Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 29 martie 2015

Noi reglementări în scopul creșterii accesului persoanelor la servicii medicale

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, pachetele de servicii şi Contractul-cadru privind reglementarea condiţiilor acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015. Actul normativ adoptat de Executiv aduce o serie de noutăți în scopul creșterii accesului la serviciile medicale atât pentru persoanele care pot dovedi calitatea de asigurat, cât și pentru cei care nu pot dovedi această calitate.

Principalele noutăți vizează:
I.                   În ceea ce privește pachetul minimal - pachet acordat pentru situaţiile în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat
1.        Asistenţa medicală primară – au fost introduse serviciile de prevenţie - respectiv “consultație preventivă”.
2.        Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice –  consultaţiile pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei - se acordă o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere. Această prevedere a fost introdusă pentru a stabili periodicitatea acordării acestui tip de servicii.
3.        Asistenţa medicală spitalicească - între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienţilor în regim de spitalizare de zi a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesită tratament în afecţiuni care nu necesită izolare. În prezent, există doar criteriul de urgență medico-chirurgicală. Modificarea are scopul asigurării accesului la servicii medicale cu impact asupra sănătății publice. (de exemplu tratamentul rabiei)

II.                În ceea ce privește pachetul de servicii de bază:
1.        Asistenţa medicală primară
  În pachetul de bază au fost introduse serviciile de administrare de medicamente - intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, după caz, acordate asiguraţilor de pe lista proprie a medicului de familie, în timpul programului de lucru în cabinet.
  S-a dublat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, respectiv de la 21 la 42. De asemenea, s-a extins categoria pacienților pentru care se acordă aceste consultații. Astfel, consultaţiile la domiciliu se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau  invaliditate temporară, asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet,  copiilor  0 - 1 an,  copiilor cu vârsta 0-18 ani cu boli infecto-contagioase și lehuzelor.  În prezent, consultaţiile la domiciliu sunt  acordate  asiguraţilor nedeplasabili, copiilor 0 - 1 an, copiilor cu vârsta 0 - 18 ani cu boli infectocontagioase, lehuzelor.
  Pentru a crește accesul persoanelor asigurate la serviciile medicale, spirometria a fost introdusa  în cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de medicii de familie.

2.        Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice
  Sunt menționate în mod expres serviciile de supraveghere a sarcinii și lehuziei - o consultație pentru fiecare trimestru de sarcină și o consultație în primul trimestru de la naștere.
  În cadrul consultaţiilor de planificare familială au fost introduse evaluarea şi monitorizarea statusului genito - mamar şi  tratamentul complicaţiilor. De asemenea, crește de la două la patru numărul consultaţiilor care se acordă anual fiecărui asigurat.
  Crește numărul consultațiilor medicale de specialitate care pot fi acordate  pentru afecţiuni cronice, pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiaşi specialităţi: se acordă trimestrial patru consultații fiecărui asigurat, dar nu mai mult de 2 consultații pe lună. În prezent se acordă o consultaţie pe lună sau pe trimestru pe asigurat, după caz.
  Au fost introduse proceduri/tratamente/ terapii noi:
-          recoltare material bioptic
-          tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză
-          terapii de genetică medicală - sfat genetic
  A fost modificată Lista serviciilor de sănătate conexe actului medical prin introducerea de servicii noi, eliminarea / înlocuirea unor servicii. De exemplu:
-          la specialitatea neurologie și neurologie pediatrică s-a introdus un serviciu nou: psihoterapie pentru copii si adulti
-          la specialitatea  psihiatrie pediatrică au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.
                        Modificările au fost făcute în scopul creşterii accesului asiguraţilor la servicii medicale.

3.        Medicina dentară – sunt, de asemenea, o serie de modificări în sensul facilitării accesului la servicii medicale pentru toți asigurații. Astfel,
  Au fost extinse o serie de servicii care se acordă în prezent numai copiilor cu vârsta de până la 18 ani tuturor asiguraţilor, indiferent de vârstă, respectiv:
-          element acrilic
-          element metalo-acrilic
-          reconstituire coroană radiculară
  Proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă se acordă o dată la 5 ani (în prezent, se acordă o dată la 10 ani)
4.        Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice:
  S-au introdus servicii paraclinice noi, respectiv:
-          examen radiologic articulaţii sacro-iliace
-          ecografie transrectală
-          Computer Tomograf (CT) buco-maxilo-facial nativ
-          CT mastoidă
-          CT sinusuri
-          CT hipofiză cu substanţă de contrast
-          CT buco-maxilo-facial nativ şi cu substanţă de contrast                          
-          Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) sinusuri
-          RMN hipofiză cu substanţă de contrast
-          RMN abdominal cu substanţă de contrast şi colangio RMN
-          Colangio RMN                                                
5.        Asistenţa medicală spitalicească
  Pentru  asistenţa medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă a fost prevăzut un nou criteriu de internare, respectiv internarea bolnavilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată – ani;
6.          Îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu
  A fost revizuit pachetul de servicii de bază prin introducerea unui nou serviciu: kinetoterapie individuală;


7.      Dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu – au fost făcute unele modificări în sensul actualizării listei dispozitivelor medicale. Au fost introduse dispozitive noi și au fost excluse cele a căror utilizare nu mai este recomandată,astfel încât să fie îmbunătățit accesul asiguraților la dispozitive medicale destinate recuperării.

Actul normativ aprobat de Guvern include și o serie de noutăți privind condițiile asigurării asistenței medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale. Una dintre aceste modificări vizează îmbunătățirea mecanismului privind schimbarea medicului de familie, Astfel, potrivit noilor reglementări, schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului național de asigurări sociale de sănătate şi a cererii de înscriere prin transfer. Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care din motive religioase sau de conştiinţă refuză cardul naţional sau pentru persoanele cărora li se va emite card naţional duplicat, precum şi pentru copii 0-18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere prin transfer.
O altă prevedere stipulează că este interzisă reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardurilor naţionale de asigurări sociale de sănătate.
 De asemenea, actul normativ include modificări ce vizează întărirea disciplinei contractuale între casele de asigurari de  sănătate și furnizori. 

COMUNICAT-Ședinte de guvern

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu