Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 30 noiembrie 2014

Ziua Românilor de Pretutindeni

Mesajul Președintelui ales al României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni
În curând vom marca 25 de ani de la căderea comunismului. Totodată, anul acesta, odată cu votul istoric din 16 noiembrie, românii au reușit împreună să dărâme un mit, să alunge o vorbă veche despre neputința noastră, să îngroape acel sentiment că totul este pierdut și că țara noastră nu mai are viitor. Îndeplinindu-și datoria de cetățeni, românii din afara granițelor au avut forța și priceperea să dovedească prin vot că România are o mare șansă. Pentru acest exemplu fascinant de solidaritate, eu și românii de acasă le mulțumim și le suntem profund recunoscători.

Acesta nu este doar un capitol din istoria noastra recentă, ci este o dovadă grăitoare despre cum o națiune își regăsește fiii, moment prin care trec, la un moment dat, toate națiunile mari. În definitiv, lecția pe care am învațat-o a fost că nu exista loc oricât de îndepărtat în această lume unde oamenii să nu-și dorească o Românie a lucrului bine făcut.
După ani de dezamagiri și nereușite, le spun astăzi românilor de pretutindeni că vom clădi împreună acel loc în care ne vom bucura să trăim, nu din care vom fi tentați să plecăm. Oricât de greu ar fi, oricât de mult timp ar lua și mai ales oricâte sacrificii ar cere, vom întări în societatea românească ceea ce este de așezat, cu viziune, cu calm și rabdare: legea, încrederea în instituții, valorile democratice, tradițiile, toleranța și respectul pentru muncă și carte.
În încheiere, îi încurajez pe românii de pretutindeni să continue lucrurile bune pe care le fac pentru comunitățile în care trăiesc și pentru țară.
La mulți ani, tuturor românilor de pretutindeni!

Comunicat de presă - PNL

Comunicat de presă Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni
 Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit un salut călduros tuturor compatrioților aflați în afara granițelor țării. Această zi este una specială pentru fiecare român, oriunde s-ar afla. Fie că sunt mai aproape, în directă vecinătate a României, sau la mii sau zeci de mii de kilometri departe de țară, fie aparținând comunităților tradiționale sau plecați de curând ori de zeci de ani, conaționalii noștri de pretutindeni sunt parte integrantă a poporului român și reprezintă un vector esențial de promovare a imaginii României în lume.
Promovarea valorilor identitare românești în afara granițelor, cu mândrie și demnitate, trebuie să reprezinte o prioritate principală a Ministerului Afacerilor Externe. În acest sens, este necesară demararea unui proces de îmbunătățire a cadrului juridic și instituțional privind românii din străinătate, adaptat celor mai bune modele europene și internaționale. Această necesitate este generată de dinamică și amploarea unică în istoria modernă a României prin care comunitățile românești din afara granițelor țării s-au constituit în ultimii 25 de ani. Este pentru întâia oară în istoria statului român modern când o comunitate de asemenea dimensiuni, de ordinul milioanelor de români, alege să trăiască în străinătate. Gestionarea relațiilor cu aceste comunități, precum și cu cele istorice care trăiesc în proximitatea țării, reprezintă un proiect politic important, pe termen lung, al statului român.
Dar acest proiect va avea succes doar lucrând împreună. Românii din țară și cei de pretutindeni.
În același timp, soarta comunităților tradiționale românești constituie o preocupare centrală a MAE, pentru că românii din vecinătate sunt o componentă esențială a spiritualității românești și un model de perenitate a valorilor noastre identitare.
La nivel european, România va continua să fie un susținător consecvent al diversificării mecanismelor de cooperare bilaterală, bazate pe valorile dialogului intercultural și pe promovarea diversității culturale în context european.
În această zi, simbolic legată de sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul Românilor, să prețuim împreună valorile comune care ne sunt specifice: limba română, tradițiile și simbolurile naționale.
Nu în ultimul rând, în această zi specială, istorică, în care Republica Moldova își alege viitorul, îmi exprim speranța în înțelepciunea, responsabilitatea și caracterul vizionar al acestei alegeri, astfel încât să putem construi împreună, în continuare, calea europeană a societății de peste Prut.
La mulți ani tuturor românilor de pretutindeni !
Informații suplimentare:
Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătorește în data de 30 noiembrie a fiecărui an începând din anul 2007, când a fost promulgată Legea nr. 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.
Legislația românească din domeniu este în consonanță cu principiile moderne cuprinse în documentele politice și juridice elaborate la nivelul Consiliului Europei și al altor organizații sau instrumente de cooperare internațională.

Comunicat de presă - MAE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu