Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 30 iunie 2015

Studenții UVT pot face stagii de pregătire în întreaga lume. Universitatea prin programul Erasmus+


Erasmus+ se deschide începând cu anul universitar 2015-2016 întregii lumi, iar Universitatea de Vest din Timișoara face parte dintre universitățile europene care au participat la competiția de finanțare a unor astfel de mobilități.

Unul dintre „+”urile programului Erasmus+ sunt mobilitățile studenților și cadrelor didactice înafara statelor participante la „vechiul” Erasmus. Rezultatele confirmă deschiderea UVT către colaborări cu instituții de învățământ superior de pe toate continentele. Mobilitățile urmează a se realiza în diferite domenii începând cu luna octombrie 2015 și vizează, pentru început, cadrele didactice și studenții doctoranzi (mobilități de predare și studiu). Ulterior, în limitele impuse de program, se vor organiza mobilități ale studenților masteranzi. Destinațiile reprezintă universități partenere ale UVT cu care deja erau stabilite colaborări, precum și parteneri noi din țări variate, precum Statele Unite ale Americii, Brazilia, Africa de Sud, Malaezia, Federația Rusă, Serbia sau Bosnia-Herțegovina. De asemenea, UVT se pregătește să găzduiască studenții și cadrele didactice de la instituțiile partenere, fiind conștientă de plusul valoarea în ceea ce privește internaționalizarea universității prin aceste schimburi realizate cu instituții din întreaga lume.

„Studenții și cadrele didactice au mult de câștigat din astfel de mobilități de predare și studiu. Trebuie să ieșim în lume, să învățăm și de la ceilalți, să fim în rând cu partenerii noștri externi. Competiția între universități nu mai este una locală, ci se dă la nivel internațional. Astfel de programe ne ajută să rămânem competitivi și creează noi parteneriate care ne sprijină în această competiție”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Amintim că organizarea și implementarea programului Erasmus a adus UVT două premii în 2014: locul I la Gala Premiilor EduManager, la categoria „Învățământ Universitar-Schimburi și Proiecte Internaționale”; nominalizarea de către ANPCDEFP (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale) ca model de bune practici în România în ceea ce privește implementarea programului Erasmus - mobilități de studiu în anul universitar 2013-2014, în raportul anual de țară către Comisia Europeană. Competițiile câștigate ilustrează o abordare a programelor de mobilități ca mecanism de internaționalizare a Universității și de dezvoltare profesională și personală a beneficiarilor printr-o experiență internațională, fie că este vorba de studenți sau de cadre didactice.

De asemenea, în ultimii trei ani universitari numărul de studenți afiliați UVT care realizează o mobilitate de practică sau de studiu în străinătate sub umbrela Erasmus+ a crescut cu peste 100%, iar numărul cadrelor didactice care realizează mobilități de predare s-a triplat, ceea ce denotă buna colaborare dintre Universitate și partenerii internaționali, precum și valoarea pozitivă asociată acestor mobilități în rândul comunității. Mai mult, comunitatea UVT găzduiește anual reprezentanți ai peste 30 de instituții partenere în cadrul unui eveniment de tipul Erasmus International Week. Astfel, instituția oferă modele de bune practici partenerilor din străinătate în ceea ce privește activitatea la nivel academic și administrativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu