propietarul mașinii.

Din verificări a rezultat faptul că bărbatul de 30 de ani, aflat la volan, nu ar fi posedat permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
De asemenea, acesta a refuzat testarea cu aparatul etilotest și prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În acest caz, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice și încredințarea unui vehicul unei persoane care nu posedă permis de conducere.

La data de 10 noiembrie, în jurul orei 01.40, Poliția municipiului Caransebeș a fost sesizată despre faptul că în localitatea Zăgujeni s-a produs un accident rutier, soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.

Din primele cercetări a reieșit faptul că un tânăr de 23 de ani, în timp ce circula cu bicicleta pe DC 7A, fără a purta cască de protecție și vestă reflectorizantă, ar fi pierdut controlul ghidonului și ar fi căzut pe partea carosabilă, fiind transportat de urgență la spital.

La testarea cu aparatul alcooltest a acestuia, a rezultat o concentrație de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Din accident, a rezultat rănirea gravă a biciclistului.

Polițiștii efectuează în continuare cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Oravița efectuează cercetări cu privire la faptul că astăzi, în jurul orei 06.11, pe DJ 571 C, la ieșire din localitatea Ilidia către Ciclova Română, un bărbat de 41 de ani, din Anina, ar fi ajuns cu mașina într-un șanț de marginea drumului, pe fondul consumului de alcool, la testarea etilotest rezultând o alcoolemie de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Din fericire, în urma evenimentului, nicio persoană nu a fost rănită, iar conducătorul auto a fost transportat la spital pentru prelevare mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Și în acest caz s-a întocmit dosar penal și se continuă cercetările.

Aceeași măsură a fost luată și în cazul unui bărbat de 56 de ani din Timișoara, bănuit că în 10 noiembrie, ora 02.30, ar fi condus un autoturism pe DN 57, între localitățile Svinița și Cozla, având o alcoolemie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat și ar fi părăsit cu auto partea carosabilă lovindu-se de parapeții din beton de pe marginea drumului.
Din accident a rezultat rănirea ușoara a conducătorului auto, care a fost transportat cu ambulanța la spital.


Tot la data de 10 noiembrie, în jurul orei 02.57, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Băile Herculane au oprit în trafic un auto condus de un tânăr de 25 de ani din  Timișoara, care avea un comportament agitat.

În urma testării cu aparatul DrugTest a acestuia, polițiștii au obținut rezultat pozitiv în cazul a 3 substanțe psihoactive, motiv pentru care a fost condus la spital în vederea recoltării de mostre biologice de sânge și urină, în scopul determinării prezenței în organism a substanțelor psihoactive.

Și în acest caz s-a întocmit dosar penal și se continuă cercetările.

În acest context,  aducem în atenţia conducătorilor auto și celorlalți conducători de vehicule, câteva aspecte legate de consumul de alcool sau de alte substanțe:
Consumul de alcool sau alte substanțe înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice.
Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește la 2, 3, 4, 5 secunde.
La o viteză de 90 de km/h, mașina parcurge circa 25 de metri într-o singură secundă, iar distanța totală de frânare până la oprirea efectivă este de 86 de metri.
Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influențând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie.
Legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.
Stimaţi conducători auto, șofatul şi alcoolul nu sunt compatibile! 
NU CONDUCEŢI SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI!
Pentru evitarea evenimentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraș-Severin recomandă conducătorilor de vehicule:
Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!
Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.
Atenție, șoferi! Refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani. 
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident creşte.
Conduceţi cu multă atenţie şi respectați prevederile legale!


COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu