Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 25 martie 2015

Marilen Pirtea: Degradarea Complexului Studențesc, risc considerabil pentru Timișoara. Orașul poate pierde studenți în fața concurenței

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, se declară îngrijorat vizavi de modul în care Complexul studențesc se degradează de la o săptămână la alta, cum spații verzi devin parcări auto improvizate, trotuare sunt “înghițite” de tarabe cu pretenții de restaurant, de faptul că infrastructura din zonă nu are la bază un plan de dezvoltare pe termen mediu și lung.


Complexul studențesc este, probabil, zona din Timișoara cu cea mai mare densitate de locuitori, un spațiu destul de restrâns, dar care trebuie să deservească câtorva mii de studenți și rezidenți. Atenția acordată de foarte mulți ani încoace campusului universitar nu are cum să ne mulțumească, cu atât mai puțin pe cei care locuiesc în zonă. Asistăm la o degradare constantă a unui areal care nu a beneficiat de o strategie de dezvoltare a infrastructurii și facilităților”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Rectorul UVT mai spune că Timișoara trebuie să rămână atractivă pentru viitorii studenți, pentru a putea concura cu alte centre universitare: “Timișoara trebuie să atragă studenți prin facilitățile pe care le oferă. Mă refer aici, printre altele, la un campus care să denote siguranță, curățenie, facilități pe măsura nevoilor, un spațiu deschis la viața socială a studenților, dar și la cultură și educație. Viața ca student înseamnă mai mult decât orele petrecute în bancă, iar alegerea locului unde vor studia pentru 3, 5 sau mai mulți ani se face în baza unui întreg complex de criterii, de la oferta educațională, la oferta socială, cea a orașului.”

Un campus universitar în degradare poate fi un impediment și în atragerea de studenți străini, adaugă Marilen Pirtea: Universitatea de Vest a reușit atragerea unui număr important de studenți străini. Însă, pentru a face mai mult, printre facilitățile pe care aceștia le accesează trebuie să se numere și un campus studențesc modern, adaptat la nevoile lor, dar și la ceea ce «concurența» Timișoarei are de oferit. Riscăm, fără un plan dedicat modernizării Complexului studențesc, ca orașul să nu mai fie unul competitiv și atrăgător nici pentru tinerii români, nici pentru cei din afara țării. Cartea de vizită a Timișoarei este cea de oraș universitar, însă, în acest moment, ea este pătată de ceea ce cu greu se mai poate numi Complex Studențesc.”

Universitatea de Vest își exprimă întreaga deschidere către autoritățile administrative în vederea oferirii de sprijin în elaborarea unui plan de dezvoltare a campusului universitar, plan capabil să răspundă aspirațiilor Timișoarei pe termen lung.

Important de menționat este faptul că, în Complexul Studențesc, universitățile nu au drept de administrare decât asupra căminelor și a unui metru de la zidurile acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu