Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 28 martie 2015

COMUNICAT DE PRESA - PSD CARAS-SEVERIN

Prin recunoasterea PES activists România, PSD se apropie si mai mult de Europa”, explică europarlamentarul Victor Negrescu

La finalul săptămânii trecute a avut loc Consiliul National al PSD, prin care au fost aduse mai multe modificări la statutul principalului partid de stânga din România. Una dintre măsurile cele mai sustinute si inovative a fost recunoasterea organizatiei PES activists România în statutul PSD – măsură prin care, practic, pentru prima dată în istoria României, apare o structură în interiorul unui partid dedicată politicii si dezbaterii pe teme europene.

Creată în anul 2007, structura PES activists România are astăzi peste 7.000 de membri. Presedintele PES activists România, europarlamentarul Victor Negrescu, ne spune mai multe despre modificările la statutul PSD si despre activitatea structurii pe care o coordonează.

1.      Modificările la statutul PSD confirmă o muncă de peste 7 ani în directia promovării dezbaterii pe teme europene si a cooperării cu celelalte partide de stânga din Europa. Ce înseamnă aceste modificări pentru PES activists România si politica românească?

VN: Organizatia noastră a luat fiintă odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. A fost dorinta noastră de a transmite mesajul României si în special al stângii românesti la nivelul politicii europene si în mod deosebit la nivelul Partidului Socialistilor Europeni (PES). Am început initial cu un grup de aproximativ 30 de persoane si ne-am alăturat retelei PES activists de peste 80.000 de militanti la nivel european. Am devenit militanti ai Partidului Socialistilor Europeni iar numărul nostru a crescut în fiecare an ajungând astăzi la peste 7.000 de membri la nivel national – am devenit una dintre cele mai active structuri de acest tip la nivel european.
Modificările la statutul PSD confirmă, practic, munca noastră si mai ales nevoia Partidului Social Democrat de a se europeniza si de a se apropia de valorile stângii europene. Peste 20 de organizatii judetene ale PSD au sustinut demersul nostru, fiind propunerea cea mai puternic sustinută la nivelul PSD. Dacă ne uităm la articolul 255 din statutul PSD, vedem că, prin această propunere comună a unui număr atât de impresionant de organizatii PSD, putem considera această rezolutie ca o realizare ce confirmă atasamentul partidului pentru familia noastră europeană.
Rolul nostru a fost mereu de a dezvolta dezbaterile pe teme europene, cooperarea cu celelalte formatiuni de stânga din Europa dar si o apropiere de societatea civilă de stânga. Prin aceste modificări, începând de săptămâna aceasta, organizatia PES activists România are o contributie la deciziile luate în interiorul PSD. La fiecare nivel, structura noastră are un reprezentant asimilat functiei de vicepresedinte la nivel local, judetean si national.

2.      Ce va aduce nou prezenta reprezentantilor PES activists România în structurile de conducere ale PSD si de ce ar deveni cineva membru al structurii dumneavoastră?

VN: PES activists România este structura membrilor si simpatizantilor PSD interesati de problematicile europene, dar este în primul rând o retea de oameni ale căror convingeri sunt puternic atasate de valorile sociale si de stânga. În consecintă, am încredere că prezenta noastră la fiecare nivel decizional o să contribuie la întărirea ideologică a partidului, la o reasezare a ideilor sociale si de stânga în prim-planul actiunii politice a PSD si la o punere în context european a activitătii colegilor de partid.
Orice membru sau simpatizant PSD care împărtăseste convingerile noastre este binevenit în echipa noastră. Noi însă nu ne propunem să oferim functii sau să construim un viitor politic nimănui, ci doar ne dorim să aducem ideile stângii europene în tară. Astfel, principalul si singurul partid de stânga din România membru al Partidului Socialistilor Europeni, va putea să implementeze măsurile sociale în care noi credem. 7.000 de persoane cred că putem schimba în bine lucrurile în politica si mai ales la nivelul stângii românesti, iar dacă cei care parcurg acest interviu cred la fel, atunci cu sigurantă o să se alăture proiectului nostru. Si in judetul  Caras-Severin organizatia PES activists Romania, condusa de Marius Balean are peste 100  membri, si suntem constienti ca si mai multe persoane isi doresc sa afle despre ce se intampla in politica europeana si ce face stanga.

3.      Pentru cei care cunosc mai putin activitatea PES activists România, puteti enumera niste exemple de campanii sau proiecte?

VN: Actiunea noastră s-a bazat mereu pe trei directii: (1) educatie si informare politică si civică, (2) comunicarea valorilor sociale si (3) cooperarea cu partidele de stânga europene / societatea civilă. Am fost, drept urmare, initiatorii mai multor proiecte precum Academia Social Democrată prin care, alături de National Democratic Institute si Partidul Socialistilor Europeni, i-am format pe cei care astăzi au functii de decizie la nivel local si parlamentar. De asemenea am căutat să stimulăm schimbul de experiente si am realizat în acest sens mai multe schimburi de militanti prin care străini au venit să ne sprijine în campanie sau să vadă cum este condusă o administratie în România, iar colegii români au mers în străinătate.
Am realizat, de asemenea, reuniuni care au însumat si până la 3.000 de persoane, prin care am transmis sustinerea noastră pentru proiecte sociale precum Garantia Europeană pentru Tineret, destinată creării de locuri de muncă pentru tineri.
Suntem însă mândri si de două proiecte recente. Primul exemplu este #ZambetulDeSarbatori – o campanie socială prin care, în peste 30 de judete din tară si la peste 500 de beneficiari, colegii mei de la PES activists România au mers la familii mai putin norocoase pentru a celebra sărbătorile de final de an alături de acestea. Un alt exemplu este campania #SansaLaCultura, prin care vrem să lansăm un apel la solidaritate culturală prin oferirea unei sanse celor care nu îsi permit să aibă acces la servicii culturale. O facem prin oferirea de bilete la teatru, cinema, filarmonică, muzee sau chiar prin dăruirea unor cărti sau alte produse culturale. Ne propunem cu această campanie să ajutăm peste 5.000 de persoane la nivel national.

Prin aceste actiuni vrem să demonstrăm că solidaritatea nu este o valoare pierdută, că dincolo de rutina de zi cu zi este important să ne mai uităm si în jurul nostru pentru a constientiza nevoia unei actiuni colective pentru dezvoltarea României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu