Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 19 noiembrie 2019

UPT Racing Team și-a „parcat” monopostul la… Bibliotecă


Eveniment inedit la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara. În holul central și-a făcut apariția un monopost. Echipa de formula student - UPT Racing Team a Universității Politehnica Timișoara revine cu forțe proaspete și în acest an universitar, astfel că, pe data de 20 noiembrie 2019, orele 18:30, toți cei interesați sunt invitați să ia parte la prezentarea unuia dintre cele mai interesante proiecte studențești din universitate.

UPT Racing Team este o echipă formată din studenți de la Universitatea Politehnica din Timișoara, echipă înființată în anul 2011 pentru crearea, dezvoltarea si testarea unui monopost de tip Formula Student, având ca scop participarea la competițiile destinate acestuia în întreaga lume. De atunci și până în prezent, s-a reușit dezvoltarea a două monoposturi și, începând cu anul 2016, participarea la numeroase competiții pe plan internațional, precum cele din Italia, Olanda și Ungaria.
În cadrul întâlnirii de la BCUPT, echipa va prezenta informații despre activitatea echipei, despre scopurile și dorințele nutrite dar și detalii despre cum se poate deveni membru în această familie.
Organizate de SAE (Societatea Inginerilor de Automobile), competițiile de Formula Student au luat naștere în Statele Unite ale Americii în jurul anilor ’80, ajungând să devină una dintre principalele surse de formare a inginerilor pe plan mondial, cu peste 800 de universități implicate. Scopul proiectului este acela de a forma o echipă de studenți care să proiecteze, să construiască și să testeze un monopost, având la bază un regulament strict și foarte bine pus la punct de către Formula SAE după normele FIA (Federația Internațională de Automobilism). În paralel cu proiectarea și construcția acestui monopost, proiectul presupune și simularea unei firme care trebuie să țină cont de calcularea costurilor, fiabilitatea produselor, design-ul și performanțele acestuia, toate acestea fiind evaluate cu mare atenție și strictețe pe două categorii de probe: statice și dinamice.
Activitatea UPT Racing Team se desfășoară în mare parte în atelierul din Facultatea de Mecanică a UPT, programul fiind stabilit în funcție de disponibilitatea membrilor echipei, iar în perioada vacanței de vară au loc competițiile de Formula Student.
Echipa actuală, coordonată de conf. dr. ing. Liviu Mihon și as.ing. Andrei Borborean, are în componență următorii studenți: Alexandru Datcu – căpitan, Cita Roland – vicecăpitan, Ghica Marco, Oproiu Constantin, Nicola Beatrice, Zarioni Alexandru, Nagy Timeea, Rionesei Beniamin, Vicze Edwin, Murariu Raluca, Dragomir Andrei, Jecan Monica, Rusmir Ionuț, Uturas Robert, Cocoș Adrian, Rus Laviniu, Heller Flavius, Tira Paula, Drulă Ionuț, Stuparu Denis, Zorilă Delia, Terteci Cristina, Ulici Ionuț, Stampar Andrei, Lanciu Narcis, Sinitean Răzvan, Hobjila Gabriela, Dănilă Ana, Câmpean Andrei, Cotuna Radu, Ureche Laurențiu, Voinica Antonio, Hainaru Felix, Baciu Ovidiu, Sava Alex, Grajdian Dan, Lang Andrei.
Între planurile de viitor ale echipei intră dezvoltarea elementelor de caroserie la monopostul actual, îmbunătățirea suspensiei actuale, a pedalierului, a evacuării și dezvoltarea unui nou monopost cu propulsie electrică. Pe lângă acestea, se mai adaugă și participarea la cel puțin două competiții anul acesta și finalizarea probei de anduranță, dar și începerea proiectării a unui monopost complet electric, renunțând astfel la soluția clasică, cu combustie. 

Departament Comunicare si Imagine



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu