Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 24 iunie 2015

ROMANIA PRIMESTE 8,25 MILIARDE EURO

Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in calitate de Autoritate de Management, a fost adoptat de Comisia Europeana (CE).
Doamna Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, si doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, au participat marti, 23 iunie a.c., la Bruxelles, la semnarea deciziei Comisiei Europene de adoptare a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020.
Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a declarat: „Am adoptat astazi unul dintre cele mai mari programe de investitii din Uniunea Europeana. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toti cetatenii Romaniei. Prin sprijinirea intreprinderilor mici, prin promovarea mobilitatii urbane, prin imbunatatirea conectivitatii regionale si prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toti cetatenii, in special pentru cei mai saraci si mai vulnerabili, aceste investitii vor duce la imbunatatirea semnificativa a vietii romanilor. In plus, investitiile in eficienta energetica vor scadea facturile la energie pentru consumatorii casnici si vor proteja mediul. Le doresc romanilor sa profite la maximum de oportunitatile oferite de acest program”.
Ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice Sevil Shhaideh a adaugat: „Programul Operational Regional 2014-2020, adoptat astazi, este programul cu cea mai mare contributie la dezvoltarea regionala a Romaniei. Programul prevede alocarile financiare pentru cele 11 axe prioritare (plus axa 12 - Asistenta Tehnica) in care vor fi investiti in urmatorii 7 ani cei 8,25 miliarde euro alocati Romaniei pentru dezvoltare regionala. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezinta sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Marcam, practic, inceputul unei noi etape in dezvoltarea Romaniei”.
Programul prevede obiectivele urmarite, domeniile finantate si planul de finantare, care sunt beneficiarii eligibili pentru fiecare axa in parte, mecanismul institutional, principiile de prioritizare a investitiilor si instrumentele de lucru. POR 2014-2020 acopera 9 dintre cele 11 obiective tematice avute in vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene.
POR 2014-2020 va continua sa finanteze investitii din perioada 2007-2013: infrastructura sociala, de sanatate si educationala, IMM-uri, drumuri judetene si turism, dar va finanta si noi categorii de proiecte fata de programul precedent: reabilitarea termica a cladirilor publice, lucrari de cadastru si centre de transfer tehnologic.
„Noul program este o versiune mai buna, mai accesibila pentru beneficiari, pentru ca au fost inglobate recomandarile Comisiei de simplificare a regulilor: apeluri de proiecte uniformizate pentru toate axele, un numar mai mic de documente depuse odata cu cererea de finantare, proiectele aflate in stadiu avansat de pregatire vor primi punctaj suplimentar, iar etapele de evaluare si selectie vor dura mai putin”, a precizat ministrul dezvoltarii regionale.
Programul a fost elaborat pe baza nevoilor de dezvoltare a Romaniei, identificate prin analize si studii regionale (Planurile regionale de dezvoltare) si din documentele strategice nationale si europene conexe. Pregatirea programului a inceput in luna august 2012, prin infiintarea Comitetului Consultativ pentru Dezvoltare Regionala 2014-2020 si a grupurilor de lucru subsecvente, la care au participat reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, ai organismelor regionale, ai mediului economic, social, academic si societatea civila.
In martie 2014, programul a fost lansat in consultare publica, in august a fost trimisa Comisiei Europene versiunea oficiala, iar in mai 2015 a fost lansat in consultare publica ghidul general al solicitantului.
Exemple de activitati ce se pot finanta prin POR 2014-2020
Circa 206 milioane euro vor fi alocati pentru centrele de transfer tehnologic, o noutate fata de programul anterior, iar 877 milioane euro – pentru a sprijini IMM sa devina mai competitive. Pentru o economie cu emisii de carbon reduse, sunt alocati 2,37 miliarde euro pentru activitati de crestere a eficientei energetice a cladirilor publice, rezidentiale sau pentru investitii in iluminat public si transport urban.
O alta noutate a programului o reprezinta conceptul de Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii locale (CLLD), pentru care sunt alocate fonduri in valoare de 101,41 milioane euro. CLLD vizeaza proiecte pentru comunitatile marginalizate: investitii in infrastructura de sanatate, educatie, servicii sociale, locuinte sociale, activitati de economie sociala, amenajarea spatiului urban degradat..
Din categoria investitiilor noi face parte si Axa Prioritara 11 - Extinderea geografica a sistemului de inregistrare a proprietatilor in cadastru si cartea funciara, cu un buget alocat de 312,89 milioane euro. Pentru aceasta axa, beneficiarul eligibil este Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Un alt instrument nou pentru perioada 2014-2020 il reprezinta Investitiile Teritoriale Integrate (ITI): o zona desemnata, care are o strategie de dezvoltare teritoriala integrata, are asigurate surse de finantare prin mai multe programe operationale, cu scopul de a accelera dezvoltarea respectivei zone. In Romania, ITI se aplica in Delta Dunarii, in 38 de unitati administrativ-teritoriale din Delta, din judetul Tulcea si din nordul judetului Constanta. Din alocarea indicativa pentru ITI Delta Dunarii, de circa 1,3 miliarde euro, prin POR 2014-2020 sunt alocate 411,7 milioane euro.
In ceea ce priveste Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), implementarea acesteia este, de asemenea, finantata prin contributia mai multor fonduri/programe europene, fie prin alocari dedicate, fie prin acordarea de punctaje suplimentare in etapa de evaluare a proiectelor. Pentru perioada 2014-2020, POR a alocat un buget de 500 de milioane de euro pentru cele 12 judete riverane Dunarii.
Informatii suplimentare
Programul Operational Regional este unul dintre cele 7 programe operationale din generatia 2014-2020 implementate in Romania, cofinantate din fondurile europene structurale si de investitii si unul dintre cele 2 programe operationale gestionate de MDRAP in calitate de Autoritate de Management. MDRAP gestioneaza, in perioada 2014-2020, 2 programe operationale si 12 programe de cooperare teritoriala.
Programul Operational Regional 2014-2020, versiunea aprobata de Comisia Europeana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu