Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 23 noiembrie 2019

În Banat s-au finalizat șase lucrări de investiții de prevenire a inundațiilor în regim de urgență


Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a finalizat șase din cele șapte lucrări de prevenire și apărare împotriva inundațiilor realizate în regim de urgență, cu fonduri provenite de la bugetul de stat pentru a înlătura efectele calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019.

Cele șase lucrări de investiții finalizate deja de ABA Banat sunt situate în bazinele hidrografice ale Bârzavei, Timișului, Sebeșului și Bistrei, din județele Timiș și Caraș-Severin. Lucrările au început în luna septembrie a acestui an, imediat ce au fost primite fondurile alocate de Ministerul Apelor și Pădurilor, având ca termen de realizare sfârșitul anului 2019.
Suma totală primită de ABA Banat prin H.G. 441/25.06.2019 este de 3.210.000 lei.
Pentru județul Timiș, s-au alocat 2.760.000 lei cu TVA pentru cele trei lucrări  hidrotehnice:  “Punere în siguranță dig mal stâng râu Bârzava-amonte pod rutier Partoș din comuna Banloc”, “Refacere consolidare mal râu Timiș-aval de podul rutier din Parța” și ”Refacere apărare de mal râu Timiș, intravilan localitatea Lugoj”. Dacă primele două lucrări sunt realizate 100%, ultima este în curs de execuție urmând ca până la mijlocul lunii decembrie să fie finalizată în întregime.
 Pentru județul Caraș-Severin, s-au primit fonduri de 450.000 de lei pentru patru lucrări hidrotehnice, care, până la această dată, s-au finalizat 100%: ”Regularizare râu Sebeș la Caransebeș”, “Regularizare pârâu Zlagna și pârâu Potoc la Caransebeș”, “Regularizare pârâu Potoc la Caransebeș”, “Refacere consolidare dig mal stâng pârâul Axin la confluență cu râul Bistra din comuna Obreja”.
 Obiectivele urmărite de aceste lucrări sunt: punerea în siguranță a construcțiilor hidrotehnice existente, stabilizarea talvegului și stoparea afuierilor*, punerea în siguranță a căilor de comunicație și a rețelelor de utilități, reducerea riscurilor de poluare care pot apărea în timpul inundațiilor, reabilitarea și ecologizarea zonei adiacente malurilor cursurilor.
“Lucrările pe care le-am realizat au vizat punctele critice pe care specialiștii noștri le-au identificat în cursul evaluării stării de funcționare a lucrărilor hidrotehnice afectate de codurile hidrologice din perioada 28 aprilie – 04 mai 2019 pentru bazinul hidrografic Banat. În total, au fost consolidate diguri pe 900 metri și maluri pe 250 metri, am refăcut apărarea de mal pe 600 metri și am asigurat secțiunile de scurgere ale cursurilor de apă. Aceste lucrări protejează locuitorii din Lugoj, Partoș, Parța, Caransebeș și Obreja”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.
Vă reamintim că în aceste zone, în perioada februarie-mai 2019, s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare. Ulterior, specialiștii ABA Banat au constatat diverse eroziuni ale digurilor, malurilor și colmatări ale albiilor în bazinele hidrografice afectate de codurile meteo-hidro prelungite.
CASETĂ TEHNICĂ
*afuiere= eroziune laterală în malul friabil al unui râu, urmată de o prăbuşire; eroziune accentuată în jurul unui obstacol           din albia unui râu, la creşterea vitezei apei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu