Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 13 iunie 2015

Salvați Copiii și VELUX FOUNDATIONS sprijină copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate


Cu sprijinul Velux Foundations, Salvați Copiii România oferă o șansă la protecție și educație copiilor afectați de migrația economică a părinților. Conform statisticilor oficiale, 82.339 de copii din România au părinții plecați la muncă în străinătate.

Mai mult, patru din zece dintre aceștia sunt complet lipsiți de grija părintească, având ambii părinți plecați peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susținător este plecat. O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au arătat că datele oficiale prezintă doar o parte din dimensiunea fenomenului.
Astfel, în 2007, Fundația Soros indica, doar în rândul elevilor de gimnaziu, un număr de două ori mai mare decât cel prezentat de autorități — 170.000 elevi. În 2008, un alt studiu estima că la scară națională existau 350.000 de copii ai căror părinți emigraseră în străinătate, iar mai mult de o treime dintre aceștia (circa 126.000) erau afectați de migrația ambilor părinți.
Lipsiți de afecțiunea și îndrumarea părinților, copiii rămași acasă în urma plecării acestora la muncă în străinătate se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional, social și educațional.
Prin intermediul proiectului Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate, prin centre de zi, cu finanțare de la Velux Foundations, Salvați Copiii vă oferi suport psihologic, social și educațional pentru cel puțin 1280 de copii aflați în această situație. 16 programe locale, din municipiul București și 13 județe din țară — Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Suceava, Vaslui, Timiș — vor fi dezvoltate.
'Este dificil pentru un copil ai cărui părinți sunt plecați la muncă în străinătate să aibă același comportament ca înainte de plecarea acestora. Lipsa lor îl va face să se simtă frustrat și să dezvolte diverse probleme de ordin emoțional, educațional și social.
Având ca preocupare constantă protecția copiilor lipsiți de suport parental în urma plecării părinților la muncă în străinătate, prin proiectul lansat astăzi, derulat cu sprijinul financiar al Velux Foundations, vom dezvolta serviciile de suport și consiliere pentru aceștia, precum și o importantă componentă de informare și consiliere pentru părinți și specialiști, privind nevoile copiilor aflați în această situație și obligațiile ce revin părinților la plecarea din țară.' — Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România
640 de copii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate și persoanele în grija cărora au rămas/ părinții acestora beneficiază deja de servicii de consiliere și suport în cadrul acestui proiect, în vederea depășirii perioadei de criză pe care o traversează. Conform analizei realizată la începutul lunii martie, peste 58% dintre acești copii au vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani, 17% dintre aceștia au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 29% au mama plecată, iar în cazul a 48% dintre ei, părinții sunt plecați de peste 4 ani.
Proiectul Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate, prin centre de zi urmărește reducerea impactului negativ al migrației economice a părinților asupra copiilor rămași acasă prin:
* Oferirea de servicii pentru 1.280 de copii și 720 de părinți/ persoane în grija cărora au rămas copiii, în 16 centre de zi;
* Crearea unei linii telefonice Help-Line pentru a oferi consiliere copiilor și persoanelor în grija cărora au rămas aceștia și pentru a-i îndruma către diverse servicii;
* Oferirea de suport pentru aplicarea legislației, identificarea, îndrumarea și oferirea de servicii pentru copii, prin intermediul unui grup național și a unor grupuri locale de lucru;
* Creșterea nivelului de conștientizare asupra liniei telefonice Help-Line, migrației ilegale și obligațiilor legale ale părinților în ceea ce privește migrația pentru muncă, prin intermediul unei platforme online, a unor campanii și evenimente locale și naționale.
Proiectul se desfășoară în perioada 1 ianuarie 2015 — 30 septembrie 2017. Valoarea finanțării oferite de Velux Foundations este de 1.333.333 Euro, iar valoarea totală a proiectului, fără TVA, este de 1.358.983 euro. Parteneri în acest proiect sunt Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectorate Școlare Județene și Școli Generale din București și județele vizate.
Despre Organizația Salvați Copiii
Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care, din 1990, militează activ pentru drepturile și protecția copilului în România. Programele organizației sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenție deosebită către cei aflați în situații dificile — copiii din comunitățile dezavantajate, copiii victime ale violenței, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiați etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 de copii au fost implicați în campaniile și programele desfășurate de organizație.
Salvați Copiii România este membru al Save the Children Internațional, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri, desfășurând programe în peste 120 de țări.
Despre THE VELUX FOUNDATIONS
THE VELUX FOUNDATIONS este formată din două fundații non-profit, VILLUM FONDEN și VELUX FONDEN. Printre domeniile noastre de finanțare se numără științele naturale și tehnice, sănătatea și științele umane. De asemenea, susținem cauze sociale, culturale și de mediu în Danemarca și în lume.
În 2014, cele două fundații au oferit împreună donații de aproximativ 150 milioane de Euro pentru scopuri non-profit. Ambele fundații au fost create de Villum Kann Rasmussen — fondatorul VELUX și altor companii din grupul VKR, iar misiunea lor este de a aduce aer curat, un mediu mai bun și lumină în viața de zi cu zi a oamenilor.
Anca Stamin
Coordonator Program Salvați Copiii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu