Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 28 iunie 2015

Ziua de 29 iunie, a “Zilei Internaţionale a Dunării”

Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin anunţă publicului celebrarea în ziua de 29 iunie, a “Zilei Internaţionale a Dunării” - dată ce marchează semnarea Convenţiei, pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria), privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea), la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), cu sediul la Viena.
Tema  propusă pentru acest an de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) este : «Fii activ!» .
Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş Severin de 4 ani implementează in zonele umede  de pe cursul Dunării Proiectul LIFE+ 10 NAT /RO/740 „Îmbunătăţirea statutului de conservare pentru speciile şi habitatele prioritare din zonele umede ale Porţilor de Fier” cu scopul creşterii conştientizării diferitelor categorii sociale despre importanţa biodiversităţii prezente  atât in fluviul Dunărea cât şi în zonele umede limitrofe acestuia.
In cadrul acestui proiect s-au implementat acţiuni care contribuie la reabilitarea habitatelor naturale atât prin intervenţii cum ar fi plantarea cu  Salcie (Salix alba) specie autohtonă,  care constituie un habitat specific pentru păsări asigurând spaţiu de linişte, cuibărire si hrănire pentru multitudinea de pasări prezente in aria specială de conservare " Cursul Dunării Bazias Portile de Fier" dar şi prin controlul speciilor invazive acvatice si terestre care în ultimii ani datorită eutrofizării, prezintă o  creştere semnificativă si acoperă tot mai mult din luciul de apa al Fluviului Dunărea
Pentru marcarea acestui important eveniment din calendarul ecologic Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin organizează în 29 iunie o serie acţiuni de informare a populaţiei  şi de educaţie ecologică cu copiii de la şcolile din Clisura Dunării privind  importanţa îmbunătăţirii sau cel puţin a menţinerii condiţiilor de calitate ale apelor fluviului Dunărea - “pulsul inimii ecologice a Europei” cât şi a întregului bazin.
ducând la dereglarea ecositemului acvatic.

COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu