Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 25 iunie 2015

Tabăra națională de icoane pictate si măşti tradiţionale Ediția a V-a

 Tabăra națională de icoane pictate si măşti tradiţionale
Ediția a V-a
Perioada de desfăşurare: 29 iunie - 5 iulie 2015

Loc de desfăşurare: Centru de agrement Râul Alb, situat la 18 km de Reşiţa în judeţul Caraş-Severin.

Organizatori: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Ministerul Tineretului şi Sportului, Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

Participanţi: 75 de tineri cu vârsta minimă de 12 ani, selectaţi la nivel naţional pe baza formularului de candidatură .
Descriere: Proiectul urmăreşte valorificarea tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor populare, ca o alternativă de educaţie nonformală, formare, dezvoltare și susținere a unor abilități și deprinderi a tinerilor.
Prin această tabără venim în întâmpinarea celor care caută un spaţiu în care sa îşi dea frâu imaginaţiei şi creativităţii şi să îşi dezvolte abilităţile în domeniul artei alternative. Arta alternativă presupune utilizarea inovativă a unor materiale tradiţionale şi folosirea materialelor neconvenţionale în procesul de creaţie artistică. Astfel pe perioada celor 6 zile de tabără tinerii doritori şi dispuşi să experimenteze vor beneficia de îndrumarea echipei coordonatoare având la dispoziţie: sticlă, blaturi de lemn, pensule, culori, materiale ceramice, materii prime din ghips, hârtie, fimo, textile, sfoară şi materiale reciclabile, culori acrilice, accesorii decorative şi unelte pentru prelucrarea acestora. În cadrul acestor ateliere se vizează atât dezvoltarea creativităţii şi a abilităţilor inovative prin confecţionarea unor obiecte decorative cât şi dezvoltarea unei atitudini responsabile privind folosirea resurselor.
Tabăra tematică de icoane pictate (pe sticlă şi lemn) și măşti tradiționale veneţiene, se adresează tinerilor care au interes de cunoaştere în tematica tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor, care au înclinaţii şi abilităţi de îndemânare în domeniul artelor plastice, sau sunt interesaţi să-şi experimenteze cunoştinţele şi deprinderile practice privind realizare de obiecte decorative. Organizatorii vor asigura în mod profesionist atât servicii de educaţie nonformală în cadrul workshopurilor cât şi animatori care se vor ocupa zilnic de participanţi. Tinerii vor percepe astfel necesitatea educaţiei nonformale, complementare, dezvoltându-şi un comportament responsabil, având oportunitatea de a-şi descoperi înclinaţiile, aptitudinile fie ele de îndemânare, creativitate sau de comunicare/dezbatere, crescând totodată încrederea în capacităţile de exprimare, determinând o reconsiderare a valorilor reale, printr-o educaţie pentru dezvoltare personală. Indiferent de calea trasată prin acest proces educativ, tinerii participanţi la acest program îşi vor descoperi o vocaţie şi un set de valori la care se vor putea întoarce în orice moment de impas, în timpul liber, ca hobby, sau de ce nu, ca o alternativă de petrecere a timpului liber care, într-un moment sau altul, le va fi de folos. Activitatea în cadrul taberei naționale va fi împărţită pe ateliere, cu un orar bine stabilit şi pe grupe în funcţie de nivelul îndemânării, al cunoştinţelor dar şi funcţie de opţiunile participanţilor.

Condiţii de participare: Tinerii interesaţi vor trimite formularul de candidatură completat până în data de 15 iunie 2015 prin e-mail la: djst.carasseverin@mts.ro prin fax la 0255 212856 sau prin poştă la adresa:
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin Str. Sarmisegetuza, nr.6B 320071 Reşiţa
Pentru tinerii selectaţi organizatorii vor asigura cheltuielile de cazare şi masă, participanţii urmând a suporta cheltuielile de transport până la Centrul de agrement Râul Alb.
 Criterii de selecție: - motivație și așteptări personale;
-        capacitate de multiplicare,
-        informare și formare;
-        distribuție geografică;
-        originalitate, creativitate.


                                                            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu