Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!vineri, 26 iunie 2015

Bucuraţi-vă de „Zilele Reşiţei”… cu buzunarele intacte!

Când sunt evenimente deosebite, cum sunt „Zilele Reşiţei” în această perioadă, cetăţenii de bună credinţă îşi petrec o bună parte din timp cu familia, prietenii, rudele sau colegii de serviciu, în zone aglomerate: în perimetrele special amenajate pentru organizarea unor evenimente publice, în centre comerciale, în pieţe, ori în lăcaşele de cult sau în preajma acestora. Tot în aceste zone îşi fac „treaba” şi „meseriaşii” specializaţi în furturi din buzunare, poşete sau genţi, cunoscuţi sub numele generic de hoţi (sau şuţi). Pentru a evita riscul să deveniţi obiectul activităţilor acestora şi pentru a vă păstra buzunarele intacte, există câteva modalităţi de prevenire furturilor din buzunare, poşete, borsete, genţi şi sacoşe de care Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii vă recomandă să ţineţi seama:
-          evitaţi să purtaţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei sau în sacoşa de cumpărături; păstraţi banii în borsete, poşete sau buzunarele interioare ale hainelor;
-          evitaţi să păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile locuinţei;
-          în aglomeraţiile din zonele de agrement, din magazine, centre comerciale, pieţe, bazaruri, gări, autogări etc. manifestaţi atenţie sporită asupra banilor, actelor sau altor obiecte personale;
-          evitaţi să lăsaţi moment bagajele nesupravegheate, chiar pentru scurt timp;
-          când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi la vedere toţi banii pe care-i aveţi asupra dvs. sau optaţi pentru efectuarea plăţii cu cardul;
-          când staţi la rând pentru a cumpăra ceva nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;
-          în cazul în care, la magazin, efectuaţi plata cu cardul de cumpărături evitaţi să tastaţi codul PIN în faţa tuturor celor prezenţi; încercaţi să mascaţi tastatura POS-ului deoarece dacă un hoţ din buzunare observă codul PIN şi reuşeşte să vă sustragă cardul va avea acces la toţi banii din contul dumneavoastră;
-          evitaţi conversaţiile cu persoane necunoscute; hoţii care fură din genţi şi buzunare pot „lucra” în grup, iar rolul unuia dintre ei este acela de a distrage atenţia pe timpul cât altul acţionează.
            În cazul în care sunteţi victima unui furt din buzunare, în ciuda tuturor măsurilor de precauţie pe care le-aţi luat, apelaţi cu numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 cât mai repede, iar în cazul în care l-aţi văzut pe hoţ încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestuia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu