Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 13 noiembrie 2019

Verificări la construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor



În a doua jumătate a lunii octombrie, în spațiul hidrografic Banat s-a desfășurat o acțiune de verificare în teren a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor aflate pe râurile din județul Timiș.  La această acțíune au participat reprezentanțí ai Ministerului Apelor și Pădurilor, ai Administrației Naționale Apele Române” și angajați ai A.B.A. Banat, respectiv ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiș.
Obiectivele verificării au vizat aspecte referitoare la:   
                                                 
  • starea tehnică și funcțională a digurilor longitudinale, de compartimentare și de remuu: asigurarea continuității liniilor de apărare, modul de întreținere al coronamentelor, taluzelor, rampelor de acces și a zonelor dig-mal, existența barierelor, mirelor de ape mari, starea funcțională a lucrărilor de traversare, modul de întreținere a canalelor de preluare a infiltrațiilor la diguri, după caz.                                                                                                                           
  • starea tehnică și funcțională a barajelor și digurilor de contur, a acumulărilor permanente mici (categoria C și D) a căror avariere pot pune în pericol localități, precum și a acumulărilor nepermanente cu rol de atenuare a viiturilor.                              
  • identificarea și monitorizarea punctelor critice de pe cursurile de apă unde ar putea să se manifeste situații de urgență create de fenomene hidro-meteorologice periculoase, inclusiv cele semnalate de autoritățile publice locale, după caz.          
  • situația  stocurilor de materiale și mijloace de apărare existente pentru intervenții în caz de producere a unor situații de urgență.                                                                                                                                                                                        
  • reactualizarea Planurilor de acțiune în caz de accidente la baraje.
Au fost verificate două segmente pe digurile râurilor Bârzava și Timiș, unde s-a constatat că este asigurată continuitatea liniilor de apărare, digurile sunt întreținute corespunzător, pe sectoarele în care s-au realizat completări de terasamente se vor executa și lucrări de înierbare a taluzurilor. Taluzele sunt cosite, nu există o vegetație excesivă, starea rampelor de acces este foarte bună. Dacă a fost nevoie, au fost montate bariere metalice executate în regie proprie. Atât pe Bârzava cât și pe Timiș avem investiții în derulare, prin care se consolidează digurile și malurile în punctele critice apărute în urma fenomenelor hidro-meteorologice periculoase  din luna mai 2019. Au fost finalizate lucrările de decolmatare pe care le-am propus pe Valea Surduc, Valea Bunea, Valea Serbenilor și Valea Topla și s-au asigurat condițiile de funcționare normală prin creșterea capacității de transport a debitului lichid, evitând astfel inundațiile “, a precizat Titu Bojin, directorul A.B.A. Banat.
În urma acestei verificări s-a constatat că, la nivelul UAT-urilor din județul Timiș, hărțile de risc la inundații sunt în curs de integrare pe măsură ce se vor actualiza documentațiile privind planurile de urbanism și amenajare a teritoriului de interes local.

Compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu