Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 28 martie 2015

Întâlnirea trimestrială a Grupului Mixt de Lucru pentru Romi

Joi, 26 martie 2015, s-a desfăşurat la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin şedinţa trimestrială a Grupului de lucru mixt pentru romi. Pe ordinea de zi s-au regăsit un raport privind activitatea de asistenţă socială a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin acordată copiilor romi, un raport privind activitatea Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin referitoare la copiii care fac parte din grupuri dezavantajate, inclusiv populaţia şcolară de etnie romă şi aprobarea Strategiei Judeţului Caraş-Severin de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2015 – 2020 şi Planul de acţiune aferent. Alte teme de discuţie abordate au fost oportunitatea încheierii de parteneriate între Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi liderii romi în vederea prevenirii faptelor antisociale, precum şi prezentarea procedurii pentru solicitarea drepturilor de pensie pentru etnicii romi care au desfăşurat muncă într-un ghetou.

            În ceea ce priveşte activitatea de asistenţă socială, conform informaţiilor furnizate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, la sfârşitul anului 2014 în centrele de plasament de pe raza judeţului Caraş-Severin se aflau 68 de beneficiari de etnie presupusă romă, cu vârste cuprinse între 4 – 25 de ani. La nivelul Serviciului de Adopţii şi Postadopţii a fost instrumentat în cursul anului anterior un număr de 136 de cazuri, dintre care 7 copii presupuşi romi şi un copil declarat rom au fost adoptaţi. În ceea ce priveşte Serviciul de Asistenţă Maternală, la sfârşitul anului 2014 un număr de 130 de copii presupuşi romi şi alţi 14 cu etnia declarată se aflau în grija asistenţilor maternali profesionişti.
            Activitatea Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin cu privire la absenteismul/abandonul şcolar manifestat în rândul populaţiei de etnie romă vizează identificarea elevilor aflaţi în situaţii de risc major de abandon, realizarea unor strategii didactice adecvate, atragerea sprijinului familiei şi implicarea părinţilor care manifestă o atitudine negativă faţă de educaţie, atragerea sprijinului reprezentanţilor comunităţii şi ai altor parteneri relevanţi de la nivel local şi judeţean. În vederea facilitării relaţionării cu elevii provenind din rândul populaţiei şcolare de etnie romă, Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin a vizat favorabil solicitările unităţilor de învăţământ în ceea ce priveşte medierea şcolară, existând în prezent în Caraş-Severin un număr de 11 mediatori şcolari, cu statut de angajat.
            Referitor la Strategia de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2015 – 2020 şi Planul de acţiuni aferent, aceasta a fost realizată ţinând cont de Hotărârea de Guvern nr. 18 din ianuarie 2015, cu scopul identificării problemelor cu care se confruntă populaţia de etnie romă din judeţul Caraş-Severin şi a principalelor direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, a condiţiilor de trai şi integrarea în viaţa socială, economică şi culturală a membrilor comunităţii rome.

Informaţii suplimentare privind situaţia romilor din judeţul Caraş-Severin

Populaţia de etnie romă înregistrată în judeţul Caraş-Severin la ultimul recensământ a fost de 7,27 mii persoane, reprezentând 2,67% din populaţia judeţului care şi-a declarat etnia.

Educaţie
În prezent, există 7 profesori calificaţi şi unul în curs de calificare care predau în 7 şcoli unde învaţă limba maternă romani un număr de 130 de elevi, iar 10 dintre aceştia studiază istorie şi tradiţii rome.
Se înregistrează o scădere a numărului de elevi care au abandonat şcoala, comparativ cu ultimii ani. Principalele cauze care generează fenomenul de abandon şcolar sunt: familii dezorganizate, probleme socio – economice, reţinerea pe lângă treburile gospodăreşti, căsătorie timpurie, plecarea în străinătate.

Sănătate
Cu privire la accesul la serviciile de sănătate, romii sunt grupul cu cel mai mare număr de persoane neasigurate din judeţul Caraş-Severin. În acelaşi timp, nivelul de educaţie scăzut şi condiţiile precare de trai fac ca aceştia să fie persoanele cele mai expuse îmbolnăvirilor. În momentul de faţă, pentru creşterea accesului romilor din judeţul Caraş-Severin la serviciile de sănătate există 4 mediatori sanitari angajaţi în Reşiţa, Bocşa, Oraviţa şi Anina, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul primăriilor acestor localităţi. Majoritatea romilor nu dispun de asigurări de sănătate din cauza lipsei unui loc de muncă, singurele servicii de care beneficiază fiind cele gratuite şi cele de urgenţă.

Locuire
Romii reprezintă grupul etnic cu cele mai mari probleme în ceea ce priveşte pe de o parte, nevoia de locuinţe, pe de altă parte, starea locuinţelor existente. Acestea din urmă sunt construite din materiale slabe calitativ, neracordate la utilităţi şi supraaglomerate.

Ocupare
Gradul de ocupare a populaţiei rome este inferior ratei naţionale. Structura ocupaţională este specifică etniei, caracterizată de profesii tradiţionale sau slab calificate. Femeile reprezintă o categorie vulnerabilă din punct de vedere ocupaţional, fiind în mare parte casnice, fără calificare şi cu şanse scăzute de integrare pe piaţa muncii.
La nivel naţional, doar 10% dintre romi au lucrat permanent în ultimii doi ani, iar 51% nu au lucrat niciodată în ultimii doi ani.






Biroul de presă

3 comentarii:

  1. Este bine ca mediatizati activitatie si situatiie din teritoriu judetuui CarasSeverin,cu privire a minoritatea roma,deoarece pana in prezent nimeni nu prea a avut interes de aceasta etnie ,,,ma refer de la ideri si pana a sefii institutiilor publice ,primarii,consilieri experti ,etc.Gratie Domnului Miu Ciobanu -Prefect in exercitiu al judetului Caras-Severin si la propunerea domnului Velcota Iosif din Oravita(nu prima de acest fel)a fost numit din data de 1 aprilie 2015 domnul Crsta Petru sa preia si prerogativee problematicii romilor din judetul CarasSeverin-in acest fel domnu Crsta va putea sa actioneze asa cum cere fisa postului in ceea ce priveste functia de consilier al Prefectului pe problematica romilor,in rezolvarea multora dintre semnele de intrebare care se ridica la nivelul acestei minoritati de aproape 14 ani.Domnul Crsta se ocupa si de media ,iar domnia sa cu maulta vreme de a fi numit in aceasta dificila misiune tinea la curent ONG-urile rome cu toate informatiile necesare cu referinta a problematica acestei etnii.
    Acum domnia sa are posibilitatea sa se ocupe lega si cu mai multa forta de problemele romilor,care nu sunt nici usoare si nici simple mai ales ca avem in mare parte lnfiltrati in miscarea roma,si etnici care nu au capabilitatea de a se numi lideri,sau mwediatori scolari sau sanitari.
    ONG-urile romilor vor sustine cu forta si maxima responsabilitate activitatea domnului Crsta ,si odata cu numirea domniei sale la ,,comanda ,,s-a rezolvat o mare problema si anume aceea ca s-au eliminat divergentele si controversele care priveau aceasta functie atat de ravnita de aproape fiecare din liderii romi din judet,,,chiar daca unii nu au pregatirea scoara scontata.((si eu pot sa fiu consilier al Prefectului,chiar daca nu am scoala ,ce daca nu am pregatire))erau vorbele multora dintre etnicii nostri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am scris in articolu de mai sus anonim din motive ca trebuia sa am un cont sa pot transmite acxest mesaj dar dupa aceea am realizat ca se poate si nominalizat
    TOT VELCOTA DE LA A.C.U.T.-
    Referitor la functia de consiier al Prefectului doresc sa informez romii nostri din Caras ca aceasta misiune nu este usoara si ca cine ocupa aceasta functie trebuie sa aibe anumite abilitati sa fie eligibil unor cerinte administrative corespunzatoare.
    -Studii superioare
    -Vechime in functie de Administratie publica de minim 5 ani,
    -abiitati juridice
    -Abilitati de comunicare ,,,etcc
    Un colaborator de etnie roma zicea intr-un tarziu ca ne putem forma noi un ,,intelectual,, sa stea in functia aceasta,,,,,departe gandu domnule draga ,deoarece noi demut nu mai invatam carte ,,,,nu vedetii ca avem mediatori scoari si sanitari cu 8 clase,experti si lideri semianalfabeti,cand vom reusi acest deziderat...........tot eu va raspund ,,niciodata

    RăspundețiȘtergere
  3. Mesaj adresat de ONG-urile rome din Caras Severin dar si de Consiliul Consultativ al Romior din Caras Severin catre domnul MIU CIOBANU-PREFECT IN EXERCITIU AL JUDETULUI CARAS- SEVERIN

    Va mutumim stimate domnule Prefect pentru sprijinul pe care l-ati acordat minoritatii romilor din judetul nostru,ca a-ti fost atat de inteegator si v-ati atasat si de noi romii ,prin faptul ca ati tinut cont de solicitarea noastra si ati numit incepand cu data de 1 aprilie 2015 pe domnul Crsta Petru sa preia si prerogativele functiei de consilier pe problematica roma.
    Odata cu aceasta decizie pe care a-ti luat-o ati eliminat multe semne de intrebare si ati creat o legatura indispensabila oficiala intre noi romii si Dvs,ca Prefect cat si cu celelalte institutii abilitate care trebuie sa actioneze (nu ca pana acum)in rezolvarea probemelor romilor .Avem convingerea ca prin domnul Crsta Petru ,in care avem incredere ,probemele noastre vor ajunge pe masa dvs,atunci cand trebuie si ca vor fi solutionate dupa lege.
    Niciodata nu trebuie sa punem sentimentele inaintea legilor si ale principiilor chiar daca de multe ori pierdem in viata.
    Va asiguram de respectul nostru maxim si atitudine pozitiva pentru dvs.

    VELCOTA IOSIF-Presedintele A.C.U.T. (Asociatia Crestin Umanista a Tiganior din judetul Caras-Severin),

    RăspundețiȘtergere