Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Ministerul Fondurilor Europene supune consultării publice apelul de propuneri de proiecte 'Sprijin pentru integrarea grupurilor vulnerabile pe piața muncii'

 Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a lansat în consultare publică apelul de propuneri de proiecte 'Sprijin pentru integrarea grupurilor vulnerabile pe piata muncii'.
'Nu putem rupe cercul vicios al sărăciei și al excluziunii sociale decât printr-un sistem performant de reintegrare socială. Acesta este, de altfel, și obiectivul propunerii de proiecte 'Sprijin pentru integrarea
grupurilor vulnerabile pe piața muncii'. Trebuie să facem, în primul rând, tot posibilul pentru a preveni instituționalizarea copiilor, prin separarea lor de familie. Odată ce copiii ajung, totuși, în sistemul public de protecție, trebuie să ne asigurăm că instituționalizarea nu este permanentă și că le oferă soluții moderne, bazate pe servicii de tip familial sau comunitar. Reintegrarea în familie se dovedește a fi extrem de dificilă. De aceea, serviciile de integrare socială și profesională au nevoie de îmbunătățiri. În acest context, scopul proiectului este tocmai acela de a sprijini tranziția sistemului de îngrijire instituționalizat pentru copii către servicii accesibile, sustenabile, care respectă drepturile copilului și sunt integrate la nivelul comunității', a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Scopul prezenței cereri de propuneri de proiecte este acela de a sprijini implicarea și activarea actorilor din mediul privat în implementarea planurilor ce vizează facilitarea ocupării pe piața muncii pentru grupurile vulnerabile, precum și acela de a sprijini tranziția sistemului de îngrijire instituționalizat pentru copii către servicii accesibile, sustenabile, de calitate, centrate pe drepturile copilului, integrate la nivelul comunității, facilitând incluziunea socială a copiilor din sistemul de protecție a copiilor și a celor cu risc de separare de familiile lor.
Grupurile țintă eligibile sunt: tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului, persoanele fără adăpost, copii aflați în sistemul de protecție specială a copilului, familii cu mai mult de doi copii — inclusiv familiile monoparentale, personal al agențiilor publice/ private care furnizează servicii sociale și de ocupare a grupurilor vulnerabile, personalul administrației publice locale — inclusiv asistenți maternali, personal al Centrelor de Incluziune Socială etc.
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte solicitanții eligibili sunt:
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice — pentru proiecte care vizează, cu precădere, implicarea și activarea actorilor din mediul privat în implementarea planurilor pentru facilitarea ocupării pe piața muncii pentru grupurile vulnerabile;
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție — pentru proiecte care vizează cu precădere incluziunea socială a copiilor și tinerilor din sistemul instituționalizat de protecție.
Pentru lista completă a partenerilor alături de care pot fi depuse cereri de finanțare, precum și pentru lista completă a activităților eligibile vă invităm să consultați schița Ghidului Solicitantului Condiții Specifice 'Sprijin pentru integrarea grupurilor vulnerabile pe piața muncii'.
NOTĂ:
Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene este publicată schița Ghidului Solicitantului Condiții Generale 'Sprijin pentru integrarea grupurilor vulnerabile pe piața muncii', Axa Prioritară 6, Domeniul Major de Intervenție 6.2 'Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii'.
Ministerul Fondurilor Europene așteaptă propuneri și sugestii pe marginea documentelor lansate în consultare publică până la data 25 noiembrie 2014, ora 12.00, la următoarea adresă de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu