Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 10 noiembrie 2019

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală octombrie 2019


În cursul lunii octombrie 2019 Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 
10.481 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 117 amenzi în cuantum de 494.600 de lei.
În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi cum ar fi:
  • Alba, 7.200 de lei – neîntreţinerea în condiţii igienice a spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, depozitare alimente direct pe paviment şi etichetare cu elemente insuficiente;
  • Arad, 28.000 de lei – igienă necorespunzătoare, nerespectarea condiţiilor de depozitare;
  • Argeş, 35.200 de lei – ustensile, rafturi şi utilaje neigienizate, nu se respectă procedura privind trasabilitatea produselor, echipamente frigorifice neigienizate;
  • Bacău, 29.200 de lei – nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de depozitare, prelucrare şi valorificare a produselor alimentare, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare etichetate necorespunzător, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Bihor, 10.000 de lei – manipulare necorespunzătoare;
  • Bistriţa-Năsăud, 52.000 de lei – stare de igienă necorespunzătoare, ambalaje neprotejate împotriva contaminării, depozitare necorespunzătoare, produse alimentare fără elemente de identificare, lipsă echipament de protecţie sanitară, lipsă efecturare acţiuni dezinsecţie-deratizare, vânzarea către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii care nu corespund din punct de vedere al igienei;
  • Botoşani, 52.000 de lei – comercializare în spaţii neavizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat, lipsa etichetării produselor perisabile, lipsa documentelor de provenienţă şi conformitate;
  • Braşov, 3.200 de lei – igienă necorespunzătoare;
  • Bucureşti, 27.000 de lei – neîntreţinerea spaţiilor şi ustensilelor folosite în procesul de fabricaţie, manipularea neigienică a produselor alimentare, funcţionarea fără autorizaţie sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Călăraşi, 1.200 de lei – instalaţiile şi echipamentele din dotarea unităţii nu sunt întreţinute corespunzător, personalul lucrător nu are evaluarea medicală actualizată;
  • Cluj, 41.200 de lei – depozitare necorespunzătoare, lipsă igienă;
  • Covasna, 2.000 de lei – igienă necorespunzătoare;
  • Dâmboviţa, 30.200 de lei – depozitare necorespunzătoare, neîntreţinerea spaţiilor de comercializare, depozitare şi a utilajelor, deficienţe de trasabilitate;
  • Dolj, 65.000 de lei – nerespectarea normelor de igienă pe flux, neîntreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare necorespunzătoare, etichetare necorespunzătoare;
  • Galaţi, 8.000 de lei – lipsă igienizare şi acţiuni DDD, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Gorj, 20.000 de lei – zone neigienizate, pereţii sunt neigienizaţi, aparatura tehnologică nu este întreţinută şi igienizată adecvat, nu au fost prezentate documentele care să ateste implementarea HACCP, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
  • Harghita, 1.200 de lei – manipulare neocorespunzătoare;
  • Hunedoara, 4.000 de lei – depozitare necorespunzătoare;
  • Ialomiţa, 7.800 de lei – nerespectarea normelor pentru siguranţa alimentelor la manipularea produselor alimentare, comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare şi fără respectarea condiţiilor de igienă;
  • Ilfov, 20.000 de lei – etichetare necorespunzătoare, buletin de analiză neconform;
  • Mehedinţi, 4.600 de lei – depozitare şi etichetare necorespunzătoare poduse alimentare, neîntreţinere spaţii, nerespectare program de autocontrol;
  • Mureş, 11.200 de lei – igienă necorespunzătoare;
  • Prahova, 4.000 de lei – depozitare necorespunzătoare, întreţinere spaţii;
  • Satu-Mare, 3.600 de lei – depozitare şi etichetare necorespunzătoare;
  • Sibiu, 10.000 de lei – depozitare necorespunzătoare;
  • Suceava, 600 de lei – condiţii de igienă necorespunzătoare;
  • Timiş, 4.000 de lei – depozitare necorespunzătoare a alimentelor;
  • Tulcea, 1.000 de lei – pereţii cu var exfoliat, uşa de acces deteriorată, nu se respectă condiţiile de depozitare a seminţelor;
  • Vaslui, 10.600 de lei – neîntreţinerea spaţiilor de lucru, depozitare necorespunzătoare materii prime;
  • Vrancea, 600 lei – comercializare produse alimentare din spaţiu neautorizat sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
De asemenea în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu