Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 19 iunie 2015

Comunicat de presă - CORPUL PROFESIONAL AL MEDIATORILOR DIN JUDETUL CARAS-SEVERIN



               In data de 18.06.2015, ora 10,oo, a avut loc prima conferinta de presa a Corpului Profesional al Mediatorilor din Judetul Caras-Severin. Aceasta a avut loc la Biblioteca Judeteana “Paul Iorgovici” din incinta Casei de Cultura din Resita. Cu aceasta ocazie s-au adus la cunostinta cetatenilor judetului Caras-Severin, urmatoarele:

Pentru a veni in intampinarea populatiei si ai ajuta la rezolvarea intr-un timp scut si costuri cu aproximativ 60% mai mici fata de cele ce ar presupune rezolvarea unor probleme pe calea instantelor de judecata, mediatorii din judetul Caras-Severin s-au constituit in Corpul Profesional al Mediatorilor judetului Caras-Severin.

Conducerea Corpului Profesional al Mediatorilor din judetul nostru este formata din: Spataru Ionela-presedinte si doi vicepresedinti- Berbencea Maria-Elena si Bako Lelia.


Avantajele acestei organizari teritoriala sunt:

   - asigurarea unei permanente a mediatorilor in cadrul fiecarei instante de judecata, a primariilor si al posturilor de politie ;

   - asigurarea de catre fiecare mediator in ceea ce priveste confidentialitatea , impartialitatea si neutralitatea in ceea ce priveste procedura de mediere;

    - partile care vor apela la procedura medierii vor avea costuri cu aproximativ 60% mai mici decat cele de pe instanta;

   - asigurarea unei practici unitare, adica toate actele ce vor fi emise de catre mediatori vor avea aceeasi forma la fel ca la orice alt corp profesional;

   - incheierea de protocoale cu institutiile statului la nivel national pentru a putea veni mai eficient in intampinarea si rezolvarea problemelor cetatenilor din judetul Caras-Severin.



Directiva europeana SAL si Regulamentul SOL.

Directiva Europeana SAL ( solutionarea pe cale amiabila a litigiilor) este o directiva ce doreste a veni in ajutorul oamenilor, incurajandu-i sa apeleze la mediere, mediatorul fiind singurul specialist recunoscut de catre aceasta, in rezolvarea pe cale amiabila a litigiilor.

Incepand cu data de 09.07.2015, la nivelul Uniunii Europene  se va introduce Platforma SOL. Aceasta platforma se refera la solutionarea on-line a litigiilor prin contactarea unui mediator care este inscris pe aceasta platforma. Prin intermediul mediatorului, cumparatorul care este nemultumit de calitatea produsului oferit de comerciant, fara a fi necesar sa se mai adreseze instantei, isi va putea rezolva nemultumirea in maxim 45 de zile iar costurile acestei proceduri este cu 60% mai mici decat cele clasice, adica instanta.

Pentru persoanele care nu au acces la internet, comerciantii vor fi obligati ca incepand din luna ianuarie 2016, sa afiseze la loc vizibil toti mediatorii agreati de acesta.


Proiectele sociale sustinute de catre Consiliul de Mediere:

a) “Romania Mediaza”

 Se adreseaza persoanelor care in mod normal nu si-ar putea permite serviciile unui mediator si se doreste a fi realizat in parteneriat cu Institutiile de cult din Romania: Biserica Ortodoxa, Biserica Romano-Catolica, Biserica Greco-Catolica, precum si cu alte comunitati religioase.

b) “Medierea sustine educatia”

 Prin acest proiect se doreste sprijinirea elevilor din institutiile de invatamant pentru  achizitionarea de caiete scolare.


   COMUNICAT DE PRESA   





          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu