Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Autoritățile ineficiente ale statului român, sub privirea atentă a peste 8000 de cetățeni


28 noiembrie 2014 – Autoritățile române își dovedesc o dată în plus incapacitatea de a sancționa operatorul minier Deva Gold SA, companie care desfășoară lucrări de construire nelegale pentru demararea primului proiect cu cianuri din România. La Certej atât autoritățile locale – Primăria, cât și cele regionale – Inspectoratul de Stat în Construcții Vest acționează complice în favoarea firmei deținute de producătorul canadian low-cost Eldorado Gold.


Mining Watch România a sesizat[1] pe 15 octombrie a.c. cele două instituții cu privire la demararea lucrărilor de organizare de șantier în cariera Coranda în lipsa autorizației de construire necesare. Sesizarea a avut la bază răspunsul[2] Primăriei comunei Certeju de Sus potrivit căruia instituția nu a emis nicio autorizație de construire pentru lucrările respective.

Ulterior, primarul PNL Petru Cîmpian a revenit asupra declarațiilor[3], precizând că Deva Gold deține toate actele necesare și invită presa[4] să le consulte la sediul Primăriei. Membri ai presei și ai rețelei Mining Watch România au dat curs invitației și s-au prezentat pe 27 octombrie în Certeju de Sus pentru a studia documentația și a obține o copie a acesteia. Cu această ocazie, primarul Petru Cîmpian a refuzat[5] să permită studirea autorizației și documentației specifice, deși Legea 544/2001 clasifică informația ca fiind de interes public.

O dată cu sesizarea celor două instituții menționate mai sus, Mining Watch România a solicitat Consiliului Județean Hunedoara o copie a avizului de specialitate, document tehnic necesar emiterii autorizației de către Primăria Certeju de Sus. Răspunsul[6] la cererea de informare a arătat că un astfel de aviz “nu a fost emis deoarece nu a fost solicitat”.

În acest context, pe 17 noiembrie, Inspectoratul de Stat în Construcții a oferit un răspuns[7] către Mining Watch România prin care se transmite că sesizarea a fost “redirecționată, spre competentă soluționare, Primăriei comunei Certeju de Sus”.

“Ne aflăm în fața unei tergiversări intenționate prin refuzul de a verifica legalitatea documentelor de autorizare a lucrărilor demarate de Deva Gold SA la Certej. Autoritățile responsabile, deși ar avea atribuțiile și obligația de a respecta disciplina în domeniul executării lucrărilor de construire, se eschivează de la aplicarea legii, pasând responsabilitatea de la o instituție la alta. În mod cert, asistăm la o descurajare și împiedicare a societății civile de a monitoriza și evalua legalitatea demarării acestui nou proiect minier”, a declarat Ștefania Simion, coordonator juridic al rețelei Mining Watch România.
Mai mult, respectând procedurile legale, Mining Watch România a înaintat o nouă sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru sancționarea Primăriei și oprirea lucrărilor. În cazul unui răspuns necorespunzător, rețeaua va recurge la justiție pentru stabilirea corectitudinii și legalității autorizației de construire pentru proiectul minier Certej. În demersul său, Mining Watch cere ISC:

“Având în vedere că subscrisa nu a putut avea acces la documentaţia care a stat la baza autorizaţiei de construire menţionate nici direct, la sediul instituţiei emitente, nici ca urmare a cererii scrise adresate instituţiei, acesta este singurul aspect de nelegalitate pe care suntem în masură să îl sesizăm la momentul de faţă. Socitităm însă instituţiei dumneavoastră, în virtutea atribuţiilor legale, desfăşurarea unui control complet de legalitate a autorizaţiei 10/16.09.2014 emisă de Primarul Comunei Certeju de Sus pentru „Organizare de şantier” în Cariera Coranda, satul Bocşa Mare, comuna Certeju de Sus».

“În avizarea proiectului minier de la Certej, Eldorado Gold prin compania locală Deva Gold, face uz după bunul plac de iresponsabilitatea autorităților. Rând pe rând, primar sau reprezentanți ai autorităților regionale, devin câte un apendice al operatorului minier. Autoritățile centrale privesc cu nepăsare avansarea avizării proiectului și astfel permit deschiderea unei imense exploatări miniere fără îndeplinirea condițiilor de legalitate”, a comentat Tudor Brădățan, membru Mining Watch România.

În lumina acestei stări de fapt, rețeaua a inițiat o petiție către președintele ales Klaus Iohannis prin care i se solicită acestuia sancționarea politică a primarului Petru Cîmpian. Prin asumarea de către noul președinte a două dintre principiile promovate în campania electorală - transparenţa şi responsabilitatea la nivelul autorităţilor centrale sau locale, considerăm necesară o luare de poziție a acestuia din funcția de președinte de partid, pe care încă o mai deține. În doar patru zile de la lansare, peste 8000 de cetățeni au semnat petiția[8]. La trei zile de la lansare Klaus Iohannis a răspuns pe pagina sa de facebook:

«Mii de români mi-au scris cerându-mi sprijinul pentru clarificarea condițiilor legale în cazul proiectului minier de la Certeju de Sus (județul Hunedoara). Astăzi, colaboratorii mei au luat legătura cu Primăria Certeju de Sus pentru analizarea documentelor invocate de cetățeni. Vă voi ține la curent în legătură cu acest caz. România lucrului bine făcut înseamnă respect între instituții și cetățeni!». Mining Watch România apreciază reacția și așteaptă cu deosebit interes un răspuns concludent din partea domnului Iohannis.

Pentru informații suplimentare nu ezitați să ne contactați: Tudor Brădățan, mobil 0745-370524, email contact@miningwatch.ro


[1] http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2014/10/1.sesizareCertej_ISC.pdf
[2] http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2014/10/primaria-certej-raspuns-mining-watch.jpg
[3] http://www.mesagerulhunedorean.ro/compania-deva-gold-continua-realizarea-obiectivelor-de-investithii-de-la-certeju-de-sus
[4] https://www.opendemocracy.net/can-europe-make-it/claudia-ciobanu/another-rosia-montana-despite-public-outrage
[5] http://miningwatch.ro/stiri/autorizatie-ozn-la-certej-autoritatile-jura-ca-ea-exista-dar-n-a-vazut-o-nimeni/
[6] http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2014/11/Rapuns-CJ-HD-Aviz-specialitate-Certej.pdf
[7] http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2014/11/Raspuns-ISC-Certej.pdf
[8] http://campaignion.bancyanide.eu/certej-rosia-montana-cere-i-lui-iohannis-respectarea-legii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu